Fra mælk til grød – sådan kommer I godt i gang med ske-maden

De første måneder af din babys liv har mælk været rigeligt til at tilfredsstille og mætte den lille mave, men lige om lidt venter en ny milepæl. Grød og skemad. Men hvordan ved du, om din baby er klar til en ny slags mad? Og hvordan sikrer du, at overgangen fra mælk til skemad bliver så god som muligt?

Her får du 11 gode råd til skemad fra Charlotte Seeger, ernæringsspecialist og indehaver af babybite.dk.

1. Mellem fire og seks måneder
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at babyer fuldtidsammes eller bliver mætte af modermælkserstatning, indtil de er seks måneder. Men det er ikke ensbetydende med, at du ikke kan begynde med grød, når din baby er mellem fire og seks måneder, hvis den lille er klar. Her gælder det om at holde godt øje med din baby.

2. Hold øje med signalerne
Hvis din baby begynder at række ud efter din mad, eller åbner munden, når du tager en bid, så er det tegn på, at din baby er ved at være klar til skemad. Eller hvis din baby ikke længere bliver ordentlig mæt af mælken og måske sover mere uroligt om natten eller vågner oftere eller tidligere om morgen. Et tegn kan også være, at din baby har sværere ved at koncentrere sig om amningen eller flasken. Det er vigtigt, at du venter med at introducere grøden, til tegnene er der. Det er nemlig vigtigt, at din baby forbinder mad med noget rart, og det gør din baby ikke, hvis du presser for meget på.

3. Hvad skal der i grøden?
Den første grød kan være forskellige ting – der er ikke en bestemt rækkefølge, du skal følge. Majsgrød, boghvedegrød eller hirsegrød er godt at begynde med. Det kan også være en mild grøntsagsmos med søde kartofler, squash, gulerødder, græskar, ærter, avocado eller broccoli. Eller havregrød, øllebrød eller andre grødtyper med gluten, hvor du blot skal huske også at give din baby grød uden gluten. Hvis din baby kun får grød med gluten, kan det nemlig være lidt hårdt for maven.

4. Som en cremet suppe
Den første grød skal være uden klumper og med en tykkelse om en cremet suppe. Når din baby har vænnet sig til tykkelsen på grøden, så kan du lave den tykkere, men stadig uden klumper.
Brug for inspiration til ske-maden? Vi har samlet en række opskrifter på babymad og inddelt dem i alder.

5. Stille og roligt
Din baby har indtil nu kun været vant til én smag. Det er derfor helt fint at gå langsomt frem og tilbyde den samme grød flere dage i træk. Din baby skal i forvejen vænne sig til en ny konsistens, noget andet værktøj og en ny måde at sidde på. Senere er det vigtigt at variere smagsvarianter og typer af grød, så din baby får stimuleret sine smagssanser.

6. Så er der serveret
Grøden skal ikke være varmere end 37 grader, og er du i tvivl, så hellere for kold end for varm, så din baby ikke får en dårlig oplevelse. Tilbyd lidt vand, modermælk eller modermælkserstatning sammen med grøden. Undlad at bruge en tudkop, men væn i stedet din baby til at drikke af en almindelig kop fra begyndelsen. En snapseglas passer perfekt i størrelsen.

7. Ikke for at mætte
I begyndelsen får din baby ikke grød for at blive mæt. Mælken er stadig den vigtigste ernæringskilde, og din baby får i stedet grød for langsomt at få en fornemmelse af, hvad fast føde er. De første par dage er det derfor kun smagsprøver. Efter det er det fint med en portion grød en eller to gange om dagen. Senere kan du tilbyde tre måltider. En portion er for nogle babyer en deciliter, imens det for andre er lidt mindre.

8. Ingen faste tider
Din baby kender ikke til faste spisetider, så hold i stedet øje med, hvornår den lille er klar. Det er bedst, hvis din baby er frisk og udhvilet og ikke alt for sulten, for er din baby det, så trækker mælken mere. For mange er det om formiddagen, at der er mest ro på. Efter grøden kan du amme din baby eller tilbyde en flaske. 

9. Om igen
Hvis din baby spytter grøden ud igen, så betyder det ikke nødvendigvis, at den lille ikke er klar til skemad alligevel. Omvendt skal du heller ikke presse din baby. Prøv med grød tre dage i streg, så din baby har en chance for at vænne sig til det nye. Får du stadig den samme afvisning, så gem grøden væk en uge eller to og prøv så igen. Måske var din baby ikke helt klar alligevel.

10. Av, min mave
Fordi skemad er noget nyt for din baby, så det kan godt være lidt hårdt for maven, og din babys afføring kan også ændre sig. Især hvis du har ammet. Din baby sover måske også i en kort periode mere uroligt om natten, men det betyder ikke, at din baby ikke kan tåle den nye mad. Hvis det fortsætter kan du prøve med en anden grød eller mos. 

Læs også: Forebyg kræsenhed: Lær dit barn “madmod”