Lad børnene lave maden, mens du arbejder på hjemmekontoret
- Læs tid
- 3 min
- Publiceret
- 30 april 2020
- Kontaktpersoner:
- Skrevet af
Ny undersøgelse viser, at otte ud af 10 børn elsker at lave mad. Men sjældent gør det. Så mens mange fortsat skal arbejde på hjemmekontoret, og tusindvis af store børn stadig er hjemme, er der en unik chance for at få dine børn mere i køkkenet. Det er samtidig en god investering i deres fremtid.
Mange af de mindste børn er sendt i institution og skole igen, mens elever i 6. til 10. klasse fortsat skal gå i skole hjemmefra. Samtidig skal de fleste forældre også stadig arbejde på hjemmekontoret med skæve arbejdstider for at få hverdagen til at hænge sammen. Og så skal der også tænkes på aftensmad, handles og laves mad.
”Vi har netop nu en unik chance for at få engageret børnene i familiens madlavning,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden, der står bag to madlejrskoler, som sammenlagt har haft over 8.000 danske børn fra 6. og 7. klasser på besøg.
En ny undersøgelse fra Arla Fonden viser, at 82 procent af danske børn godt kan lide at lave mad, og 64 procent vil gerne lave mere mad derhjemme. Men faktisk er der kun 22 procent af børnene, der har erfaring med at lave hele måltidet fra start til slut.
”Det er fantastisk at se, at der er så mange unge, der gerne vil lave mad. Derfor er det nu, at vi voksne skal give de unge plads. Hvis vi gør det, kan der faktisk komme noget godt ud af corona-karantænen,” siger Sanne Vinther.
En investering, der batter
Med de store børn hjemme fra skole, mens de ikke har mulighed for at lave deres normale fritidsaktiviteter ude af huset, giver corona-karantænen en belejlig mulighed for at lave nye, gode rutiner i hjemmet, hvor børnene hjælper mere til i køkkenet og måske får deres egne maddage.
På den måde kan du som forælder sidde længere foran arbejdscomputeren og samtidig foretage en god investering i fremtiden – både på kort og på længere sigt.
”Børnene vil gerne, og hvis det lykkes os forældre at få børnene i køkkenet nu, kan vi være med til at ændre vaner. Det kan give os forældre en tiltrængt pause, men ikke mindst giver det også børnene en rigtig god chance for at kunne leve et sundt voksenliv. Jo mere mad de unge laver nu, jo bedre vil de være i stand til at tage vare på deres egen sundhed, når de bliver større,” siger Sanne Vinther.
Arla Fondens undersøgelse viser, at på en tilfældig hverdag hjælper kun 26 procent af børnene til omkring aftensmad. De der hjælper, hjælper enten med at dække bord, købe ind, vaske op eller hjælpe til under madlavningen. Endnu færre står reelt for at lave maden, og hele 28 procent af børnene vurderer selv, at de ikke har hjulpet til med noget som helst omkring maden inden for den seneste uge.
”Vi skal have børnene mere i køkkenet, og nu er det perfekte tidspunkt at komme i gang,” siger Sanne Vinther.
Om Arla Fondens rapport: Børn, Unge og Mad 2020
Arla Fonden driver to MADlejrskoler, og har via de godt 3.000 danske 6. og 7. klasses skoleelever, der hvert år besøger de to madlejre, en helt unik adgang til en gruppe, der ellers kan være svær at få i tale. I rapporten Børn, Unge og Mad 2020 er 1.000 børn og unge blevet spurgt ind til deres tanker om, følelser og erfaringer med mad. Det er første gang nogensinde, at så mange børn og unge svarer på spørgsmål om mad og madvaner i Danmark. Se hele rapporten her: https://www.bornungeogmad.dk/
Om Arla Fonden og MADlejr
Arla Fonden blev etableret i 2012 af Arla Foods, som hvert år donerer 10 millioner kroner til fonden. Arla Fonden kan ikke søges, da midlerne bruges til at drive MADlejr på Helnæs på Sydfyn med fokus på madkultur og maddannelse for skoleelever fra 6. og 7. klasser fra hele landet.
MADlejr er et nøje tilrettelagt forløb, der er bygget op over tre faser, hvor elever og lærere bliver involveret fra start til slut – med en helt særlig lejrskole som omdrejningspunktet. Før en MADlejr sættes emnerne mad, sundhed og natur på skoleskemaet. Under MADlejr arbejder eleverne med måltidet, råvarer, sundhed og bæredygtighed gennem en lang række forskellige aktiviteter. Og efter MADlejr skal klassen arbejde videre med temaerne, bl.a. via en udfordring, som de får med sig fra opholdet.
Læs mere om Arla Fonden og MADlejr på www.arlafonden.dk og www.madlejr.dk
Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.