Danskerne stiller krav til kantinernes bæredygtighed: Hver femte vil gerne købe take-away med hjem fra kantinen

Læs tid
4 min
Danskerne stiller krav til kantinernes bæredygtighed: Hver femte vil gerne købe take-away med hjem fra kantinen
Publiceret
19 oktober 2023
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Hver anden dansker med adgang til en kantine forventer i høj grad, at deres kantine gør en indsats for bæredygtighed, blandt andet ved at mindske madspild. Og hver femte betaler gerne ekstra for at kunne købe maden med sig hjem. Det viser en ny undersøgelse fra Arla Pro, der peger på et bæredygtighedstiltag med forretningsmæssigt potentiale for landets kantiner.

Grønne madvaner fylder meget i danskernes bevidsthed. Og det gælder ikke kun inden for hjemmets fire vægge. Det store fokus på bæredygtighed tager danskerne nemlig med sig på arbejdspladsen eller uddannelsesinstitutionen, hvor de stiller krav til kantinernes engagement i bæredygtige løsninger. Det viser en ny undersøgelse fra Arla Pro.

Her svarer hver anden af de danskere, der har adgang til en kantine på arbejde eller studie, at de i høj eller meget høj grad forventer, at deres kantine gør en indsats for eksempelvis at mindske madspild eller bruge råvarer i sæson.

Samtidig siger hver femte, at de gerne vil have, at deres kantine indfører muligheden for at købe take-away med hjem.

Det skaber en vigtig mulighed og motivation for kantinerne, mener Jesper Vanghøj, der er marketing-ansvarlig i Arla Pro.

”Ét er, at danskerne har et stort fokus på bæredygtighed. Det er jo i sig selv positivt. Noget andet er, at de endda er villige til at købe rester eller færdigretter med hjem, og derved hjælpe med at reducere både madspild og samtidig øge omsætningen. Jeg ser et stort potentiale rundt omkring i landets kantiner, hvis de kan lave take-away-løsninger, der både mindsker spild og giver mulighed for en økonomisk fortjeneste,” siger han.

Tid og penge at spare

Blandt danskernes grønne krav til kantinerne er blandt andet affaldssortering, som 69 procent af danskerne forventer, at deres kantine har fokus på. Derudover forventer 51 procent, at kantinerne bruger frugt og grønt i sæson, mens 44 procent forventer, at rester bliver genbrugt i nye retter.

Men ifølge Jesper Vanghøj er det ikke kun det store fokus på bæredygtighedstiltag, der er årsag til danskernes efterspørgsmål på take-away i kantinerne. Der er nemlig også både tid og penge at spare for den enkelte.

”Tid er en vigtig faktor i en travl hverdag, og derfor ser vi en stor stigning i take-away generelt. Derudover har kantinerne gode muligheder for at sikre, at prisen på take-away af resterne fra dagens frokost er konkurrencedygtig sammenlignet med andre alternativer,” siger han.

Jesper Vanghøj anerkender samtidig, at det kræver, at storkøkkenerne lykkes med at udvikle en god model for bæredygtig take-away:

”Det kræver noget arbejde at finde en god løsning på det praktiske bag et take-away-setup. Man skal blandt andet være opmærksom på retningslinjer i forhold til holdbarhed samt finde frem til en holdbar løsning på emballage. Det er ikke lige til, men hvis kantinerne lykkes med at knække koden, er det helt klart et potentiale, som de kan drage nytte af”.

4 gode råd til at mindske madspild

Ifølge Fødevareministeriet smider Danmark hvert år over 800.000 ton mad ud, som kunne være spist. For servicesektoren, som kantinerne er en del af, er madspildet 48.000 ton om året. Derfor deler Arla Pro deres bedste råd til, hvordan man generelt kan mindske madspildet i landets kantiner.

  1. Forvandl grøntsagsresterne til lynsyltede grøntsager, der holder i køleskabet. På den måde, mindsker man madspild samtidig med, at man har sprøde syrlige lynsyltede grøntsager lige ved hånden i flere dage. De kan bruges som topping til de fleste retter eller blendes som ingrediens i en hjemmerørt remoulade.
  2. Få mest muligt ud af den klassiske salatbuffet. Tag-selv bordet med grønne ingredienser, dressinger og toppings er en institution i danske kantiner, men den slår til gengæld ofte negativt ud på madspildskontoen. Derfor kan man med fordel skære ned på salatbuffeten, mindske valgmulighederne, lave sæsonsalater, der er sammensat på forhånd eller sørge for at bruge eventuelle rester fra buffeten til suppe, gryderetter og hjemmebagt brød.
  3. Brug brødet til sidste krumme. Tørt brød af både lys og grov karakter kan bruges til f.eks. rasp til fisken, frikadellen og æblekagen, til croutoner til salaten, arme riddere eller den franske brødsalat. For at lave de populære rugbrødschips, kan du med fordel fryse rugbrødet en times tid, inden det skal skæres helt tyndt – så er det lettere at skære.
  4. Brug dine osterester og få mest muligt ud af dine oste. Et andet godt råd er at bruge osteresterne som smagsgiver i urtepestoer eller varme saucer. De kan også bruges til ostecroutoner og -chips som topping på blandende salater, til gratinering af fisk og grønt eller i brød, tærter og på pizzaer og pizzasnegle.

Læs mere om rådene og få mere inspiration til gode madspilds-opskrifterher, og husk at alle krav om fødevarehygiejne til enhver tid skal overholdes.

Nøgletal fra undersøgelsen

  • 20 procent af danskerne med adgang til kantine på arbejde eller studie svarer, at de gerne vil have, at deres kantineordning indfører muligheden for at købe take-away med hjem til aftensmad.
  • 52 procent af danskerne med adgang til kantine på arbejde eller studie forventer i høj eller meget høj grad, at deres kantine gør noget for at levere bæredygtig mad. Yderligere 29 procent forventer det i nogen grad.
  • 69 procent af danskerne med adgang til kantine på arbejde eller studie forventer, at deres kantine affaldssorterer. 51 procent forventer, at de bruger frugt og grønt i sæson. 44 procent forventer, at deres kantine genbruger rester i nye retter.

Om undersøgelsen
Befolkningsanalysen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af danskere i alderen 18-65-år indsamlet via Norstats panel i perioden 20. februar – 1. marts 2023. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

Data angående kantiner er baseret på svar fra 764 respondenterne, der har adgang til en kantine på arbejde eller studie.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663