Hvordan laver man fløde?

Det kan bruges i varm chokolade, sovs, dressing, desserter og meget andet. Fløde er en del af den danske madkultur og laves ved at centrifugere den friske mælk, så den fede fløde sies fra.

Når et mejeri skal lave fløde gøres det meget simpelt efter et ældgammelt princip.

Den friske mælk fra koen bliver ført over i en tank, og derfra videre i tankbiler, som kører direkte til mejeriet. Her tages der forskellige prøver af mælken for at sikre friskheden, og så pumpes mælken til en centrifuge.

Ved at blive slynget hurtigt rundt, bliver mælken automatisk delt i fløde og skummetmælk. Fløden, der er den letteste del, samler sig automatisk i midten af centrifugen, mens skummetmælken bliver slynget ud mod centrifugens vægge. Der tappes løbende og på den måde har mejeriet skilt mælk og fløde ad. Så simpelt er det at lave fløde.

For at sikre fløden mod uvelkomne bakterier, og øge holdbarheden, opvarmes den op til 80-95 grader i nogle få sekunder. Det kaldes pasteurisering.

At skumme fløden

Faktisk skilles fløden fra mælken helt naturligt. Hvis rå mælk fra en ko står urørt, vil den fede fløde automatisk lægge sig øverst. Det er også derfra udtrykket ’at skumme fløden’ stammer fra, fordi man kan tage den lækre, fede fløde fra toppen af mælkejungen.

Dansk madkultur

Fløde har indgået i den danske madkultur som nydelse og luksus i over 100 år. Det kan bruges både som ingrediens i madlavningen, i en dejlig mormordressing, som flødeskum på konditorkagen eller i den hjemmelavede dessert.

Flødefacts

Når mejeriet laver fløde giver 20 liter mælk omkring 2 liter piskefløde.

Fløde tager smag af det koen spiser

Fedtprocenten skal være over 30 for, at fløden kan piskes til skum

Du kan fryse fløde ned, men så kan den ikke piskes til skum efterfølgende

Se alle vores flødeprodukter her