Servér i glas

Glas er tidens hotteste måde at servere på. Stort set alt kan serveres som raffinerede og meget appetitlige anretninger i et drikkeglas - lige fra det mest oplagte som kolde og varme supper til salater, mousser, cremer eller sautéer på kød, fjerkræ, fisk eller grønt. De første internationale kogebøger baseret på servering i glas har allerede set dagens lys.

Hele middagen fra forret til dessert kan serveres i glas

Server hele menuen i glas som portionsanretninger. Idéen er praktisk og meget dekorativ, som egner sig utroligt godt til tidens enkle, friske og lette køkken, hvor råvarerne hver især skal have lov til at træde i karakter, og hvor vi i stigende grad foretrækker flere mindre, tapasagtige anretninger frem for den traditionelle middag bygget op om en hovedret.

Glasset er nemt et flytte og gå omkring med

En praktisk detalje ved glasservering er, at glasset er nemt et flytte og gå omkring med. Man behøver ikke at sidde til bords, men kan spise stående, siddende i en sofa eller på et tæppe i haven. Glasservering er ganske enkelt perfekt til uhøjtidelige sammenkomster og måltider i det fri.

I det salte køkken

I det salte køkken kunne det være paté, tatar eller confit fulgt af en tapenade, en chutney eller en salsa, måske en cremet sauce og øverst findelte, knasende grøntsager. På glassets kant kan et stykke ristet stykke toast balancere. Får du først mod på at anrette i glas, vil du opdage, at også mange velkendte og ofte helt enkle retter kan tilføres noget ekstra i et glas. Stenbidderrogn med cremefrache og finthakket rødløg i lag i et lille glas - enkel fornyelse af en klassiker. Laksetatar, krydderurter og klippede salatblade i lag i et glas - nemt og virkningsfuldt.

Kolde og varme supper, frugtgrød, fromage og mousser samt friske bær og frugter - det er alt sammen lige til at komme i glas.

Farvesymfoni

Anret en salat ­ enten ren grøn eller med skaldyr, kylling eller lignende ­ lad hver ingrediens danne sit eget lag og sin egen farve. En helt simpel lagdelt anretning med fx rejer, avocado og en hvid, cremet dressing vil i glasset danne en farvesymfoni af rosa, sartgrøn og cremehvid. En frugtdessert med enten flødeskum, cremefraiche eller fromage frais og friske bær, evt. både som hele bær og coulis, anrettet lagvis i et glas, vil se forrygende ud.

Rejecocktail

Man kan se hele retten

Tænk i lag: Glas indebærer, at man kan se hele retten - også det der gemmer sig i bunden. Da glasset har en vis højde i forhold til en tallerken, er det oplagt at tænke i lag. Tænk derfor også over konsistensen på de enkelte lag.

Trifli med rabarberkompot

Lagvis anretning i glas indbyder til at lege med konsistenser, så hvert lag har sin konsistens, som du kan lade skeen eller gaflen synke igennem. Glassets vægge vil holde de enkelte lag på plads, så de ikke flyder ud. Det kunne fx lidt sprødt i form af frisk frugt, ristede, hakkede mandler, sukkerristede brødcroutoner eller knuste makroner.

Anret selv

Suppe med melon og chili
Fordel suppe med melon og chili i shotglas. Læg lidt syrnet fløde på toppen og pynt med hakket chili og agurk.

Kold limesuppe med cognacflødeskum
Fordel kold limesuppe i glas og læg derpå lidt cognacflødeskum. Server med lange skeer.

Grøn ærtesuppe
Fordel grøn ærtesuppe i høje slanke glas. Læg lidt kold cremefraiche i glassene og pynt med persille. Anret sprøde filokiks oven på glassene og server.