Havens høst

En stille sensommeraften i haven - bare i selskab med solbærbuskene og edderkopperne. En søndag, hvor man tager sig sammen til at høste æblerne og pærerne, inden de ender på græsplænen til glæde for orm og hvepse. Eller, hvis man ikke har have, så en hede eller skovstrækning, hvor man i fred og ro og kan tusse rundt og samle tyttebær, blåbær, vilde brombær og hyben. Der er intet, der giver fred i sjælen som at plukke bær.

For haveejere kan august og september betyde så stor en overflod af haveafgrøder, at det kan være svært at få det brugt i den daglige husholdning. Der er de sidste hindbær (eller de nye, sene sorter), kirsebær, ribs, solbær, stikkelsbær, brombær, efterhånden æbler, blommer og pærer. I drivhuset vælter agurker, tomater og peberfrugter frem, og alle, der har squash i haven ved, hvor stor en høst man kan få af bare et par planter. Det er, som om de vokser, mens man ser på det.

Sylt bare løs

Grønsager og frugt kan syltes til chutneys og relish. Det er hverken svært eller langsommeligt, bare hyggeligt. Frugter og bær kan fryses, men prøv engang også at bage bradepandekager eller muffins med bær til fryseren. Mange frugter egner sig til at tørre og spise som sund slik hele vinteren; fx æbler, pærer, blommer, ferskner, kirsebær. De skal tørre nogle timer i ovnen, men ved meget lav varme, så bliv ikke bekymret over elregningen. Tilfredsheden ved at kunne lægge et par hjemmegjorte tørrede æbleringe i madpakken en vintermorgen, er under alle omstændigheder umagen værd.

Bagværk med havens høst


Muffins med bær og hytteost er forholdsvis sunde, fordi de er bagt med kærnemælk og hytteost og ganske lidt fedtstof. Engang imellem er det lækkert med en kage i madpakken.

Madpakkebollerne mætter godt, fordi de indeholder grønsager og ost. Spis bollerne som madpakke sammen med nogle cherrytomater. Bruges bollerne til børn, kan man erstatte oliven med kogt skinke i tern.

Muffins med bær og hytteost
Madpakkeboller med squash, gulerødder og ost
Solbær- og ribskager