Danskerne bruger flere penge på økologi
- Læs tid
- 4 min
- Publiceret
- 23 oktober 2018
- Kontaktpersoner:
- Skrevet af
Danskerne bruger en større og større del af madbudgettet på økologi. Det skyldes blandt andet et større udbud af varer og flere penge i pungen, mener professor bag forskningsstudie. Det er især kvinderne, der sørger for, at de økologiske madvarer kommer med hjem, viser ny undersøgelse fra Arla.
Vi danskerne er dem i verden, der køber flest økologiske varer. Men vi har slet ikke fået nok. Salget af økologiske varer er nemlig stadig støt stigende. I 2017 blev der solgt for 11,3 mia. kr. økologi i danske supermarkeder og online butikker. Det svarer til, at alle danskere over 18 år bruger 2.450 kroner på økologi om året. En markant stigning fra 2016, hvor vi hver især brugte 1.901 kroner på økologi.
Og det er ikke længere kun en lille gruppe københavnere, der sværger til ø-mærket. Økologi har en vækst på mellem 10-12 procent i alle landets regioner ifølge tal fra Arla. Samtidig køber over halvdelen af danskerne økologi på ugentlig basis, viser tal fra analyseinstituttet GfK ConsumerScan.
”Økologi har for alvor fået tag i danskerne. Det skyldes blandt andet, at udvalget er blevet større, og at de økologiske varer er lettilgængelige i detailhandlen. Samtidig er der også gang i økonomien, og flere forbrugere har derfor råd til økologi. Alt tyder på, at vi slet ikke har nået mætningspunktet endnu, hvad angår økologi”, konkluderer John Thøgersen, professor og forsker i forbrugeradfærd på Aarhus BSS.
Flest kvinder prioriterer økologi
Men dit forbrug af varer prydet med ø-mærket afhænger i høj grad af dit køn.
Det er nemlig kvinder, der sørger for, at de økologiske varer får plads i familiens indkøbskurv. En ny befolkningsundersøgelse foretaget af Arla viser, at det først og fremmest er kvinderne, der prioriterer økologi. For kvinderne er det vigtigere, at maden er økologisk, og flest kvinder vil gerne købe endnu flere øko-varer i fremtiden.
Prisen er afgørende
Spørger man omvendt danskerne, hvad der afholder dem fra at købe endnu mere økologi end de gør i dag, er meldingen klar: Det er prisen. Den forhindrer 71 procent af danskerne i at bruge flere økologiske råvarer i maden, end de gør i dag. På andenpladsen med 28 procent kommer et manglende udbud af økologiske varer ifølge Arlas undersøgelse.
At prisen har en betydning, kan verdens største økologiske mejeri, Arla, godt relatere til:
”Vi har et ønske om at demokratisere økologien, og her spiller prisen en afgørende rolle. Det skal være muligt for alle at være med. Derfor har vi blandt andet udviklet Arla ØKO-linjen, som indeholder økologiske basisvarer til en fair pris,” siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.
Og er du først kommet med på den økologiske vogn, stopper du næppe igen, viser nyt forskningsstudie fra Aarhus BSS:
”Mælken er første skridt på det, man kan kalde en økologisk trappe. Har du først købt én liter økologisk mælk, er der stor sandsynlighed for, at du fortsætter med det, og at du også vil begynde at købe økologiske æg, smør, grøntsager osv. Og er man først begyndt at købe økologisk, holder man sjældent op igen – derfor er det faktisk nærmere en økologisk rulletrappe, der er tale om”, fortællerJohn Thøgersen, der er en af forskerne bag undersøgelsen.
Udover mælk finder man i bunden af den økologiske trappe også frugt og grøntsager som gulerødder, tomater, bananer og citrusfrugter samt mejeriprodukter som smør og ost. I 2017 udgjorde frugt og grønt 33 procent af detailsalget af økologiske varer, mens mælk, ost, smør og æg til sammen udgjorde 28 procent.
Fakta og kilder:
- Over 10 procent af det samlede fødevareforbrug i Danmark er økologisk ifølge Danmarks Statistik.
- I 2017 blev der solgt for 11,3 mia. kr. økologi i danske supermarkeder og online butikker ifølge Landbrug & Fødevarer. I 2016 var tallet 8,7 mia. kr.
- Salget af økologiske mejeriprodukter har en vækst på mellem 10-12 % i alle landets regioner ifølge tal fra Arla fra 2018.
- 51,4 procent af danskerne købte i 2017 økologi på ugentlig basis. Det viser tal, som analyseinstituttet GfK ConsumerScan har trukket for Økologisk Landsforening i 2017.
- Mejeriprodukter og frugt og grønt er de varegrupper med højest økologisk andel, ifølge Danmarks Statistik. I 2017 udgjorde frugt og grønt 33 procent af detailsalget af økologiske varer, mens mælk, ost, smør og æg tilsammen udgjorde 28 procent.
- Vi grundlægger vores økologiske vaner efter et fast mønster, viser forskning fra Aarhus BSS.
Om Arlas undersøgelse
Analysen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-60-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarkspanel på vegne af Arla i perioden 2. – 10. januar 2018. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.
Nøgletal fra undersøgelsen:
- For 37 procent af danske kvinder er det vigtigt, at deres mad er økologisk. Det samme gælder for 29 procent af mændene.
- 48 procent af danske kvinder vil gerne købe flere økologiske varer, end de gør i dag. Det samme gælder for 39 procent af mændene.
- Barrierer for at købe mere økologi:
- 71 procent af danskerne mener, at prisen på økovarer er for høj
- 28 procent mener ikke, at de kan få alle de råvarer, de gerne vil have, i en økologisk variant
- 22 procent af danskerne mener, at holdbarheden på økologiske varer er kortere
- 18 procent af danskerne mener, at udvalget af økologiske varer er for smalt
Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.