Tag børnene med i køkkenet i sommerferien
- Læs tid
- 4 min
- Publiceret
- 19 juli 2016
- Kontaktpersoner:
- Skrevet af
I seks ud af ti børnefamilier er børnene med i køkkenet mindst én gang om ugen. Men forældrene mangler inspiration til, hvordan børnene kan inddrages i madlavningen, og oplever, at det tager for lang tid, når børnene hjælper til. Nu er sommerferien over os, og det er en perfekt anledning til at udvide børnenes madkundskaber. Derfor giver Tove Færch fra Karolines Køkken gode råd til madlavning i børnehøjde.
Når maden skal tilberedes i de danske hjem, er det ikke kun mor og far, der har forklædet på og rører i gryderne. De får nemlig en hjælpende hånd fra familiens yngre medlemmer. I seks ud af ti børnefamilier er børnene med i køkkenet mindst én gang om ugen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken foretaget gennem Epinions Danmarkspanel. Men hver fjerde forælder synes samtidig, at madlavningen tager for lang tid, når børnene er med i køkkenet.
”Det er dejligt at se, at børnene er en del af madlavningen i de danske hjem. Når man lærer sine børn gode madvaner og -færdigheder fra barnsben, er der nemlig stor chance for, at de tager det med sig videre i livet. Og de fleste børn synes, det er sjovt at få lov at hjælpe mor og far med kødgryderne,” siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem mere end 20 år. Hun fortsætter:
”Mange forældre oplever det dog som en udfordring, at det tager længere tid at lave mad, når børnene er med i køkkenet. Så det er vigtigt at huske, at man ikke skal inddrage børnene for at få aftensmaden hurtigere på bordet, men i stedet se det som en mulighed for at bruge tid sammen og hygge sig om en aktivitet. Og så er det min opfattelse, at forældre sagtens kan udfordre børnene lidt mere i køkkenet. Man skal ikke være så bange for, om børnene kan finde ud af det. Og de kan altså sagtens håndtere en kartoffelskræller eller en kniv, så længe størrelsen passer til deres alder.”
Forældre mangler inspiration til madlavning i børnehøjde
Undersøgelsen viser også, at hver ottende forælder savner inspiration til, hvordan børnene kan inddrages i madlavningen. Karolines Køkken opfordrer til, at sommerferien bruges som en anledning til at lære børnene nye færdigheder i køkkenet. Sommeren byder nemlig på mere tid, større overskud og et væld af danske råvarer.
”Der er mange sommerretter, som børnene kan hjælpe med. Fx kan børnene hjælpe med at ælte en snobrødsdej, forme bøffer til grillen, snitte grøntsager til en sommersalat eller piske en koldskål sammen. Sommeren er også en godt tidspunkt at lære børnene om råvarernes vej fra jord til bord. Tag børnene med i baghaven og få dem til at hjælpe med at grave kartofler op, smage på krydderurter og vælge deres yndlingsgrøntsag til kartoffelsalaten. Og har man ikke selv afgrøder i haven, kan man køre en tur ud i sommerlandet, hvor man fx kan finde hyldeblomster og vilde bær til salaten eller softicen,” siger Tove Færch.
Du kan inddrage børnene i alle dele af madlavningen. Lige fra at finde opskriften i en kogebog eller på Ipad’en til at vælge varerne på hylderne i supermarkedet og lave selve retten eller bagværket. Nedenfor har Karolines Køkken samlet seks gode råd til madlavning med børn.
6 gode råd fra Tove Færch til at få børnene med i køkkenet |
---|
|
FAKTA
Om undersøgelsen:
Befolkningsundersøgelsen baserer sig på 1.005 webinterviews indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 29. januar til 9. februar 2016. Heraf er 464 interviews gennemført blandt forældre, der har hjemmeboende børn under 18 år. Det er denne gruppe, som i undersøgelsen betegnes som mødre og fædre.
Nøgletal fra undersøgelsen:
- Børnene hjælper i køkkenet mindst én gang om ugen hos 59 pct. af børnefamilierne.
- 24 pct. af forældrene mener, at det tager for lang tid, når børnene skal hjælpe i køkkenet.
- 12 pct. mangler inspiration til, hvordan børnene kan inddrages i madlavningen.
- 13 pct. af forældrene er bange for, at børnene skærer sig.
Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.