Pressemeddelelse

Arlas første råmælksost er sat i produktion

Efter fem års udviklingsarbejde er Arla nu i gang med at producere råmælksost på Tistrup Mejeri.

Klokken 10 onsdag indviede Arla sit helt nye ostemejeri på Tistrup Mejeri ved Varde. De første 3.000 liter råmælk, svarende til cirka 135 færdige oste, blev hældt i ostekarret. Dermed er Arla nu i gang med at fremstille såkaldt råmælksost, som kan sælges til restauranter og udvalgte specialbutikker fra begyndelsen af næste år.

””At Arla nu producerer råmælksost er en drøm, der går i opfyldelse. Råmælksosten skal sammen med vores Arla Unika osteprogram være et af Arlas bidrag til det ny nordiske køkken”

John Gynther, Premium Food Manager i Arla Foods.

Samarbejde med kokke
Inspirationen til at producere råmælksost kommer oprindeligt fra Arlas samarbejde med en række af Danmarks førende kokke, som har givet Arla ideen til at fremstille spændende nordisk mad af lokale råvarer.

Mælken til den nye råmælksost kommer fra gården ”Lykkebjerg” med 115 køer i landsbyen Sig. I første omgang har Arla valgt at prioritere sikkerhed højere end at mælken eksempelvis kommer fra køer, der græsser i bestemte områder. Derfor laves osten på mælk fra den gård i mejeriets nærområde, der kan levere den bedste målbare mælkekvalitet.

Sikkerheden er helt i top
Råmælksost er kendetegnet ved, at den bevarer nogle smagsnuancer, som ellers går tabt under pasteurisering af mælken. Men fremstillingen stiller store krav til fødevaresikkerheden på grund af den øgede bakteriologiske risiko, når mælken ikke pasteuriseres som normalt.

Derfor har Arla brugt flere år på at udføre verdens mest omfattende risikofaktoranalyse, et omfattende egenkontrolprogram samt en detaljeret beskrivelse til Fødevarestyrelsen om, hvordan produktionen af råmælksost bliver indrettet og sikret.

Deler viden med andre danske mejerier
Alle erfaringerne fra arbejdet har Arla delt med landets øvrige mejerier, blandt andet på en række seminarer. Desuden har alle interesserede mejerier modtaget hele Arlas ansøgningsmateriale så de nemt kan lave deres egen ansøgning til Fødevarestyrelsen.

Arlas kommende råmælksost skal lagre i 36 uger, så den er først spiseklar i starten af 2012.

Fakta om råmælksoste
 

  • Råmælksost er en fast betegnelse for ost, der er lavet på rå upasteuriseret mælk.
  • Osteproduktion af upasteuriseret mælk blev opgivet i Danmark inden anden verdenskrig og blev definitivt forbudt i 1967. Årsagen var, at råmælksosten havde svingende kvalitet, og at den bakteriologiske risiko var for stor.
  • Siden er landbrugets kvalitetsstyringssystemer blevet forbedret, og Arla kan nu lave en råmælksost, hvor fødevaresikkerheden er i top.


For yderligere information, kontakt:
Premium Food Manager John Gynther, Arla Foods tlf. 7643 4454
 

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager