Ny lejrskole skal give børn og unge mod på mad
- Læs tid
- 5 min
- Publiceret
- 18 september 2014
Fødevareminister Dan Jørgensen klipper i dag snoren til Danmarks første MADlejr – et nyudviklet lejrskolekoncept for danske 6.-7. klasser. MADlejr, der ligger på Helnæs ved Fyn, er udviklet af Arla Fonden i samarbejde med Madkulturen og kobler maddannelse og læring på en helt ny måde. Gennem fælles oplevelser med råvarer, måltider og natur skal børn og unge få forståelse for madens betydning, tage bevidste valg og blive inspireret til selv at gå i køkkenet.
Kan et lejrskoleophold og et seks ugers undervisningsforløb om mad, råvarer, måltider, natur og bæredygtighed være med til at fremme god madkultur og trivsel blandt børn og unge? Det tror man hos Arla Fonden, der i denne uge åbner Danmarks første MADlejr – et nyt og banebrydende lejrskolekoncept – i naturskønne omgivelser på Helnæs ved Fyn.
MADlejr indvies officielt i dag af Fødevareminister Dan Jørgensen og er Arla Fondens første bidrag til at give børn og unge gode madvaner og et fællesskab omkring måltider og madlavning.
**”**Formålet med MADlejr er at inspirere børn og unge til gode madvaner. Men MADlejr er meget mere end bare mad. Det handler om at kende råvarernes oprindelse, om at kende til madspild og ressourceforbrug, om fællesskab omkring måltidet og om at kunne smage, dufte og nyde,” siger Arla Fondens direktør, Sanne Vinther, der gennem de sidste to år har stået i spidsen for at drive udviklingen af MADlejr.
En samfundsudfordring
Til at udvikle MADlejrs program og undervisningsmateriale har Arla Fonden samarbejdet med Madkulturen – et initiativ under Fødevareministeriet – der ligeledes arbejder aktivt for at skabe bedre madkultur blandt danskerne. Og at sikre de kommende generationers grundlæggende viden om mad og råvarer er en stor samfundsudfordring i dag, fortæller Judith Kyst, direktør for Madkulturen:
”Kun fire procent af danske børn laver mad sammen med en voksen på hverdagsaftener, og det kan have en negativ effekt på madvaner og livsstil i voksenlivet. Mad og måltider er så afgørende for os hele livet, og MADlejr er et vigtigt skridt i forhold til at få os alle til at prioritere mad og måltider højere. Vi viser også, at området kan kobles med seriøs faglighed, og i udviklingen af MADlejr har det derfor været afgørende at opstille læringsmål for MADlejr og sikre, at eleverne får helt konkrete værktøjer og færdigheder med hjem, som de vil kunne bruge og få glæde af i deres hverdag. Det kan være alt fra at kunne genkende sæsonens råvarer og være åben over for nye smagsoplevelser til at lære at være en god vært og skabe hyggelige rammer for et måltid,” siger hun.
På MADlejr kobles maddannelse og læring ud fra mantraet, at alle kan lave mad, hvis bare de lærer hvordan – og gode madvaner smitter.
”Vi pirrer elevernes nysgerrighed, udfordrer dem og giver dem nye erfaringer og færdigheder. Vi tror på, at når børnene ved, hvor maden kommer fra, og hvordan den laves, vil de naturligt også interessere sig mere for den og for deres egen sundhed. Og de vil opleve den glæde, der ligger i at tilberede og spise et godt måltid sammen,” siger Sanne Vinther.
MADlejr er placeret på Helnæs, hvor Arla Fonden har forvandlet den tidligere højskole til en topmoderne lejrskole med inde- og udekøkkener, drivhus, frugttræer, urtebede, bålsteder, husdyrhold og overnatning til to skoleklasser ad gangen.
MADlejr har allerede oplevet stor interesse fra de danske folkeskoler. Den første skoleklasse flyttede ind på MADlejr i mandags, og der er fuldt booket i hele skoleåret 2014/2015. Således vil omkring 1.300 elever og 130 lærere have besøgt MADlejr i løbet af det indeværende skoleår.
For mere information kontakt venligst:
Rikke Halberg Mandsholm, PR Manager, Arla Danmark, 89 38 14 48
Sofia Zafirakos, PR-ansvarlig, Madkulturen, 21 54 82 20
Fakta
· Ét ud af ti børn har fast maddag en gang om ugen (Kilde: Madkulturen/Epinion)
· På en almindelig hverdag er det kun ét ud af 25 børn som hjælper til med aftensmaden (Kilde: COOP)
· 56 % af forældrene hjalp selv til i køkkenet (Kilde: Madkulturen/Epinion)
· Blandt børn under 12 år er der ingen, der smører deres egen madpakke. I 4 % af familier med teenagere smører de 13-18-årige selv madpakken (Kilde: Madkulturen/Epinion)
· 82% af forældrene synes det er vigtigt, at børn ved noget om madlavning og råvarer (Kilde: Arla/YouGov)
· 41% af forældrene synes ikke at deres eget barn ved nok om madlavning og råvarer (Kilde: Arla/YouGov)
· 72% af de danske børn i alderen 10-14 år kan godt lide at lave mad (Kilde: Arla/Norstat)
· Kun 27 % af de danske børn i alderen 10-14 år er med i køkkenet én eller flere gange om ugen (Kilde: Arla/Norstat)
Arla Fonden, MADlejr og Madkulturen
Arla Fonden blev etableret af Arla Foods d. 16. november 2012. Arla Fondens mission er at overlevere den almene dannelse omkring fødevarer og natur til den næste generation. Fondens formål er at bidrage til, at børn og unge får mere viden om madkultur og maddannelse, som kan føre til en sundere og bedre livsstil. Arla Fondens midler går i første omgang til at udvikle, etablere og drive MADlejr, og fonden kan derfor ikke søges. Direktør og daglig leder for fonden er Sanne Vinther. Arla Foods donerer hvert år 10 millioner kroner til Arla Fonden.
I Arla Fondens bestyrelse sidder
- Peter Giørtz-Carlsen, administrerende direktør for Arla Danmark (formand)
- Ida Husby, ph.d. i folkesundhedsvidenskab med speciale i børn og unges madvaner (næstformand)
- Alfred Josefsen, tidligere adm. direktør for Irma, nu foredragsholder i bl.a. ledelse
- Nicolai Moltke-Leth, sociolog, master i positiv psykologi og direktør for True North som arbejder med børn og unges livsduelighedskompetencer
- Jakob Bernhard Knudsen, marketingdirektør i Arla Danmark
- Hanne Søndergaard, global marketingdirektør, Arla Foods
- Maja Møller, CSR-chef i Arla Danmark
Læs mere om Arla Fonden på www.arlafonden.dk
MADlejr er et nøje tilrettelagt forløb, der er bygget op over tre faser, hvor elever og lærere bliver involveret fra start til slut. Før MADlejr sættes emnerne mad, sundhed og natur på skoleskemaet. Under MADlejr arbejder eleverne med måltidet, råvarer, sundhed og bæredygtighed gennem en lang række forskellige aktiviteter. Og efter MADlejr skal klassen arbejde videre med temaerne, bl.a. via en udfordring, som de får med sig fra opholdet.
Elever, der har deltaget i MADlejr, skal have en oplevelse af:
- At de kan lave mad, og det er sjovt og vigtigt at kunne lave mad
- At natur, mad og måltider har betydning for deres hverdag
- At det praktiske omkring madlavning og måltider er med til at udvikle egen og klassens trivsel og fællesskab
Læs mere om MADlejr på www.madlejr.dk
Arla Fonden har udviklet MADlejrs koncept og undervisningsmateriale i samarbejde med Madkulturen, en selvejende organisation under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Madkulturen arbejder for ’Bedre mad til alle’ gennem et fokus på kvalitet og vækst i fødevareerhvervet og velfærd til danskerne. Læs mere om Madkulturen på www.madkulturen.dk.