Pressemeddelelse

Eksportstøtte forsvinder med øjeblikkelig virkning

EU besluttede torsdag at nulstille restitutionerne på samtlige mejeriprodukter. Dermed bortfalder eksportstøtten nogle år tidligere end planlagt.

"Vi er ikke overraskede over beslutningen, men det indebærer naturligvis et betydeligt tab for os. Vi har kun et valg, og det er omgående at sætte priserne op," siger Arla Foods' vice-adm. direktør Andreas Lundby.

Beslutningen om at nulstille eksportstøtten blev taget af EU's forvaltningskomite torsdag formiddag. Baggrunden er, at der er mangel på mejeriprodukter på verdensmarkedet. Australien er ramt af tørke og Sydamerika af oversvømmelser, og samtidigt øges efterspørgslen i Asien. Situationen har betydet, at verdensmarkedets priser er steget kraftigt i de seneste to-tre måneder.

"Men prisudviklingen er trods alt ikke på niveau med den eksportstøtte, som nu forsvinder. Derfor vil der nu forekomme prisstigninger på markedet, og det vil kunne ses inden for to til fire uger," siger Andreas Lundby og tilføjer, at Arla Foods endnu ikke har taget beslutning om at hæve priserne, men at det vil ske inden længe.

Det er Arla Foods' eksport af smør og ost udenfor EU, som påvirkes direkte af EU's beslutning. Eksportstøtten for mælkepulver blev allerede afskaffet i slutningen af januar i år. Mejeriindustrien i Danmark fik 472 millioner danske kroner i eksportstøtte i 2006. I år bliver eksportstøtten cirka 110 millioner danske kroner, oplyser Mejeriforeningen.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager