Pressemeddelelse

Ny undersøgelse: Danskerne har problemer med maven

Over halvdelen af danskerne lider af maveproblemer, og rigtigt mange ved ikke, hvad de skal gøre for at holde maven sund. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Zapera. Maveproblemerne går i høj grad ud over danskernes velbefindende.

Forstoppelse, diarré, oppustethed og uønsket luft i maven. 56 % af danskerne døjer med maveproblemer – 21 % endda ofte. Det viser en ny dansk undersøgelse foretaget af analy-seinstituttet Zapera for Cultura. Og problemer med maven påvirker livskvaliteten: Således svarer halvdelen af de maveplagede, at problemerne har betydning for det generelle velbe-findende. Undersøgelsen viser samtidig, at en fjerdedel af danskerne slet ikke, eller kun i mindre grad har viden om, hvordan de skal holde maven sund og forebygge problemerne.

Lektor i ernæring og immunologi fra BioCentrum på DTU, Hanne Frøkiær, er ikke overra-sket over maveproblemernes omfang:
”Hverdagen er for mange danskere præget af stress, anspændthed og mangel på søvn. Disse faktorer påvirker fordøjelsen og dermed hele mavetarmsystemet negativt. Samtidig har madvanerne også betydning for tarmfloraen. På grund af travlhed sværger mange i dag til færdigretter og fast food, som indeholder alt for få af de fibre, som tarmene har brug for. Endelig betyder en livsstil med for lidt motion, at der ikke kommer gang i tarmmotorikken”, siger Hanne Frøkiær.

Tarmfloraen kan styrke immunforsvaret
Hanne Frøkiær opfordrer derfor til, at danskerne tager deres livsstil alvorligt. Ved hjælp af alsidig kost med mange fibre og gode bakterier samt motion kan man aktivt være med til at skabe balance i tarmfloraen og dermed understøtte velværet. Blot skal man være opmærk-som på, at livsstilsvanerne skal være stabile, for tarmen har brug for regelmæssighed – ellers forsvinder effekten igen. Hanne Frøkiær pointerer endvidere:
”Ud over, at en velbalanceret tarmflora styrker velværet, kan den også påvirke vores im-munforsvar positivt. Hele 70 procent af kroppens immunforsvar sidder nemlig i tarmen, hvor omkring 100.000 milliarder flittige bakterier arbejder for at beskytte os imod de bakterier og vira, der kan skade kroppen. Derfor er det centralt at forstå interaktionen mellem kosten, tarmfloraen og immunforsvaret”.

At så stor en procentdel af immunforsvaret sidder i tarmen, er i følge Zapera-under-søgelsen kun 20 % af danskerne klar over. Dog ville over to tredjedele af danskerne have lyst til at ændre livsstil, hvis de vidste mere om mave-tarmsystemets indflydelse på immunforsvaret.

Undersøgelsen er foretaget på vegne af Cultura. Den er baseret på 1005 interviews med danskere mellem 18 og 60 år. Undersøgelsen er også foretaget i Sverige.


For yderligere information om mave-tarmsystemet og immunforsvaret:
Hanne Frøkiær
Lektor i ernæringsimmunologi, BioCentrum-DTU
Tlf: 4525 2753
E-mail: hf@biocentrum.dtu.dk

For yderligere information om undersøgelsen:
Susanne Klemp
Sub Category Manager, Cultura
Tlf.: 2215 1690
E-mail: susanne.klemp@arlafoods.com

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager