Årets Madsjæl

Hvert år hylder vi i Arla de madhelte og ildsjæle, der gør noget særligt for at skabe sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Det gør vi ved at uddele prisen Årets Madsjæl.

Tak for jeres indstillinger

I har i løbet af foråret indsendt flere hundrede kandidater til Årets Madsjæl 2025. Det er vi meget taknemmelige for. Vi har nu gennemgået alle de ildsjæle, I har indstillet til prisen og udvalgt tre finalister. Læs mere om de tre madhelte herunder og stem på din favorit. Jeres stemmer tæller som et medlem af juryen, der består af 5 fagpersoner.

Tak for jeres indstillinger

Mød finalisterne i 2025

Tina Larsen

Tina er køkkenleder på Julemærkehjemmet Fjordmark i Kollund, hvor hun med stort engagement og autenticitet arbejder for at give børn og deres familier nye og gode madvaner. Hendes mål er at lære dem at træde ud på nye madstier – med nysgerrighed, mod og madglæde.

Hun inddrager børnene så meget som muligt i køkkenet og har dem med flere gange om ugen. Her får børnene lov til at være med i hele processen og opleve, hvordan mad kan være både sjovt og meningsfuldt.
Tina bestræber sig på at være en tydelig voksen, der skaber trygge rammer. Hun møder børnene, hvor de er – om det er med et knus, lange snakke eller sjov og ballade.

Tina Larsen

Michael Hedensted

Michael er kost og ernæringsansvarlig på Søskrænten Daginstitution, hvor han hver dag gør en engageret indsats for at gøre børn madmodige. Med fokus på madlæring og madoplevelser bruger han børnenes naturlige nysgerrighed som drivkraft til at åbne deres sanser og smagsløg. Han lærer de yngste om de forskellige råvarer, der ender på tallerkenen, og opfordrer dem til at smage og udforske nye ingredienser. Målet er, at børnene skal lære at spise mange forskellige råvarer – og få en forståelse for, hvor maden kommer fra.

Med stor entusiasme og faglighed formår Michael at gøre mad til noget spændende og lærerigt for børn, der er ved at danne deres første vaner og smagsoplevelser.  

Michael Hedensted
Køkkenleder på Rejsby Europæiske Efterskole

Claus Bogh Christensen

Claus er køkkenleder på Rejsby Europæiske Efterskole, hvor han arbejder for at give unge mennesker en dybere forståelse for god, sund og nærende kost. For Claus handler mad ikke kun om ernæring – det handler om oplevelser, historier og livslæring. Gennem fælles madlavning og samtaler ønsker han at give eleverne noget, de kan tage med videre i bagagen og se tilbage på med glæde.

Ved at have de unge med i køkkenet, formår han at give dem et konkret indblik i alt det, der ligger bag et måltid – fra råvarer og tilberedning til ansvar og samarbejde. Han brænder for at inspirere og skabe forbindelse gennem maden. Han oplever, at man kommer tættere på eleverne gennem fælles madlavning – og at det åbner for samtaler, refleksion og trivsel. 

Claus Bogh Christensen

Om Årets Madsjæl

Rejsen til et sundt liv starter tidligt, men madglæde kommer ikke af sig selv. Vi ved, at ikke alle får interessen for mad med hjemmefra, og for rigtig mange børn og unge afhænger glæden ved at lave mad af de rollemodeller, de møder på deres vej fra ”vugge til voksen”.

En madsjæl er en person, der med stort engagement og nærvær formår at inspirere børn og unge til madglæde og sunde måltider. Ved at møde dem i øjenhøjde og skabe egne, sanselige oplevelser med råvarer og mad, styrker madsjælen både fællesskab og nysgerrighed omkring måltidet.

Det er en ekstraordinær indsats, der fortjener at blive løftet frem som inspiration for alle, der arbejder med børn og unges forhold til mad. Derfor hylder vi hverdagens madhelte – dem, der med stort engagement gør en forskel for børn og unges forhold til mad og måltider.

Om Årets Madsjæl
Christian Lykou

Testimonial fra sidste års vinder

"Det var en kæmpe overraskelse – og en stor ære – at blive nomineret af en tidligere forælder. Det føles som et kæmpe skulderklap til det arbejde, vi laver sammen med eleverne. Det er fantastisk at få mulighed for at sætte fokus på alt det, vi gør i naturen – og på de oplevelser og resultater, vi kan skabe, når vi er derude sammen."

– Christian Lykou, Lærer på Gørding Skole & sidste års vinder af Årets Madsjæl

Testimonial fra sidste års vinder

Jury 2025

Dette års jury består af:

Sanne Winther
Sanne Winther

Direktør, Arla Fonden

Charan Nelander
Charan Nelander

Direktør, Kommiteen for Sundhedsoplysning

Magnus Hermann
Magnus Hermann

Formand, Danske Skoleelever

Lene Tanggaard
Lene Tanggaard

Professor, Aalborg Universitet

Andreas Rasch Christensen
Andreas Rasch Christensen

Forskningschef, VIA University College

Christian Lykou
Christian Lykou

Lærer, Gørding Skole & Vinder af Årets Madsjæl 2024

Kender du en madsjæl?

En madmor, der tryller med maden i børnehaven. En spejderleder, der laber bålmad med en flok nysgerrige spejdere. En klubmedarbejder, der skaber fællesskab og nærvær gennem madlavning. Eller måske en madkundskabslærer eller fodboldtræner, der sørger for sunde snacks og madglæde på sin helt egen måde.

Hvis du kender ildsjæl, der med stort engagement og hjerte gør en forskel for børn og unges forhold til mad og måltider – så kan du nominere dem som Årets Madsjæl.

Nomineringer til Årets Madsjæl 2026 åbner i uge 9.

Kender du en madsjæl?