Færre end hver anden familie spiser morgenmad sammen

Læs tid
3 min
Færre end hver anden familie spiser morgenmad sammen
Publiceret
20 august 2024
Kontaktpersoner:
Skrevet af

41 procent af danske familier mødes om morgenbordet og spiser morgenmad sammen. Det viser en ny undersøgelse fra Arla. Forældre er enige i, at det er vigtigt at starte dagen sammen, men ikke alle får samlet familien. ”Det kan ellers anbefales, fordi det giver så meget godt fra sig. En fælles morgenmad er en unik mulighed for samvær og for at oplade dit barns batteri til 100 procent inden alle skal ud ad døren,” siger familieekspert. ”At spise sammen kan være et godt udgangspunkt for trivsel og positivt fællesskab,” siger Ann-Camilla Kjæmpe, direktør for marketing og innovation i Arla.

En familie der sidder samlet rundt om morgenbordet og spiser havregrød, yoghurt eller en bolle, lyder som en normal morgen rundt om i Danmark. Men faktisk er det mere normalt, at familier ikke spiser morgenmad sammen end at de gør det.

24 procent af forældre med hjemmeboende børn sidder altid omkring morgenbordet og spiser morgenmad sammen med børnene. Yderligere 17 procent gør det ’de fleste dage’. Det viser en ny undersøgelse fra Arla.

35 procent af familierne med hjemmeboende børn gør det ’sjældent’ eller ’aldrig’.

”Morgenmaden er en gylden chance for at lade dine børns batterier op før en lang dag i skolen eller børnehaven, så det kan anbefales at få flere med på holdet. Morgenmaden er samtidig en unik mulighed for også at skabe gode familieminder om hyggelige morgenstunder, ” siger Lola Jensen.

Hun har gennem 40 år været familievejleder og har et særligt fokus på måltidernes betydning i familierne.

Forældrene ved godt, at morgenmaden er vigtig. 51 procent af forældre siger, at de betragter morgenmaden som et vigtigt samlingspunkt i familien og 73 procent siger, at morgenmad er vigtig for børn.

”Det fælles måltid er generelt noget, som vi i Arla mener er vigtigt for vores børn og unge. Vi mener, at det at spise sammen, er er et godt udgangspunkt for trivsel og positive fællesskaber,” siger Ann-Camilla Kjæmpe, der er ansvarlig for at Arlas indsats for at give børn og unge bæredygtige madvaner og direktør for marketing og innovation i Arla Danmark.

Morgenmad er vigtig af flere grunde

Ifølge Lola Jensen, er morgenmaden vigtig af flere grunde. Det er en god måde at lade op til en dag på med indtag af mad og samtidig hyggeligt nærvær, så mener hun også, at de er med til at få børn til føle sig mere betydningsfulde og set.

”At tage en rolig snak om morgenbordet uden at blive forstyrret af en telefon, et tv eller en arbejdscomputer, har en kæmpe værdi, som børnene tager med sig videre i livet, siger Lola Jensen.

Hun mener samtidig, at der er en stor sidegevinst ved at spise roligt sammen og tale om dagen. Nemlig at ingen taler om maden.

”Især i mange børnefamilier, kæmper forældrene med at få børn til at spise. Men når du taler om noget andet end mad, og maden ikke er et projekt i sig selv, så spiser børn ofte helt af sig selv,” siger Lola Jensen.

Samtidig kender de fleste familier til, at ikke alle dage går som planlagt og de færreste får gjort alt det gode, som de gerne ville.

”Så på den måde er det trods alt positivt, at 41 procent altid eller ofte spiser sammen om morgenen,” siger Ann-Camilla Kjæmpe.

Lola Jensens gode råd til morgenmåltidet i familier

Ifølge familievejleder Lola Jensen, skal det batteri, der skal holde til en hel dag i for eksempel vuggestue eller skole, gerne lades op til 100 procent fra morgenstunden. Så møder barnet dagen bedre. For eksempel ved at bruge disse gode råd:

  • Få indarbejdet rolige morgenrutiner, som for eksempel 10 minutters vågnetid og en morgen uden skærm.
  • Giv ikke børnene mange valgmuligheder til morgenmad. Det forvirrer bare.
  • Tal om andre ting end maden, mens I sidder sammen.
  • En god morgenmads ramme, behøver ikke at indeholde mange ord og behøver ikke at vare mere end 15 minutter.
  • Nærvær er vigtigst, så drop mobilen og tag løbeturen på et andet tidspunkt.
  • Spis sammen med barnet i stedet for at ’fodre det af’.
  • Del morgenen ind i fire faser: vågne, spise, tøj på og afgang, så tiden ikke løber fra den gode stemning.

Udvalgte tal fra Arlas undersøgelse:

  • 24 procent af familier med hjemmeboende børn spiser altid morgenmad sammen.
  • 17 procent gør det ’de fleste dage’.
  • 35 procent gør det ’aldrig eller sjældent’.
  • 51 procent af forældrene betragter morgenmaden som et vigtigt samlingspunkt med børnene
  • 73 procent er enige i, at det er vigtigt, at børnene får morgenmad

Om undersøgelsen:

Data baserer sig på to spørgeskemaundersøgelser med 2.000 danskere i alderen 18-75 år. Data er indsamlet 6.-26. marts 2024 og er indsamlet gennem Norstats onlinepanel.

Undersøgelsens resultater er repræsentative for den danske befolkning i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning. Der er blevet foretaget lignende undersøgelser siden 2018 – dog med ændringer i datagrundlag og spørgsmål.

For mere information, kontakt venligst:

Susie Munk Jensen, PR-Manager

Global & DK Media Relations
Mail: Susie.Jensen@Arlafoods.com
Telefon: +45 24 64 06 63

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663