Nyhed

Ny yoghurtkarton kan reducere madspild

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

I de kommende uger lancerer Arla en ny yoghurtkarton, der hjælper med at mindske madspild, fylder mindre i affaldsposen og giver forbrugerne mere yoghurt for pengene.

De fleste kender problemet med at få det sidste ketchup ud af flasken, det sidste mayonaise ud af bøtten og det sidste yoghurt ud af kartonen. Faktisk sidder der i en gennemsnitlig yoghurtkarton hele ni procent yoghurt tilbage, når kartonen ryger i skraldespanden. Men nu sender Arla en ny yoghurtkarton i dagligvarehandlen, som giver forbrugerne bedre muligheder for at få det sidste yoghurt ud.

”Vi ved, at mange forbrugere er optaget af, at det kan være kompliceret at få al yoghurten ud af kartonerne, og det er da også ærgerligt for Arla som producent at vide, at produktet er svært at få ud af emballagen. Vi har været opmærksomme på problematikken i årevis og arbejdet på at finde en løsning,” siger Jakob Knudsen, der er marketingdirektør i Arla Danmark.

Den nye karton fungerer på den måde, at forbrugeren med et tommelfingertryk og et træk øverst på kartonen kan adskille kartonens øverste del med skruelåget fra resten af kartonen. Herefter kan kartonen trykkes flad, hvorved yoghurten presses ud, ligesom yoghurt, der måtte sidde fast i skruelåget, kan skrabes ud med en ske.

”Den nye karton har tre fordele for forbrugerne. Dels mindsker den madspild, dels får forbrugerne mere yoghurt for pengene, og dels fylder emballagen mindre i skraldespanden, når den er foldet sammen,” siger Jakob Knudsen.

Hver dansker smider årligt mellem 60 og 65 kg mad væk, og adskillige undersøgelser viser, at emballage bærer en del af skylden. Det fortæller Selina Juul, der er stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad:

"Ifølge en række forbrugerundersøgelser kan emballage være skyld i, at op til 25% af indholdet går til spilde. Det er simpelthen for svært at få resterne ud. Det usynlige madspild i fødevareemballagen skal bekæmpes, og forbrugerne har brug for hjælp fra producenterne. Så vi hilser den nye yoghurtkarton velkommen og  håber, at der vil komme flere lignende emballagetiltag i fremtiden," siger hun.

En god emballage skal kunne beskytte indholdet, være funktionel både ved åbning, brug og tømning, og ikke fylde for meget, når den smides ud.

”Forbrugertests viser, at 88 procent af danske og svenske yoghurtforbrugere er meget interesserede i at afprøve alternative metoder til at tømme kartonerne. Men vi ved ikke med sikkerhed, om forbrugerne vil benytte sig af den nye funktion i dagligdagen, og om den fungerer i en travl morgensituation. Så vi glæder os til at få forbrugernes tilbagemeldinger i de kommende måneder,” siger Jakob Knudsen og henviser til Arlas facebook side og til Arla Forum.

Den nye karton bliver indledningsvis indført på tre Arla Cultura® varianter fra medio december.

Fakta om madspild
Hver dansker smider årligt mellem 60 og 65 kg mad væk. 125 kg hvis madaffaldet tælles med. Mad som kunne have været spist, men som i stedet straks ender i skraldespanden eller havner i glemsel i køleskabet og derefter bliver smidt ud. Det er en dårlig forretning for den enkelte husholdning, men også for samfundsøkonomien og for miljøet.

Mindre madspild er et konkret punkt i Arlas miljøstrategi 2020. Målet er at hjælpe forbrugerne med at reducere spild af mejeriprodukter med 50%. Arla har også underskrevet Miljøministeriets charter om mindre madspild.

Læs mere om Arlas madspildspolitik og få gode ideer til, hvordan man reducerer madspild på www.arla.dk/madspild

 

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt(kun journalister/presse)

Åse Andersson
Primær kontaktperson

Åse AnderssonGlobal Pressechef

(kun henvendelser fra pressen)

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPR-chef, Arla Danmark

Kun henvendelser fra pressen.

Download Billeder & Videoer