Arla bidrager til forskning i mælkeproteiner
- Læs tid
- 1 min
- Publiceret
- 28 februar 2006
- Kontaktpersoner:
- Skrevet af
Arla Foods har over de næste fire år investeret 4,5 mio. kr. i et forskningsprojekt på Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet. Her skal man undersøge, hvordan proteiner fra mælk kan udnyttes til at bekæmpe sygdomme. Mælken til forskernes forsøg kommer fra Arlas mejeri i Brabrand udenfor Århus.
Når mejerierne fremstiller deres produkter bliver der store mængder mælkeproteiner tilovers. Et eksempel er proteinerne i den valle, der er et restprodukt i fremstillingen af ost.
Forskerne ved, at mange af disse mælkeproteiner har medicinske og sundhedsfremmende virkninger. For eksempel kan nogle af dem modvirke vækst af bakterier og virus, andre kan styrke immunsystemet, regulere blodtrykket, binde kolesterol og atter andre kan hindre karies i tænderne.
”Det, vi får ud af projektet, er nye idéer til ingredienser med sundhedsfremmende effekter, som vi kan tilbyde industrien. Og for at få dokumenteret effekterne, så er vi nødt til også at få lavet det her forskningsarbejde. Derfor allierer vi os med de bedste.” siger Kristian Albertsen, der er udviklingschef i Arla Foods Ingredients.
Det nye ”Forskningskonsortium for Mælkeproteiner” skal give forskerne mere viden om mælkeproteiner og forbedre teknikkerne til at udvinde proteinerne fra mælk og mejeriernes restprodukter. Proteinerne skal senere anvendes i specialiserede fødevarer og i medicinske produkter.
Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.