3 sjove motoriklege, som træner balancen - og hvorfor det er vigtigt

3 sjove motoriklege, som træner balancen - og hvorfor det er vigtigt

En god balance er altafgørende for dit barns motoriske udvikling. Her er alt, du skal vide om den vigtige balancetræning – og tre lege, der både er sjove og giver baby en god balance.

En god balance er ikke noget, vi bliver født med. Den skal man sanse sig til. Balancen er dog ikke en sans i sig selv, men en integration af fire sanser: Labyrintsansen, følesansen, muskel-led-sansen og synet. Og man skal stimulere alle fire sanser for at give sit barn en god balance.

»Børn skal gynges, vugges, vendes på hovedet, nusses, røre og mærke verden mere,« siger bevægelseskonsulent Anne Brodersen.

Kloge børn har jord i hovedet

»Neeej...! Ikke spise det!« Du springer over til dit barn og flår panisk den klump jord, han er ved at sutte på, ud af hans hånd. Men i virkeligheden skal du lade ham rode i jord og alt det andet, der får bvadr-barometret til at bonne ud.

»Kloge børn har jord i hovedet. Vores liv er så pænt og rent i dag, og derfor skal børn stimuleres ekstra på det her område. De er lavet til at være nysgerrige, svine sig til, rode rundt og spise jord,« siger Anne Brodersen.

Det handler i høj grad om at slippe barnet løs og legen fri, forklarer Anne Brodersen:

»For nylig var vores motorikskole ude ved stranden. Der var en lille pige på 11 måneder, som endnu ikke kunne gå, der blev sluppet løs i vandkanten med bare tæer og regnbukser. Hun sad og pjaskede og rørte ved vand og krabber. Hun lærte enormt meget den dag – meget mere end dem, som sad i deres klapvogne.«

Aldrig for sent

Hvis du nu er typen, der er kommet flyvende med en vådserviet efter to sekunder og ikke har kastet din baby rundt i en pariserhjulskolbøtte (se leg nummer tre længere nede i artiklen) – så fortvivl ej. Det er aldrig for sent at træne balancen.

»Du kan træne balancen hele livet. Problemet er, at hvis børn bliver svimle, lader de være med at lege en masse gode lege, og det bider sig selv i halen senere hen,« siger Anne Brodersen.

Børn skal mærke verden

Hvad er så det vigtigste at gøre, tænker du måske? Lidt af hvert, er det hurtige svar.

»De fire sanser tæller en fjerdedel hver, så der er ikke én, der er vigtigere end de andre. Børn skal ud af klapvognen og mærke og sanse verden,« siger Anne Brodersen, der anbefaler, at man bruger skiftesituationen til at nusse, danse, vugge, sanse og vende på hovedet – helst uden tøj på.

Og ja, der ender nok lidt tis på tøjet eller gulvtæppet – men mon ikke det er den ekstra vasketur værd i bytte for et velstimuleret barn.

Tre gode balancelege

1. Svingtur i lagenet:

En leg, som stimulerer både labyrintsansen, muskel-led-sansen og følesansen og har desuden også en beroligende effekt på urolige børn.

En klassisk baby-leg, som kan laves fra dag ét, fortæller Mette Vainer Wegloop, forfatter til bogen "Leg med din baby" og kvinden, som introducerede danskerne for tumlastik.

»Læg det lille barn på ryggen på den lange led af voksenlagnet og saml de to korte ender i den ene hånd og de to andre i den anden hånd. Så vikler du enderne rundt om hver hånd, så lagnet ikke glider ud af dine hænder, når der svinges, og så løfter du barnet op og svinger fra side til side,« siger hun.

»Som barnet bliver ældre og mere vant til legen, er det vigtigt, at du varierer tempoet, hvor højt du svinger barnet op og svinger i forskellige retninger. Du kan også krydse dine arme ind over hinanden og skiftevis dreje til højre og venstre, så barnet får nogle små svingture.«

2. Bunden i vejret:

En leg som stimulerer labyrintsansen og muskel-led-sansen. Legen er nem, og du kan lave den fra første dag: At lade baby hænge med hovedet nedad.

»Når barnet er spæd, lægger du det på ryggen med hovedet ind mod din egen krop. Så tager du et fast greb om hoften og løfter så højt op, at I kan se hinanden. Placer dine underarme ind under barnets krop og rul det langsomt ned igen,« siger Mette Vainer Wegloop.

Tumlingen skal også have hovedet nedad Fra dit barn er knap et år, kan du udvide legen med f.eks. at bøje op og ned i knæene og roligt svinge barnet op og ned og fra side til side.

»Fra 1,5-2-årsalderen kan du også lade barnet stå på hænder og rulle forsigtigt ned på gulvet. Når barnet står på hænder, aktiveres muskel-led sansen, og netop samarbejdet mellem de forskellige sanser er vigtig for balancen,« siger Mette Vainer Wegloop.

Husk! Hold aldrig i anklerne. Når barnet er 4-5 måneder, kan du holde i lårene og ved toårsalderen kan du tage fat ved lægmuskulaturen.

3: Pariserhjulet: En leg som stimulerer labyrintsansen og muskel-led-sansen: Denne leg er god til børn fra fem måneder til fem år. Sæt dig på gulvet, bøj dine ben og placer barnet på dine fødder med ryggen hvilende på dine skinneben. Barnet skal altså kigge samme vej som dig. Før dine arme henover barnets skuldre og tag et fast greb om barnets ribben med tommelfingrene forrest på brystkassen og de resterende fire fingre nedad.

»Så sætter du af, svinger benene op og slår en slags kolbøtte med barnet, mens du lægger dig ned og fører barnet hen over dit hovede, så det lander på sine fødder. Nu skal din baby så retur igen, så den lander på dine fødder på den anden side igen. Du bevarer det samme greb hele vejen igennem – det er vigtigt, at dine hænder ikke glider ned over barnets hofter, for så bliver tyngden forkert. I takt med at dit barn bliver ældre, vil han eller hun hjælpe til med at sætte af, og dermed bruges din krop kun som redskab til at kunne svinge sådan rundt,« siger Mette Vainer Wegloop.