Guide: De 8 bedste tips til jeres første flyrejse med baby

Guide: De 8 bedste tips til jeres første flyrejse med baby

For mange mennesker er det en lille smule grænseoverskridende at flyve.

Amerikanske studier viser, at helt op til syv procent af befolkningen i større eller mindre grad lider af flyskræk. De fleste kan håndtere deres utilpashed, men de timer, turen står på, er ikke ligefrem nogen fornøjelse.

Det er bare hektisk at flyve. Du skal have ekstra godt styr på dine dokumenter og din bagage. Du skal finde vej ude i lufthavnen. Du skal igennem sikkerhedstjek. Du skal stå i kø. Og der er sjældent tid til at vende om, hvis du har glemt noget derhjemme.

Alt sammen er nok forklaringen på, at mange forældre får svedige håndflader ved tanken om den første flyvetur med deres baby. Det er faktisk helt normalt.

Derfor har vi samlet vores otte bedste tips til, hvordan I får en god første flyvetur med jeres baby. Det er nemlig en stor oplevelse at flyve sammen for første gang. Noget I har god grund til at glæde jer til.

1. Rejsedokumenter

Alle børn, der flyver til en destination uden for Danmark, skal bruge et pas. Også spædbørn. Så hvis I skal til det store udland, er der ikke andet for end at tage jeres baby med på Borgerservice og ansøge om et pas. Hvis I planlægger en ferie i sommerperioden, er det en rigtigt god ide at tage på Borgerservice i god tid. Der kan nemlig være meget ventetid om sommeren.

Rejser I indenrigs, er det tilstrækkeligt med dokumentation for babyens alder. Hvis I har købt et sæde til jeres baby, skal I huske at printe billetten ud.

2. Book en fly-vugge

Hvis I skal på en længere flyrejse, kan det være en god ide at undersøge hos jeres flyselskab, om I kan booke en fly-vugge eller en bassinet. Bassinet er en slags vugge, som hænger på væggen lige foran jeres sæder.

Baby kan ligge behageligt i vuggen og sove, hvilket skaber en noget mere behagelig rejse. Både for den lille og forældrene. En bassinet er som regel gratis at booke, men sørg for at kontakte jeres flyselskab i god tid inden afrejsedagen: Der er begrænset mængder babyudstyr ombord.

3. Autostol og klapvogn

Hos de fleste flyselskaber skal I købe en plads til barnet og medbringe jeres egen autostol. Det er næsten altid gratis at tage autosolen med ombord, men hvis I er i tvivl, kan I altid spørge jeres flyselskab.

Hos nogle flyselskaber må baby sidde på far eller mors skød under flyveturen. Dermed slipper I for at bruge penge på et ekstra sæde. Vær opmærksom på at det godt kan blive en lang tur med baby på skødet, hvis I skal flyve mere end et par timer. På samme måde er det næsten altid gratis at tage en klapvogn med ombord. Lufthavne og flyselskaber har til gengæld forskellige regler for, om det er tilladt at tage klapvogn med ud til gaten. Spørg jeres flyselskab, når I tjekker jeres bagage ind. I kan også kontakte flyselskabet eller lufthavnen på forhånd.

Husk i øvrigt at de fleste flyselskaber tillader småbørnsfamilier at boarde blandt de første passagerer. Det giver jer ekstra plads at manøvrere på, når I skal ombord, hvilket godt kan være tiltrængt med baby og udstyr.

4. Trykudligning på flyet

Inde i babyens mellemøre er der meget snævre forhold på grund af barnets størrelse. Den trykudligning, som foregår næsten automatisk hos voksne, kan let blive forhindret i babyens små øregange. Særligt i forbindelse med at flyet letter og lander, oplever babyen overtryk og undertryk i mellemøret. Det kan gøre meget ondt.

Heldigvis normaliseres trykket i mellemøret hver gang barnet sutter og synker. Et trick kan derfor være at give barnet mad, noget at drikke eller en sut.

5. Gør flyvetid til spisetid

En baby, der spiser, er som regel en glad og rolig baby. Så ud over den trykudlignende effekt giver det bare rigtigt god mening at made jeres baby under selve flyrejsen. Hvis det er muligt, kan I prøve at udskyde spisetid til rejsen. Medbring gerne et par ekstra måltider i det tilfælde, at jeres afgang bliver forsinket.

Det er også en god ide, hvis jeres baby inden flyrejsen er vant til mad og drikke på rumtemperatur. Det sparer jer for en masse stress, for så skal I ikke bekymre jer om at varme maden. Hvis I skal tilberede mad eller drikke på flyet, kan I få flypersonalet til at opvarme det i deres mikrobølgeovn.

6. Gør flyvetid til sovetid

Flyets rolige vibrationer og insisterende brummen gør mange babyer søvnige, hvilket er helt perfekt. For at udnytte flyets søvndyssende kvaliteter bedst muligt, kan I planlægge babys soverytme, så jeres guldklump er søvnig, når I stiger ombord.

7. Skal du amme på flyet?

Modsat de fleste andre offentlige rum, hvor du kan opleve at skulle amme, så har du på et fly ikke mulighed for at bevæge dig et mere privat eller afsides sted hen.

Så hvis du ikke er helt komfortabel med at amme i kabinen foran de andre passager, kan du skabe dit eget rum, f.eks ved at lægge et sjal eller lign. over dig og baby mens i ammer. Husk at pakke sjalet el lign ned i hånbagagen.

8. Flere lag er vejen frem

Det kan være koldt på et fly. Især for en lille én. Derfor skal I huske babydyne, men I kan også med fordel være opmærksomme på at iklæde jeres baby i flere tynde lag tøj.Det skal gerne være tøj, som er nemt at få af og på igen. På den måde kan I løbende tilpasse beklædningen efter, om jeres baby fryser eller har det for varmt.

Vi håber, at I kan bruge vores otte tips til at få en dejlig flyrejse. Både forældre og baby. Rigtig god tur!