Hver anden dansker smider mad ud mindst én gang om ugen: Lav system i dit køleskab og undgå madspild

Læs tid
5 min
Hver anden dansker smider mad ud mindst én gang om ugen: Lav system i dit køleskab og undgå madspild
Publiceret
08 september 2020
Kontaktpersoner:
Skrevet af

44 procent af danskerne smider mad ud mindst én gang om ugen. Det viser en ny undersøgelse fra Karolines Køkken. Og det er til trods for, at næsten 9 ud af 10 går op i at mindske sit madspild. En af årsagerne til det store madspild er, at vi glemmer, hvad vi har i køleskabet. Tove Færch, leder af Karolines Køkken, guider dig til, hvordan du kan lave system i dit køleskab, så du mindsker madspild i det daglige.

Et halvt spidskål, bunden af en creme fraiche og de to sidste stykker pålæg. Selvom 9 ud af 10 danskere går op i at mindske sit madspild, kan det være svært at få brugt alle resterne i køleskabet. Hver tredje dansker svarer i en ny befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion på vegne af Karolines Køkken, at de smider mad ud af den simple årsag, at de glemmer, hvad de har i køleskabet.

Det er ærgerligt, at gode madvarer går tabt til glemsomheden, mener Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem 26 år.

”De fleste af os kender følelsen af at stå i supermarkedet og spekulere over, om der mon var mere agurk tilbage i grøntsagsskuffen, og om vi fik brugt alt fløden i gårsdagens pastaret. Det går både udover vores madspild og vores økonomi. Derfor er det en rigtig god idé at tjekke køleskabet, inden du går hjemmefra. Også selvom du endnu ikke er helt sikker på, hvad du skal have til aftensmad,” siger Tove Færch.

Organiser madvarerne i dit køleskab

At vi glemmer, hvad vi har i køleskabet, er dog ikke den eneste årsag til madspild i de danske hjem. Knap hver tredje glemmer at spise de rester, de har gemt fra tidligere måltider. Og hele 64 procent smider madvarer ud, fordi de er blevet for gamle. Alle disse faktorer er dog i høj grad forbundet, mener Tove Færch.

”Madvarerne i vores køleskab bliver ofte for gamle, fordi vi glemmer, at vi har dem. Det gælder også rester fra frokosten og aftensmaden, vi har gemt for at spise senere på ugen. Et godt trick er derfor at lave et system i dit køleskab, som kan hjælpe dig med at blive opmærksom på, hvad du har i køleskabet – inden det bliver for gammelt,” siger Tove Færch og fortsætter:

”Organiser madvarer i køleskabet efter holdbarhed. Placér de ældste grøntsager øverst i grøntsagsskuffen og sørg for at den ældste mælk står forrest på hylden. Derudover er det en god ide at dedikere en hylde eller skuffe til de madvarer, der snart skal bruges. Vi kan nemlig godt være tilbøjelige til at sætte de nyindkøbte varer forrest, så de ældste madvarer rykker længere og længere bagud – og væk fra dit synsfelt.”

Giv dig selv en udfordring

Nogle gange passer madvarerne i dit køleskab måske ikke til de retter, du plejer at lave. Men så må du give fantasien frit løb, mener Tove Færch:

”Det kan være en sjov udfordring at finde på ’ugens madspildsret,’ hvor du tilbereder en ret med afsæt i de råvarer, du allerede har på hylden – eventuelt ved at tilføje et par ekstra råvarer for supermarkedet. Tænk fx i tærter, supper og salater, hvor du kan bruge de fleste grøntsagsrester,” slutter Tove Færch.

Nedenfor kan du finde alle Tove Færchs råd til, hvordan du får skabt et overskueligt køleskab, så du får mest muligt ud af dine madvarer, og så du undgår, at de ender med at gemme sig inde i hjørnet.

