Al dansk drikkemælk fra Arla er nu fra køer fodret uden genmodificerede afgrøder

Læs tid
3 min
Al dansk drikkemælk fra Arla er nu fra køer fodret uden genmodificerede afgrøder
Publiceret
02 juni 2017
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Fra midt juni vil al dansk drikkemælk fra Arla være fra køer, der ikke er fodret med genmodificerede afgrøder. Det er resultatet af, at Arlas konventionelle friskmælksleverandører udfaser denne type foder et halvt år hurtigere end forventet. Det sker på baggrund af Arlas forventninger om, at flere og flere forbrugere vil efterspørge mælk med denne garanti. Konverteringen gælder årligt 500 mio. liter mælk.

Sidste efterår annoncerede det landmandsejede Arla, at al dansk drikkemælk inden udgangen af 2017 vil komme fra køer, der ikke har fået foder med genmodificerede afgrøder. Processen med at udfase foderet er gået hurtigere end ventet. Derfor kan Arla allerede fra midt juni – et halvt år før planen – garantere, at al dansk drikkemælk fra Arla kommer fra køer, der ikke er fodret med GMO-foder. Arla 24 bliver, sammen med butikskædernes egne mærker, første danske drikkemælk fra konventionelle gårde, der bærer den garanti.

Initiativet har mødt stor opbakning fra butikskæderne, som får leveret mælk fra Arla til egne mærker. Konverteringen betyder derfor, at al Arlas varemærkede mælk samt mælk fra butikskædernes egne mærker er fra køer fodret uden genmodificerede afgrøder.

”Vi er nu tæt på at være helt i mål med at udfase foder med genmodificerede afgrøder. Det betyder, at vi som de første i Danmark, med stor opbakning fra dagligvarehandlen, kan love de danske forbrugere, at al frisk dansk drikkemælk fra Arla er fra køer, der ikke er fodret med GMO-foder. Det er vi stolte over. Arla 24-mælk er en af vores mest solgte mælk. Derfor var det første prioritet for os at sikre, at netop den mælk er fra køer, der ikke har fået foder med genmodificerede afgrøder,” siger landedirektør i Arla Danmark Jakob B. Knudsen.

Når Arla kan indfri målet et halvt år før tid, skyldes det, at landmændene har været i stand til hurtigt at omstille sig til de nye processer. Arla producerer hvert år 5 mia. liter mælk. Heraf går 500 mio. liter til drikkemælk, og det er dem, mejeriet nu konverterer til mælk fra køer, der ikke får GMO-foder.

”Vores analyser viser, at forbrugerne er villige til at betale mere for mælk fra køer, der ikke har fået foder med genmodificerede afgrøder. Hvis forbrugerne tager godt imod initiativet på drikkemælk, vil vi overveje at omlægge en større del af vores danske mælkeproduktion, så alle vores produktkategorier på sigt bliver lavet af mælk fra køer, der har fået foder uden genmodificerede afgrøder,” siger Jakob B. Knudsen.

Forbrugere vil have produkter med naturlige ingredienser
Danske forbrugere er blevet mere bevidste om, hvordan fødevarer produceres. Derfor efterspørger de i stigende grad simple, naturlige fødevarer ifølge en ny undersøgelse fra Arla. Det dækker over fødevarer, som ikke er behandlede, og som indeholder så få ingredienser som muligt. Arla oplever også, at flere og flere forbrugere gerne vil have medbestemmelse på, hvad malkekøer har fået at spise. En tendens, Arla forventer vil sprede sig til andre markeder de kommende år.

Det er årsagen til, at Arla sidste forår startede processen med at udfase foder med genmodificerede afgrøder.

”Naturlige fødevarer er kernen i Arlas forretning. Derfor var det et naturligt skridt for os at udfase foder med genmodificerede afgrøder til vores drikkemælk. Arla er sat i verden for at sikre så meget værdi for vores ejere som muligt. Derfor greb vi muligheden for at være de første på markedet, der kan garantere en danskproduceret drikkemælk fra køer, som ikke har fået GMO-foder,” siger Jakob B. Knudsen.

Fakta

  • Arla kan som første mejeri levere danskproduceret konventionel drikkemælk med garanti for, at køerne ikke har fået foder med genmodificerede afgrøder. At det er dansk mælk betyder, at mælken er fra danske køer produceret på danske gårde og på danske mejerier. Mælken er således dansk hele vejen fra ko til karton.
  • Alt mælk og mejeriprodukter, som forbrugerne finder ude i kølemontrerne i supermarkedet, er som udgangspunkt fri for GMO. Det gælder både mælk fra Arla og andre mælkeproducenter. Arlas mål om at reducere anvendelsen af GMO-foder er en beslutning, der vedrører landmændene og foderet ude på gårdene.
  • De økologiske landmænd anvender økologisk foder, som ikke indeholder genmodificerede afgrøder. Arlas udfasning af foder med genmodificerede afgrøder gælder udelukkende for de konventionelle landmænd, der leverer drikkemælk.
  • For at bane vej for udfasningen af GMO-foder har Arla betalt et tillæg på 1 eurocent pr. kg. konventionel mælk fra de landmænd, der skifter foder.
  • I dag består nul til ti procent af den samlede fodermængde af genmodificerede afgrøder. Det vil sige genmodificerede planter som fx soja, der bruges i kraftfoder, så køerne får nok protein. Omfanget afhænger af, hvordan landmanden vælger at sammensætte foderet.
  • Non-GM raps, soja og hestebønner erstatter de genmodificerede protein afgrøder i foderet.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663