Danskerne spiser mere revet ost

Læs tid
1 min
Danskerne spiser mere revet ost
Publiceret
21 august 2012

På bare seks år er danskernes forbrug af revet ost steget med 53 procent, mens salget af den klassiske skæreost falder.

Pizza, lasagne og wraps. Danskerne er vilde med hjemmelavet fast food, hvori der indgår revet ost. I hvert fald er mængden af revet ost, som bliver købt – og formentlig spist – i Danmark steget med 53 procent i perioden 2006 til 2011. Det viser en ny opgørelse af forbrugertrends, som Arla har udarbejdet på baggrund af tal fra analysevirksomheden Nielsen.

Den revne ost går ikke overraskende sin sejrsgang hos børnefamilierne, og det er primært på Sjælland og i Østjylland, der gratineres som aldrig før.

  • Danskerne har fået smag for take away, men samtidig er vi blevet mere bevidste om sundhed. Stigningen i salget af revet ost tyder på, at vi gerne lader os inspirere af klassisk take away, når vi selv går i køkkenet, og dermed har fundet en måde at kombinere det sunde med det bekvemme, siger Tove Færch, der, som leder af Arla Karolines Køkken, gennem årtier har haft fingeren på pulsen af de danske madvaner.

Andre ostetyper, der har fremgang, er feta, som hitter hos børnefamilierne og hytteost, der er kommet på mode hos de sundhedsbevidste singler. Skimmelost, smøreost og skiveost oplever status quo.

Til gengæld står det skidt til hos den klassiske skæreost, altså den ost, som skal have en tur med ostehøvlen, før den kan puttes på brødet. Godt nok er skæreosten stadig danskernes foretrukne, og i 2011 spiste vi 23.000 ton, men mængden er for nedadgående. Faktisk er salget af skæreost faldet med 5 procent siden 2006, og det endda til trods for at kernemålgruppen "50+" bliver større og større.

  • Skæreosten er en rigtig dansk klassiker, som bliver spist på klassisk dansk vis, nemlig i skiver på brød. Der er faktisk ikke ret mange andre folkeslag, der spiser ost på denne måde, og det kunne godt være et tegn på at de yngre generationer, som rejser meget, er blevet vant til andre og mere internationale måder at spise ost på. Det er faktisk en skam, siger Tove Færch.

Starter man dagen med et stykke rugbrød med ost, får man nemlig både fuldkorn, fibre, kalcium, protein og en række andre mineraler. Og så har skæreosten i øvrigt en meget lav kilopris sammenlignet med andre ostetyper.