Arla Foods vokser i Emiraterne
- Læs tid
- 2 min
- Publiceret
- 08 oktober 2003
- Kontaktpersoner:
- Skrevet af
Mens storebror sørger for et tasmansk kulturfremstød i Danmark, står prins Joachim i næste uge i spidsen for et dansk erhvervsfremstød i bl.a. de Forenede Arabiske Emirater, hvor Arla Foods’ datterselskab klarer sig ganske godt.
Prins Joachim vil opleve et land, som er inde i en rivende udvikling, hvad angår detailhandlen, og som på mange måder er trendsættende for, hvad der sker i de øvrige lande omkring Golfen.
Og det har de 120 medarbejdere i Arla Foods’ datterselskab i de Forenede Arabiske Emirater (UAE) forstået at udnytte.
Siden satsningen i UAE for alvor tog fart for to år siden, har Arla Foods vundet markedsandele og øget omsætningen i den lille ørkenstat.
Tæt på kunderne
I datterselskabets første år blev omsætningen øget med 45 pct., og i det netop afsluttede år øgedes den med 35 pct. Samlet står UAE i dag for ca. 200 mio. kr. af Arla Foods’ totale omsætning på 2,5 mia. kr i Mellemøsten.
»Det skyldes, at vi er tæt på kunderne. Hvis man sidder i Danmark, er det svært at holde øje med, hvordan forbrugernes krav, fødevarebutikkerne og markedet udvikler sig, og det er vanskeligt at gøre forretning gennem den lokale importør. Nu hvor vi er er hernede, kan vi handle direkte med de kunder, der sælger vores varer, og vi kan tage beslutninger på stedet. Det har resulteret i mere hyldeplads, flere aktiviteter og tættere kontakttil kunder og forbrugere«, forklarer datterselskabsdirektør Jacob Steen Mikkelsen, der er den ene af fem danske Arla Foods-medarbejdere på kontoret i Dubai.
Turbo på markedet
Der blev sat turbo på udviklingen i detailhandlen, da den franske kæde Carrefour i slutningen af 90’erne kom til UAE. I dag har Carrefour otte såkaldte hypermarkets i landet og har planer om at bygge endnu fire i løbet af de næste to år. Et hypermarket svarer til en forretning som Bilka med alt inden for fødevarer og nonfood – bare meget større.
Det har øget Arla Foods’ muligheder for at afsætte sit sortiment, der bl.a. består af Puck smøreost i glas, Puck sterilfløde, fetabrikker, revet mozzarella, Lurpak og Lurpak Soft (Kærgården).
En anden årsag til den øgede omsætning er en forbedret distribution til landets små butikker, hvilket har været medvirkende til, at Lurpak på et generelt faldende smørmarked har øget sin markedsandel fra 54 pct. til 64 pct. i løbet af to år.
Besøg hos Arla Foods
Ud over besøget i UAE skal prins Joachim, der får følgeskab af fødevareminister Mariann Fischer Boel og en dansk erhvervsdelegation besøge Arla Foods’ datterselskab i Saudi-Arabien, Danya Foods. Landbrugsraadet er hovedarrangør af fremstødet, der gennemføres i samarbejde med Danmarks Eksportråd og Dansk Industri. Fra Arla Foods deltager bl.a. koncerndirektør Andreas Lundby, divisionsdirektør Finn S. Hansen og regionsdirektør Jan E. Pedersen.
Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.