Arla indvier sin største mejeri-investering der skal imødekomme international efterspørgsel på næringsrig mælkepulver

Læs tid
4 min
Pronsfeld mejeri, Tyskland
Publiceret
30 maj 2022
Kontaktpersoner:
Skrevet af

I dag indvier det europæiske andelsselskab Arla et nyt produktionsanlæg på Pronsfeld mejeri i Tyskland. Udvidelsen er Arlas største mejeri-investering til dato og et centralt bindeled for at imødekomme den stigende internationale efterspørgsel på bæredygtige, billige og nærende mejeriprodukter.

Arla har investeret 190 millioner EUR i at udvide sit mejeri i Pronsfeld i Tyskland, primært for at øge produktionen af næringsrig mælkepulver. Pronsfeld er Arlas største mejeri, og investeringen er virksomhedens største enkeltstående investering i et mejeri til dato. Udvidelsen skal understøtte den forventede årlige brandede volumenvækst på 5-7 % i Arlas internationale forretning i tråd med selskabets femårige Future26-strategi .

Udvidelsen af Pronsfeld mejeri omfatter et produktionsanlæg med et 51 m højt tørretårn som det centrale element. Det kan årligt forarbejde 685 millioner kilo mælk, som bliver til omkring 90.000 tons højkvalitets mælkepulver. Mælkepulverets egenskaber og lange holdbarhed gør det særligt velegnet til Arlas internationale markeder, hvor det er en naturlig og vigtig del af den lokale kost, især i hurtigt voksende byområder.

Mælken der indgår i produktionen, stammer primært fra Arla-gårde i regionen omkring mejeriet, hvilket understøtter en bæredygtig forsyningskæde og en konkurrencedygtig mælkepris til andelshaverne.

"Det er med stor glæde, at vi indvier udvidelsen af vores mejeri i Pronsfeld i dag. En af de største udfordringer, det globale samfund står over for i øjeblikket, er at sikre, at så mange som muligt har adgang til god og nærende kost hver dag. Som led i vores Future26-strategi vil vi styrke og udvide vores forretning på internationale markeder som Mellemøsten, Vestafrika og Sydøstasien, hvor efterspørgslen på billige og nærende mejeriprodukter overstiger både den lokale produktion og det lokale udbud. Mejeriet i Pronsfeld er det største Arla-mejeri i verden og leverer allerede en stærk eksportforretning. Med det nye produktionsanlæg spiller mejeriet en endnu vigtigere rolle i vækststrategien for vores internationale forretning," udtaler Peder Tuborgh, CEO for Arla Foods.

"Jeg er meget stolt af indsatsen fra vores kollegaer, som sammen med vores partnere har gjort udvidelsen af vores mejeri i Pronsfeld mulig. Det er et vigtigt skridt i udviklingen af vores produktionskapacitet i retning af en mere effektiv og bæredygtig mælkeproduktion, der bygger videre på vores styrker her i Tyskland og udnytter de nyeste teknologier. Denne udvikling sætter standarden for vores fremtidige mejeri-investeringer og understøtter vores nye strategi om at være førende inden for værdiskabelse og bæredygtighed," tilføjer Executive Vice President og chef for Arlas forsyningskæde David Boulanger.

Opførelsen af produktionsanlægget startede i 2019. I dag beskæftiger mejeriet i Pronsfeld ca. 1000 medarbejdere og producerer mejeriprodukter til omkring 70 lande i hele verden.

Fokus på bæredygtighed

Arla er også et af de første landmandsejede mejeriselskaber i verden, der har fået sin 1.5 ̊C-målsætning i driften godkendt af Science Based Target Initiative (SBTi) i henhold til Parisaftalen. Arla har mere end fordoblet sin målsætning om at reducere udledning af drivhusgasser i driften fra 30% til 63% frem mod 2030.

Udvidelsen af Pronsfeld mejeri skal levere på de nye, ambitiøse klimamål for driften med en forbedret bæredygtighedsprofil og højere energieffektivitet. Et nyt teknisk setup til el- og varmeproduktion, i form af et kraftvarmeværk, og til proceskøling vil reducere CO2e -aftrykket og elforbruget med ca. 1.200 tons CO2e og ca. 1.800 megawatt-timer elektricitet om året for hele mejeriet sammenlignet med en traditionel køleløsning.

Da der i øjeblikket ikke findes et grønt energialternativ i Tyskland til den naturgas, der anvendes til det nye produktionsanlæg, vil Arla som en kortsigtet løsning købe grønne elcertifikater svarende til CO2e -udledningen for både gas og el. Derudover er Arla ved at undersøge muligheden for i fremtiden at erstatte 25 % af den naturgas, der bruges i det nye tekniske setup, med brint, hvilket yderligere vil reducere CO2e -aftrykket i tråd med selskabets ambitiøse klimamål.

På verdensplan er Arla i øjeblikket repræsenteret i mere end 140 lande med en årlig omsætning i sin internationale forretningsenhed på 2,1 milliarder EUR i 2021.

Fakta om Arlas anlæg i Pronsfeld:

  • Størrelse: Det samlede areal er på ca. 55 hektar, hvilket svarer til 77 fodboldbaner. Det er det største Arla-mejeri og et af de største mejerier i Europa.
  • Medarbejdere: Ca. 1000 ansatte med ca. 30 lærlinge inden for 10 forskellige fagområder.
  • Mælkeleverandører: Mælken stammer fra Arla-landmænd i Rheinland-Pfalz, Nordrhein-Westfalen, Luxembourg og de belgiske regioner Vallonien og Flandern.
  • Forarbejdet mælkemængde i 2021: Ca. 1,5 milliarder kg mælk
  • Global eksport: Ca. 70 lande over hele verden, bl.a. Kina, Kuwait og Maldiverne. Vigtigt knudepunkt for Arla-koncernens internationale forretning.
  • Produkter: Specialiseret i mejeriprodukter med lang holdbarhed: drikkemælk, fløde, blandede mælkedrikke, kondenseret mælk, creme fraiche samt mælkepulver, smør og blandingsprodukter.
  • Anlægget fremstiller også B2B-produkter til fødevareindustrien, f.eks. til forarbejdning af mælkepulver til chokolade eller bageriprodukter.
  • Investering: Samlet investering på 190 millioner EUR over en periode på ca. tre år.
  • Byggeperiode: 2019-2021.
  • Anlæggets kapacitet: 685 millioner kg mælk (ca. 90.000 tons mælkepulver),
  • Tårnets højde: 51 m.
  • Byggeprojektet: I alt ca. 12 byggepladser på hele området i løbet af projektet. Fra udvidelsen af området til mælkeindvejning og mælketankene til energiforsyningen og spildevandsanlægget.
  • Produkter: Det producerede mælkepulver markedsføres under brands som Arla Dano®.

Fakta om det nye tørretårn til produktion af mælkepulver i Pronsfeld:

  • Investering: Samlet investering på 190 millioner EUR over en periode på ca. tre år.
  • Byggeperiode: 2019-2021.
  • Anlæggets kapacitet: 685 millioner kg mælk (ca. 90.000 tons mælkepulver),
  • Tårnets højde: 51 m.
  • Byggeprojektet: I alt ca. 12 byggepladser på hele området i løbet af projektet. Fra udvidelsen af området til mælkeindvejning og mælketankene til energiforsyningen og spildevandsanlægget.
  • Produkter: Det producerede mælkepulver markedsføres under brands som Arla Dano®.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663