Arla foreslår flytning og effektivisering af produktion i Sverige

Læs tid
4 min
Publiceret
09 oktober 2013
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Arla ønsker at effektivisere og fremtidssikre produktionen i Sverige. I en hensigtserklæring foreslår bestyrelsen derfor at lukke to mejerier og i stedet investere i andre svenske mejerianlæg. Resultatet vil i tråd med Arlas strategi 2017 blive en effektiv og moderne mejeristruktur med mindsket miljø- og klimapåvirkning.

"Vi ønsker at styrke vores konkurrenceevne ved at tilpasse Arlas struktur og produktionskapacitet, hvilket er helt i tråd med Arlas strategi. Som i alle andre brancher ændrer markederne sig hurtigt. Private label vinder markedsandele, og internationale aktører øger deres tilstedeværelse i køledisken. Vi vil nu i tide sikre en lønsom afsætning af vores ejeres mælk," siger Jørgen Greve, produktionsdirektør i Arla Sverige.

Europas største hytteostmejeri i Falkenberg
I hensigtserklæringen foreslåes det, at Göteborg mejeri skal lukke i slutningen af 2014. Hovedparten af produktionen af friskvarer i Göteborg foreslås flyttet til Jönköping, hvor der investeres og ansættes flere medarbejdere. Den øvrige produktion skal flyttes til mejerierne i Linköping og Stockholm.

En anden del af forslaget berører Skövde mejeri, hvor Arla producerer hytteost. Mejeriet ligger midt i byen, og den placering såvel som Skövdes nuværende kapacitet er en forhindring for yderligere udvidelse i Skövde. Derfor er det hensigten, at Arla i stedet investerer i Falkenberg mejeri, som ellers lukkede i foråret. Målet er, at Falkenberg genåbner i slutningen af 2014 som Europas største hytteostmejeri. Skövde foreslås lukket i slutningen af 2015.

"Arla Sverige har unik erfaring med at producere hytteost, og ved at satse på at skabe Europas største hytteost mejeri i Falkenberg kan vi gribe nye muligheder i markedet, både i Sverige og i andre lande, og vi kan skabe yderligere merværdi for Arlas ejere," siger Mats Hedlund, chef for friskvarer i Arla i Sverige.

En tredje del af strukturpakken består i, at produktionen på Visby mejeri forenkles: Syrnede produkter og smør samt kølelager flytter til henholdsvis Stockholm (Kallhäll) og Götene. Tilbage på Visby bliver produktion af mælkepulver, frisk mælk og fløde.

Nu er de faglige forhandlinger i Sverige begyndt, og først derefter skal bestyrelsen træffe den endelige beslutning vedrørende strukturen, og så kan de lokale faglige forhandlinger gå i gang. Derfor er det for tidligt at sige, præcis hvor mange medarbejdere som berøres af de foreslåede strukturændringer, men i dag arbejder cirka 360 medarbejdere på de berørte mejerier; 250 i Göteborg, 90 i Skövde og 20 i Visby.

I og med at produktionen foreslås flyttet til andre anlæg, vurderes det, at der bliver behov for 60-80 ekstra medarbejdere i Falkenberg og 50 i Jönköping.

Et forslag i tråd med koncernstrategien
Strukturpakken er i tråd med Arlas koncernstrategi 2017, som blandt andet handler om at skabe en effektiv virksomhed med fokus på omkostninger og nye måder at arbejde på. Målet er besparelser for i alt 2,5 mia. DKK inden udgangen af 2015.

"Det er vigtigt for os mælkeproducenter, som ejer Arla, at sikre et fortsat effektivt Arla. Derfor har vi de seneste år effektiviseret mejeristrukturen i for eksempel Danmark, Tyskland og Storbritannien. Nu ønsker vi også at effektivisere i Sverige, alt sammen for at sikre et forsat stærkt Arla," siger Åke Hantoft, som er formand for Arla Foods.

Mindsket klimapåvirkning
De foreslåede ændringer giver mindre energi- og klimapåvirkning, mindsket kemikalieforbrug og mindre produktsvind, hvis Arla som foreslået flytter produktionen fra ældre mejerier (Göteborg og Skövde) med høj klimapåvirkning fra produktionen til mejerier (Jönköping og Falkenberg) med betydeligt lavere miljøpåvirkning.

Flytningen af produktionen fra Skövde til Falkenberg betyder lidt mindre transport, fordi der er meget mælk i området omkring Falkenberg, som i dag transporteres langt til andre mejerier. Transporten til og fra mejeriet i Jönköping stiger ifølge forslaget, men nettoeffekten er positiv, efter som produktionen dér er mere moderne og mere energieffektiv.

Strukturændringerne vil også give bedre økonomiske forudsætninger for at gøre væsentlige forbedringer, som mindsker miljøpåvirkningen på nuværende mejerier, som for eksempel omstilling fra fossile brændstoffer til biobrændsel.

Processen fremad
Bestyrelsen er nu kommet med en hensigtserklæring, og de overordnede faglige forhandlinger er i gang i Sverige. Først når bestyrelsen har truffet den endelige beslutning, kan de lokale forhandlinger begynde.

Fakta om Arlas strukturpakke:

Arla har i dag 13 mejerier i Sverige. Hvis forslaget gennemføres, vil der være to mejerier færre (Göteborg og Skövde).

Flytning af produktion:

  • Produktionen af friskvarer samt kølelager i Göteborg foreslås flyttet til Jönköping. Der vil fortsat være en ompakningscentral Göteborg.
  • Produktionen af hytteost foreslås flyttet fra Skövde til Falkenberg, hvor Arla vil skabe Europas største hytteostmejeri.
  • Produktionen i Visby forenkles til mælkepulver, frisk mælk og fløde, mens den øvrige produktion (syrnede produkter og smør) samt kølelager flyttes til Stockholm (Kallhäll) og Götene.

Tidsplan: De forskellige dele af strukturpakken foreslås gennemført i perioden 2014–2015. Göteborg mejeri lukker efter forslaget i slutningen af 2014, Skövde i slutningen af 2015 og Falkenberg åbner i slutningen af 2014.

Arbejdspladser: Præcis hvor mange medarbejdere, som omfattes af forslaget, står først klart, når de faglige forhandlinger er afsluttet. Lige nu er der cirka 360 ansatte på de berørte mejerier (Göteborg 250, Skövde 90 og Visby 20). På de anlæg, som produktionen flytter til, vil der blive tale om nyansættelser af i alt 110–130 personer; 60-80 i Falkenberg og 50 i Jönköping.

Investeringer: I alt 250–350 millioner svenske kroner, hvoraf hovedparten i Falkenberg (150–200 millioner svenske kroner) samt Jönköping og Stockholm (100 millioner svenske kroner).

Miljøpåvirkning: Ændringerne betyder mindsket energiforbrug og klimapåvirkning, mindre kemikalieforbrug og mindre produktsvind. Arla satser på moderne mejerier og yderligere forbedringer gennem investeringer i vedvarende energi.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663