Tove Færchs 6 gode råd til at organisere dit køleskab

  1. Placer de ældste varer forrest i køleskabet: For mange af os er det en vane at placere de nyeste varer foran de gamle, når vi kommer hjem fra indkøbsturen. Dog kommer de ældre varer på den måde ud af syne og dukker først op igen, når køleskabet er ved at være tomt – og da er det måske allerede for sent. Hvis du sørger for at placere de daggamle rester et synligt sted, husker du nemmere at få dem brugt.
  2. Dedikér en hylde eller skuffe til madvarer, der snart udløber: Tag et kig grundigt kig i dit køleskab et par gange om ugen, hvor du placerer de madvarer, der snart skal bruges, på en separat hylde eller skuffe. Så ved du, at du de næste dage skal planlægge måltider, hvor madvarerne indgår.
  3. Opbevar dine rester i gennemsigtige beholdere: 29 procent af danskerne får ikke spist de gemte madrester, inden de bliver for gamle. Når du kan se, hvad dine beholdere i køleskabet gemmer på, husker du nemmere at få det spist.
  4. Frys dine rester: Det kan være en god ide at fryse dine rester, fremfor at gemme dem i køleskabet, hvor de kan blive glemt. Så kan du nemt tage dem op fra fryseren en dag, hvor du har brug for en nem maddag.
  5. Lav ’ugens madspildsret’: Giv dig selv en udfordring en gang om ugen og find på en ret, der kan få bugt med madvarerne i køleskabet, så de ender i maven og ikke i skraldespanden. Her skal du være kreativ og slippe fantasien løs – måske retten endda bliver en ny favorit.
  6. Tøm køleskabet: På Arla.dk kan du benytte funktionen ’Tøm køleskabet’ og indtaste de madvarer, du har i køleskabet. Så får du et forslag til opskrifter, som indeholder flest mulige af de ingredienser, du allerede har. Du kan se mere her: https://www.arla.dk/opskrifter/tom-koleskabet/.

Fakta om Karolines Køkkens befolkningsundersøgelsen:

Analysen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 7. februar - 28 februar 2020. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.

Nøgletal fra undersøgelsen:

I hvilken grad vil du sige, at du går op i at mindske madspild?

  • I meget høj grad: 27 procent
  • I høj grad: 32 procent
  • I nogen grad: 28 procent
  • I lav grad: 5 procent
  • Slet ikke: 3 procent
  • Ved ikke: 5 procent

Hvor ofte smider din husstand mad ud?

  • Dagligt: 3 procent
  • Flere gange om ugen: 13 procent
  • Ca. en gang om ugen: 28 procent
  • Ca. hver anden uge: 14 procent
  • Ca. en gang om måneden: 11 procent
  • Sjældnere: 13 procent
  • Jeg/ vi smider ikke madvarer ud af husstanden: 12 procent
  • Ved ikke: 5 procent

I hvilke situationer smider du mad ud?

  • Når madvarer er blevet for gamle: 64 procent
  • Når jeg glemmer noget i køleskabet: 34 procent
  • Når jeg har gemt madrester, jeg ikke har fået spist: 29 procent
  • Når jeg har tilberedt for meget mad: 6 procent
  • Når jeg har købt ind til et måltid, men mine planer har ændret sig: 6 procent
  • Når jeg har købt for meget mad ind: 5 procent
  • Når jeg ikke kan finde på en ret, hvor jeg kan bruge de madvarer, jeg allerede har i mit køkken: 4 procent
  • Andet: 4 procent
  • Jeg smider ikke mad ud: 15 procent

Hvilke madvarer smider du oftest ud? (respondenten har kunnet angive flere svar)

  • Brød: 41 procent
  • Pålægsprodukter: 32 procent
  • Grøntsager: 32 procent
  • Rester fra tilberedt aftensmad: 29 procent
  • Frugt: 27 procent
  • Mejeriprodukter: 25 procent
  • Kage: 5 procent
  • Kød: 4 procent
  • Fisk: 3 procent
  • Konservesprodukter: 2 procent
  • Korn- og melprodukter: 2 procent
  • Morgenmadsprodukter: 2 procent
  • Slik og søde sager: 2 procent
  • Andet: 2 procent
  • Ved ikke: 11 procent

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663