Skab gode oplevelser i køkkenet for hele familien

Læs tid
4 min
Skab gode oplevelser i køkkenet for hele familien
Publiceret
31 marts 2020
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Danmark er lukket ned som følge af corona-virussen. Det giver lange dage i hjemmet, hvor børnene skal aktiveres, mens tidspressede forældre forsøger at jonglere arbejde med børnepasning. En helt oplagt aktivitet er at få børnene med i køkkenet, lyder det fra Britta Surland, food specialist i Arla. Hun deler her sine bedste tips til, hvordan børnene også kan hjælpe til med at få mad på bordet.

Lukkede institutioner, skoler og arbejdspladser. Lige nu er tidskabalen ved at styrte sammen for mange forældre, der både skal finde på aktiviteter til børnene, samtidig med at de balancerer hjemmearbejde eller hverdagen som en del af hele Danmarks beredskab. En oplagt anledning til at få børnene med i køkkenet. Det er en sjov og lærerig aktivitet for børn i alle aldre, der både hjælper dig med at nå i mål med aftensmaden og at holde dem beskæftiget, når iPad’en og legetøjet bliver for kedeligt. De store børn kan nemlig sagtens stå for at få aftensmad på bordet til hele familien. Og faktisk vil de nyde at få ansvar og medbestemmelse over måltiderne, lyder det fra Britta Surland, der selv har Frida på 9 år og Albert på 11 år:

”Børn i 10-års alderen og opefter kan sagtens stå for aftensmaden, og de forstår godt, hvorfor det er vigtigt, at de hjælper lidt ekstra til i denne tid. Og du får flere gevinster end blot at spare tid. Min oplevelse er, at børnene smager på mere, og spiser flere grøntsager, når de selv har lavet maden. Som forælder handler derfor i høj grad om at give sit barn lov til selv at vælge hvilken ret, de har lyst til at lave, og at acceptere, at pastaen måske bliver lidt mere al dente end normalt,” siger Britta Surland og giver sine bedste råd til også at aktivere de yngste i familien:

”Er børnene lidt yngre, kan du i stedet bruge madlavningen som en hyggelig aktivitet, I er sammen om. De yngste børn kan hjælpe med at skære bløde grøntsager og frugt som champignon og melon, bælge ærter, røre i gryden og hjælpe med at smage retten til. Her er det dog vigtigt, at man tager sig tiden til at lave maden i fællesskab, så det bliver en god og hyggelig stund. Og i nogle familier vil man måske netop opleve at få frigivet noget ekstra tid til at være sammen under nedlukningen.”

Put læring ind i madlavningen
Madlavning kan også bruges som en pause fra børnenes skoleundervisningen ved i stedet at bringe læringen ud i køkkenet. Ifølge Britta Surland går indlæring og madlavning nemlig hånd i hånd. I køkkenet vil barnet lære om at regne, læse og få en bedre forståelse for mad gennem leg og praksis.

”Der er rigtig meget læring i at lave mad. Når børnene hjælper med at lave med, skal de læse og forstå en opskrift, de skal veje madvarerne af, og så skal de måske prøve at omregne opskriften til dobbeltportion. De kan også lære en masse om, hvilke madvarer der er i sæson, hvordan de forskellige krydderier smager, og hvor råvarerne kommer fra.”

Også verdenskortet bliver taget i brug, når Britta Surland og familien skal lave mad. Udover, at kortet er blevet til en sjov leg i deres hjem, gør det også børnene klogere på, hvor de forskellige retter stammer fra.

”Herhjemme har vi et stort verdenskort, som børnene kaster pile efter. Lander pilen i Kina, så står menuen på kinesisk mad. Og så kan børnene bruge tid på at læse om det land, de har ramt. På den måde lærer de om lande og mad fra hele verden,” siger Britta Surland.

Her får du Britta Surlands 5 gode råd til at få børnene med i køkkenet og 5 forslag til madaktiviteter, der kan underholde børnene under nedlukningen. Og følg med på Arlas Instagram, hvor Britta og hendes børn, Frida og Albert, deler gode ideer og køkkentips.

Følg også med på Arlas Facebook-side på fredag kl. 10, hvor Frida sender live fra køkkenet. Her vil hun bage en af sine yndlingskager med bær og hvis chokolade, som kan bages med eller uden hjælp fra forældre.

5 gode råd til at få børnene med i køkkenet

  1. Giv børnene medbestemmelse og ansvar: Giv børnene motivation til madlavningen ved at lade dem bestemme, hvilken ret I skal lave. Lad dem fx bladre kogebøger igennem eller lede efter opskrifter online.
  2. Sæt benspænd op: Giv fx børnene den opgave, at retten mindst skal indeholde to grøntsager, og lad dem bestemme, hvilke grøntsager det skal være.
  3. Accepter køkkenkaos: Slip kontrollen og lad børnene bestemme, hvad der skal laves, og hvordan det skal gøres. Måske bliver det ikke lige præcis, som du selv ville have gjort det, men det giver dem en stolthed omkring måltidet – og forhåbentlig lysten til at være med igen en anden dag.
  4. Giv de sjove opgaver videre: Hjælp børnene med madlavningen ved at tage de ’sure’ tjanser som fx kartoffelskrælning og opvask, så de i stedet kan fokusere på at smage kødsovsen til eller rulle pizzadejen.
  5. Bag kager: Børn elsker kage – alt fra chokoladekage til pandekager. Husk, at der også skal være plads til det søde køkken, hvor de lærer at slå æg ud og pynte med glasur.

5 forslag til madaktiviteter

  1. Lav mad med ramsløg: Netop nu er der fyldt med ramsløg i naturen. Tag dit barn med på jagt efter ramsløg i skovbunden og tryl dem op til hjemmelavet pesto og ramsløgsmør eller brug dem i supper og bygotto.
  2. Lav mad over bål: Tag børnene med ud i haven og lav mad over bål. Du kan lave snobrød og pandekager eller bålsupper og gryderetter i en støbejernsgryde.
  3. Pak en madkurv: Vælg i fællesskab, hvad madkurven skal indeholde og tag en tur ud i naturen og nyd det gode forårsvejr. Lav eksempelvis hjemmelavede yum yum-supper, som alle børn elsker.
  4. Lær om mad fra hele verden: Skyd pile efter et stort verdenskort eller luk øjnene og peg på et verdenskort på Google. Tag på opdagelse i madkulturen i det land, I rammer, og lær om landet ved at undersøge landets flag, fodboldhold eller musik.
  5. Dyrk jeres egne råvarer: Plant krydderurter, gulerødder og kartofler i haven eller potter på altanen.Eller lav din egen karse i bunden af en mælkekarton. Børnene vil få stor glæde af at så, vande og pleje planterne, indtil de er klar til at blive spist.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663