Pressemeddelelse

Arla indgår partnerskab med DMK om valleproduktion

Gennem et nyt joint venture starter tyske DMK og Arla en fælles produktion af valleproteiner i 2012.

Arla Foods og DMK (det nye selskab, som dannes ved den kommende fusion mellem de tyske mejerier NORDMILCH og Humana) er blevet enige om at etablere et joint venture samarbejde, hvor hver part ejer 50 procent. Det nye joint venture får navnet ArNoCo GmbH & Co. KG og skal producere valleproteiner til kunder i den globale fødevareindustri.

DMK og Arla investerer tilsammen 44 millioner Euro, som dels går til at bygge et valle-produktionsanlæg ved DMK’s ostemejeri i den nordtyske by Nordhackstedt og dels til at udvide af Arlas produktionsanlæg Danmark Protein i Nr. Vium.

Nyt anlæg står klar i 2012
Det nye joint venture vil til at begynde med købe ca. 700.000 tons valle om året af DMK, som skal bruges til at producere valleprotein koncentrat og laktose på det nye anlæg i Nordhackstedt. Valleprotein koncentratet skal tørres på Arlas anlæg i Nr. Vium. DMK leverer den fornødne produktions-ekspertise på vegne af ArNoCo, mens Arla Foods Ingredients skal stå for markedsføring, salg og distribution af produkter til den globale fødevareindustri.

Opførelsen af det nye anlæg i Nordhackstedt forventes at starte i oktober 2011. Anlægget forventes at være klar til produktion ved udgangen af 2012 og skaber ca. 24 jobs. Den daglige ledelse af ArNoCo GmbH & Co. KG skal varetages af Senior Director Finn Simonsen fra Arla Foods Ingredients og Senior Director B. v. Borstel fra DMK.

”Et vigtigt strategisk skridt”
Dr. Josef Schwaiger, kommende adm. direktør i DMK, udtaler om det nye joint venture:

”En udvidelse af ingrediens-forretningen er en af DMK’s strategiske vækstområder. Alliancen med Arla i ArNoCo er et vigtigt skridt på vej mod større værdiforædling, og det vil styrke Nordhackstedt anlæggets position på lang sigt.”

Adm. direktør i Arla, Peder Tuborgh, ser også store muligheder i det nye partnerskab.

”Vi har udpeget valle-forretningen som en vigtig del af Arla Foods’ strategi 2015, og vi er godt på vej mod målet om en fordobling af omsætningen fra vores valle- og ingrediens aktiviteter. Dette nye joint venture er et afgørende skridt på vej mod at nå det mål,” siger Peder Tuborgh.

Arla Foods Ingredients er i forvejen en af de førende aktører på det globale marked for valleproteiner og har andre strategiske valle-partnerskaber i Argentina, Tyskland, Frankrig, Norge og Sverige.

Joint venture samarbejdet mellem DMK og Arla er forudsat godkendelse fra konkurrencemyndighederne.

Fakta om valle:

  • Valle er et biprodukt, som er tilovers i produktionen af ost.
  • For mange år siden blev valle tørret og udelukkende solgt billigt som foder. I dag udvindes proteinerne, og de forædles til forskellige ingredienser med mange forskellige funktioner – f.eks. kan valleproteiner give kager en fin struktur, gøre yoghurt cremet og give modermælkserstatning et højt næringsindhold. Gennem innovation og forskning er valle gået fra at være et billigt biprodukt til at være guld værd som en vigtig ingrediens for producenter i den globale fødevareindustri.
  • Det er proteinerne, som er mest værdifulde, men vallen indeholder især mælkesukker (laktose). Mælkesukkeret tørres også og sælges som ingredienser til blandt andet bagerindustrien. En stor del af mælkesukkeret i vallen bliver dog stadig til dyrefoder, men målet er at udvikle flere højtforædlede pulverprodukter, som giver bedre indtjening.

Læs mere om .

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager