50 københavnerbørn bytter storbylivet ud med kokasser og muh-lyde

Læs tid
3 min
50 københavnerbørn bytter storbylivet ud med kokasser og muh-lyde
Publiceret
24 september 2019
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Hvor gammel kan en ko egentlig blive? Bruger børn på landet også Snapchat? Og er det rigtigt, at der er flere stjerner på himlen på landet end i København? Det vil 50 modige og nysgerrige københavnerbørn snart blive meget klogere på, når de fra d. 25.-27. september flytter ind hos 26 landmandsfamilier fordelt over Fyn, Syd- og Sønderjylland. Det sker som en del af Arlas Junior Landmand-initiativ.

50 modige bybørn bliver snart sendt væk fra deres vante rammer i storbyen og ud i livet som landmand, når de skal deltage i Arlas Junior Landmand-initiativ. Her flytter to 6. klasser fra Sølvgades Skole i Indre København ind hos 26 Arla-landmænd, hvor de skal bo fra d. 25.-27. september. Under opholdet skal børnene med ud i stalden med morgentrætte øjne, på traktortur, fodre malkekøer og med egne hænder, øjne og ben opleve, hvordan en moderne dansk fødevareproduktion fungerer.

Ifølge Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark, er målet med Junior Landmand-initiativet at bringe land og by tættere og at skabe en større forståelse på tværs af kulturerne.

”Det er vigtigt for os som Danmarks største fødevareproducent at være åbne omkring, hvordan det danske landbrug fungerer og at vise bybørnene, hvor mælken og ostenkommer fra. Men vigtigst af alt handler Junior Landmand-initiativet om at skabe en større forståelse og at nedbryde nogle af de fordomme, der måske kan være mellem land og by,” siger Jakob B. Knudsen, der er stolt af at kunne bidrage til kulturudvekslingen:

”Junior Landmand handler ikke kun om, at københavnerbørnene skal lære om livet på landet. Landmændene og deres familier kan også lære meget af deres gæster om, hvordan det er at vokse op i byen. Det er en vigtig kulturudveksling, som vi er stolte af at være en del af.”

Det er tredje år i træk, at børn fra Sølvgades Skole i København flytter på landet. Junior Landmand-initiativet startede som et pilotprojekt i 2017 med 21 nysgerrige Junior Landmænd. I år er det tal fordoblet til hele 50 folkeskoleelever.

Arla-landmand glæder sig til at give bybørnene et indblik i hverdagen på et moderne landbrug

Da en tredjedel af Danmarks malkekøer befinder sig i Region Syddanmark, skal de i alt 50 børn fra 6.U og 6.V i år naturligvis besøge gårde i den landsdel. Her bliver børnene fordelt på i alt 26 gårde, hvor de skal bo sammen to og to. En af de landmænd, der i år lukker stalddøren op for københavnerbørnene, er landmand Søren Hansen, hans kone Sandra og deres tre børn.

Søren Hansen er indehaver af Rødmenygaard i Rødme på Sydfyn, og for ham er det vigtigt at være med til at nedbryde nogle af de fordomme, bybørnene kan have om livet som landmand.

”Jeg glæder mig til at give børnene nogle gode og lidt anderledes oplevelser med hjem fra gården. Og så håber jeg selvfølgelig på, at vi kan give dem et større indblik i hverdagen som mælkeproducent,” siger Søren Hansen og fortsætter:

”Der kan godt opstå nogle fordomme om livet på landet, når man vokser op i en storby. Så det her initiativ er en god mulighed for, at vi kan vise børnene hele processen fra, at mælken malkes fra koen og til, at de kan tage den fra køleskabet.”

Fakta om Junior Landmand

  • Junior Landmand er et Arla-initiativ, hvor skolebørn skal på gårdbesøg hos Arla-landmænd for at lære om livet som landmand, og hvordan mælken bliver til hele vejen fra ko til karton
  • Initiativet startede i år 2017 med 21 skolebørn og 11 Arla-gårde
  • 6.V og 6.U fra Sølvgades Skole i indre København skal på gårdbesøg hos landmænd på Fyn, Syd- og i Sønderjylland. De 50 skolebørn skal bo i par af to og to hos 26 Arla-landmænd, som er værter i projektet
  • I løbet af de tre dage deltager børnene i gårdens daglige rutiner og bliver en del af landmandsfamilien
  • Udover gårdbesøgene skal eleverne også på besøg på Taulov Mejeri. Her vil skolebørnene lære om, hvordan mælken bliver forædlet til andre produkter som eksempelvis ost
  • Junior Landmand foregår fra 25.-27. september 2019

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663