Ny trend: Nu skal du lave dit eget smør

Læs tid
4 min
Ny trend: Nu skal du lave dit eget smør
Publiceret
07 juli 2017
Kontaktpersoner:
Skrevet af

En af de helt store madtrends, der er oppe i tiden lige nu, er, at du skal lave din mad fra bunden - gerne så enkel og naturlig som mulig. Og hvorfor ikke starte med smørret, som er en vigtig ingrediens i så mange retter? Det fortæller madblogger Julie Bruun, der har fingeren på pulsen herhjemme. For det helt rigtige og hjemmekærnede smør sætter prikken over i'et på varme sommeraftenener og pifter både nye kartofler, grøntsager, fisk, kager og friskbagt brød op på en uforglemmelig og unik måde.

Smør er en af de råvarer, som altid har været der, og danskernes holdning til og brug af smør går op og ned med tidens trends. Der er dog ingen tvivl om, at for rigtig mange danskere er smørret den vigtige ingrediens eller det ekstra krydderi, der gør forskellen.

"VI oplever lige nu en tendens, hvor flere – inklusiv mig selv – gerne vil lave mad fra bunden bestående af rene råvarer, så de ved, hvad de putter i maden og i munden. Smør er et godt eksempel på en naturlig råvare, der kun er tilført salt, og derfor er det en oplagt ingrediens i madlavningen, der kan anvendes på uendelig mange måder. Og så er det jo også et plus, at smørret giver maden både ekstra smag og fylde", fortæller Julie Bruun, der står bag madbloggen af samme navn.

Unik råvare på fem minutter
En af de store udfordringer ved at lave mad fra bunden er for mange, at man ofte mangler inspiration eller viden om råvarer. Og hvad mange måske ikke ved, så er smørret både nemt at kærne selv eller forandre ved at tilsætte forskellige smage og dermed gøre til sin egen.

"Det var først for nyligt, at jeg begyndte at kærne mit eget smør – jeg vidste faktisk ikke, at det var så enkelt. Så mit råd er: bare kom i gang – det tager under fem minutter, og så har du skabt dit helt eget hjemmekærnet smør Og orker du ikke det, så start med at lave din favorit krydderblanding eller nøddemix, som du kan tilsætte det indkøbte smør", siger Julie Bruun.

Få inspiration til sommerretter med naturligt smør
Julie Bruun laver som oftest mad, der består af naturlige råvarer. Herunder giver hun sine bud på opskrifter, der kan inspirere idéforladte danskere til at lave sommermad og lækre kager fra helt fra bunden – endda også smørret.

Guide til, hvordan du kærner dit eget smør
Ingredienser til 450 g færdigt smør

1 liter piskefløde
1 dl kærnemælk
1 tsk salt

Kom piskefløde og kærnemælk i en røremaskine eller i en skål, hvor der bruges en elpisker – pisk de to ting sammen ind til der dannes smør – og væske og smør skilles i to.

Tag smørret fra og pres den fri fra væsken. Hæld blot væsken ud.

Gnid saltet ind i smørret og stil det på køl.

Nedenfor følger opskrifter på grillede majskolber med paprika- og hvidløgssmør, grillet laks med citron- og persillesmør, chokoladekage med appelsinsmør og kanelsneglekage med dadel-smør-kanel fyld.

Julie Bruuns opskrifter på sommerretter med smør

Majskolber med hvidløg-paprika smør
4 majskolber
100 g smør (fra opskriften ovenfra)
1 fed hvidløg
1 spsk paprika

Kog majskolberne i en stor gryde med masser af vand i 20 minutters tid, hvor skralden blot beholdes på.

Tag i mellemtiden de 100 g smør fra og pres hvidløg ned i, rør godt rundt.

Tag et stykke husholdningsfilm eller bagepapir og læg smørret på, drys med paprika på alle sider. Rul nu filmen stramt om smøret, så det bliver en pølse. Læg den på køl.

Når smørren har sat sig, kan man skære skiver af pølsen og anrette dem på et fad.

For synets skyld kan du forsigtigt rulle skralden af majsene og flette det.

Kom skiver af smør på de varme majskolber.

Bagt laks med citrus-persille smør
600 g fersk laks (4 stykker)
100 g smør (fra opskriften)
Frisk persille
1 økologisk citron

Læg laksen i et ovnfast fad i sølvpapir

Hak en håndfuld frisk persille fint og riv skallen fra citronen.

Bland smør, persille og citronskal.

Tag et stykke husholdningsfilm eller bagepapir og læg smørret på. Rul nu filmen stramt om smøret, så det bliver en pølse. Læg den på køl.

Når smørren har sat sig, kan man skære skiver af pølsen og lægge dem oven på laksen.

Kom evt. lidt ekstra persille og et par skiver citron over laksen og bag dem ved 200 grader i 20 minutters tid.

Chokoladekage med appelsinsmør
200 g bløde dadler
150 g mandler
2 spsk. Bagekakao
1/3 tsk. Salt
4 æg
1 spsk. smør (af den hjemmelavede)
100 g mørk chokolade

Glasur:
1 spsk. smør (af den hjemmelavede)
1 tsk. Honning
Skallen fra 1 økologisk appelsin og saften fra 1/4 appelsin

Fjern stenene fra dadlerne og kom dem i en blender sammen med mandler, kakao, salt, æg og smør.

Blend det godt sammen.

Hak den mørke chokolade og kom i dejen.

Kom det i en springform og bag kagen ved 200 grader i 25 minutter.

Lav glasuren ved at varme det op i en kasserolle.

Kom den over den bagte kage. Pynt evt. med friske bær.

Kanelsneglekager (her bliver til 2)
Dejen:
25 g gær
4 dl lunken vand
1 tsk salt
1 spsk honning
1 spsk smør (den hjemmelavede)
350 g hvedemel
350 g speltmel

Fyld:
150 g smør (den hjemmelavede)
250 g bløde dadler
3 spsk kanel

Kom alle ingredienser til dejen i en røremaskine og kør dejen rundt på den ved fuld omdrejning i 10 minutter.

Imens laves fyldet ved at fjerne stenene fra dadlerne og mose dem med en gaffel.

Bland dadlerne med smør og kanel-

Stil dejen til hævning på køkkenbordet under et klæde i 2 timer.

Del dejen op i 2 dele og rul begge ud i firkanter, smør dem med fyldet.

Rul dejen sammen, så det danner en pølse og skær skiver heraf på ca. 2 cm tykkelse.

Læg sneglene ned i en springform (hvis du ønsker en kage ud af det) med en lille smule mellemrum mellem hver snegl.

Bag kagen i ovnen ved 200 grader i 20-25 minutter ind til den er sprød og bagt.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663