Pressemeddelelse

Nye madhelte søges til anerkendt prisuddeling: Vinder af Generation Food Award afholder micro-madophold for småbørnsfamilier

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arlas årlige prisuddeling Generation Food Award er nu åben for nomineringer af lokale madhelte. Sidste år vandt den fynske dagplejer Lisbeth Pedersen hovedprisen som ’Årets Madsjæl’, og hun har nu valgt at veksle pengepræmien til at afholde sine egne micro-madophold på Helnæs for småbørnsfamilier.

Hvert år hylder aktører fra den danske fødevarebranche lokale ildsjæle for deres arbejde med at skabe grønne og sunde madvaner til næste generation ved Arlas prisuddeling Generation Food Award.

Nu er tilmeldingen åben for nye madhelte, som danskere over hele landet kan nominere til en række priser. Det kan være alt fra inspirerende folkeskolelærere og kreative dagplejere til nytænkende spejderledere.

”Det er vigtigt, at vi får de lokale ildsjæles store arbejde frem i lyset. Deres enorme indsats med at forbedre børn og unges madvaner skal anerkendes, så de kan være til inspiration for andre ildsjæle. Derfor håber vi, at danskere med børn i alle aldre vil nominere madhelte fra deres lokalområde til Generation Food Award 2023,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.

Udover Sanne Vinther, består juryen til Generation Food Award 2023 blandt andet af en forsker inden for ernæring og maddannelse, en ekspert fra skoleverdenen og en repræsentant fra Madkulturen. Og så er den fynske dagplejer Lisbeth Pedersen fra Agedrup i Odense også inviteret med i juryen. Hun vandt nemlig sidste års hovedpris som ’Årets Madsjæl’ for sin kreativitet og store engagement i børns maddannelse.

I Lisbeth Pedersens dagpleje inddrages børnene i alt fra havedyrkning, hvor hvert barn har sin egen køkkenhave, til indkøb, hvor børnene går i supermarkedet med egen rygsæk og indkøbsseddel med billeder, til affaldssortering, hvor ladcyklen omdannes til en skraldebil.

Lisbeth Pedersen fra Agedrup vil inspirere til mere madlavning med familiens yngste

De metoder, hun bruger i sin dagpleje i Agedrup, vil Lisbeth Pedersen gerne dele med endnu flere familier. Derfor har hun valgt at veksle den pengepræmie, der fulgte med titlen som ’Årets Madsjæl’, til et initiativ, der skal give flere småbørnsfamilier mod på at invitere de yngste med i køkkenet.

”Der er alt for få madlavningstilbud til børnefamilier med børn under skolealderen. Det skal der gøres noget ved. De lærer så meget i den alder og suger alt til sig, så det er en unik mulighed for at give dem en god start på deres maddannelse, som kan følge dem hele livet. Jo yngre børn er, jo mere nysgerrige og madmodige er de – særligt når de tager del i madlavningen,” siger Lisbeth Pedersen.

Helt konkret har Lisbeth Pedersen valgt at bruge sin nyerhvervede titel og præmie til at låne Arla Fondens MADlejr-faciliteter på Helnæs og afholde det, hun kalder ’micro-madophold’. Alle 60 pladser på Lisbeth Pedersens første ophold er fyldt op af 19 familier bestående af Lisbeth Pedersens nuværende og tidligere dagplejebørn samt deres forældre og søskende, inklusiv dem, der nominerede hende til ’Årets Madsjæl’.

”Pladserne på micro-madopholdet blev lynhurtigt fyldt op på trods af, at flere af familierne allerede havde lagt planer eller havde weekendvagter på deres arbejde. Det fortæller mig, at lysten er der, men at de mangler inspiration. Derfor er det vigtigste ikke, hvordan maden smager eller ser ud, men at de er fælles om madlavningen og tager noget af madbegejstringen med hjem i køkkenerne,” siger Lisbeth Pedersen.

Opholdet løber fra den 5.-7. maj, hvor de 19 familier i fællesskab skal lave grønne, smagfulde retter som bønnebrownies, spinatmuffins, majsdeller og andre grønne alternativer baseret på lokale råvarer i sæson.

Familierne skal også bruge en masse tid i naturen på deres ophold, for eksempel ved at lave mad over bål og spille naturbanko med bænkebidere og andre sjove dyr fra skovbunden.

Nominer en madhelt

Du kan læse mere om Generation Food Award 2023 her, og nominere din lokale madhelt via dette link. Når du nominerer en madhelt, deltager du i lodtrækningen om et gavekort på 2.500 kr. Tilmeldingsfristen er den 17. april 2023.

Fakta om Generation Food Award

  • Generation Food Award hylder de aktører og initiativer, som har gjort noget særligt i årets løb for at skabe bedre madvaner til den næste generation.
  • Generation Food Award er et initiativ fra Arla, der blev afholdt første gang i 2017. Awardpartnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens arbejde for at fremme sundere og mere bæredygtige madvaner hos den næste generation.
  • Juryen til Generation Food Award 2023 består af Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden, Judith Kyst, direktør for Madkulturen, Anne Hjernø, journalist, kok og forfatter, Claus Hjortdal, formand i Skolelederforeningen, Bent Egberg Mikkelsen, professor i ernæring og offentlig mad, og Lisbeth Pedersen, dagplejer og sidste års ’Madsjæl’.
  • Ved sidste års Generation Food Award havde danskerne nomineret 200 lokale ildsjæle til en af de otte forskellige kategorier. Det eneste krav er, at de lokale madhelte arbejder med børn og unge mellem 0-18 år.
  • Dette års tilmeldingsfrist er den 17. april 2023. De nominerede madhelte hyldes til Generation Food Award i oktober.
  • Se mere om Lisbeth Pedersens arbejde i dagplejen i Agedrup i Odense her.

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8900 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Download Billeder & Videoer