Pressemeddelelse

92 millioner mælkekartoner bliver grønne

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Fra starten af februar bliver Arlas mest populære mælk, Arla 24, endnu mere klimavenlig. Mælken får nemlig en ny, klimavenlig karton. De nye kartoner er lavet af træ- og plantematerialer og sikrer en CO2-reduktion på hele 22 procent. Ændringen er det seneste skridt på Arlas vej mod, at alle Arlas mælkekartoner skal være fremstillet af naturmaterialer inden 2020.

Arlas mest solgte mælk, Arla 24, vil fra denne uge blive leveret i en ny og mere klimavenlig karton. Dermed rykker Arla et skridt nærmere mod andelsvirksomhedens mål om at fremstille de mest bæredygtige mejeriprodukter i verden. De nye kartoner skærer nemlig 22 procent af CO2-udledningen af de 92 millioner Arla 24-kartoner, der i 2019 vil finde vej til danskernes køleskabe. Det svarer til en CO2-reduktion på 736.000 kg.

”Vi arbejder benhårdt på at gøre vores mælk klimavenlig, og bæredygtig emballage er en vigtig del af løsningen. Ved at hælde 92 millioner liter Arla 24-mælk på de grønne kartoner reducerer vi sammen med danskerne CO2-udledningen med 22 procent sammenlignet med den tidligere karton,” siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.

Hemmeligheden bag den nye karton
De nye kartoner er lavet af brunt pap, der er fremstillet af naturlige materialer fra træ og planter helt uden brug af blegningsprocesser. Det betyder, at Arla i samarbejde med kartonleverandøren har fjernet et hvidt kridtlag fra kartonen, som derfor har ét lag mindre end andre kartoner. Ved at fjerne et kridtlag og undgå blegningen bliver kartonernes CO2-udledning reduceret med 22 procent.

Derudover udskiftede Arla i 2014 låget til Arla 24 til et nyt, klimavenligt låg lavet af 100 procent biobaseret plast fra sukkerrør. Det vil sige, at låget ikke indeholder oliebaseret eller fossilt plast.

Klimavenlige kartoner er en del af ambitiøs emballagestrategi
De grønne kartoner til Arla 24 er seneste skridt på vejen mod Arlas ambitiøse klimamål. Allerede i 2020 skal alle Arlas mælkekartoner være fremstillet af naturmaterialer. Det hænger sammen med andelsmejeriets mål om, at CO2-udledningen i 2020 skal være reduceret med en fjerdedel i forhold til 2005.

”Klimavenlige kartoner er en vigtig del af vores klimastrategi. Men vi stopper ikke ved kartonerne. Vi er i gang med at udskifte emballagen på alle vores store produktkategorier,” siger Jakob B. Knudsen. Han tilføjer:

”Et andet område vi arbejder med er bedre genanvendelse af mælkekartonerne. Vi kigger derfor på, hvordan mælkekartoner kan blive en del af affaldssorteringen i landets kommuner, så vi undgår spild af pap, der har masser af mil i sig endnu.”

Arla introducerer Arla 24 i den nye, klimavenlige mælkekarton i uge 6.

Fakta om Arla 24s grønne karton

  • Den grønne karton vil være i detailhandlen fra uge 6 på samtlige mælk fra Arla 24.
  • Den grønne karton skærer 22 procent af CO2-udledningen på Arla 24 sammenlignet med tidligere Arla 24-kartoner. Det svarer til 736.000 kg CO2.
  • Kartonen er fremstillet af naturlige materialer baseret på fornybare kilder som træ og planter. Kartonerne produceres af Elopak og Tetrapak.
  • Kartonen fremstilles af brunt pap uden brug af blegningsprocessor. Det betyder, at kartonen er uden et hvidt kridtlag, som normalt pålægges. Kartonen har dermed et lag mindre end traditionelle, hvide kartoner.
  • Kartonens låg er fremstillet af 100 procent biobaseret plast, som er produceret fra biomaterialer som eksempelvis sukkerrør. Låget indeholder dermed intet fossilt, olie-baseret plast, som er CO2-tungt. Lågene produceres af Tetrapak. Låget blev udskiftet på Arla 24 2014.
  • Arla startede processen tilbage i 2014, hvor andelsmejeriet introducerede den første grønne karton på økologiske mælk og yoghurter. I 2018 introducerede Arla anden generation af grøn karton, som er endnu mere klimavenlig, på alle økologiske mælk og yoghurter. Nu er turen kommet til Arla 24, som er Arlas mest solgte mælk. Det betyder, at Arla i alt konverterer 169 millioner kartoner til grøn karton på tværs af Arla 24 og Arla ØKO.
  • Allerede i 2020 skal alle Arlas mælkekartoner være fremstillet af naturmaterialer.
  • Arla har et mål om at reducere virksomhedens samlede CO2-udledning med 25 procent inden 2020. 

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 11.200 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland og Luxemburg. Arla Foods er en af de stærkeste aktører i den internationale mejeriverden, med et bredt sortiment af mejeriprodukter af højeste kvalitet. Velkendte mærker som Arla®Lurpak® og Castello® hører til Arla familien. Arla Foods er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPR-chef, Arla Danmark

Kun henvendelser fra pressen.