Pressemeddelelse

Forbruget af langtidsholdbar mælk er fordoblet i Vesteuropa

Mens danske forbrugere foretrækker frisk mælk, nøjes andre vesteuropæere i stigende omfang med langtidsholdbar UHT-mælk.

På 30 år er forbruget af UHT-mælk fordoblet i Vesteuropa, så den langtidsholdbare mælk nu sidder på halvdelen af markedet.

Selv i lande med en stærk mejerikultur som Holland, Tyskland og Belgien er salget af UHT-mælk øget markant. I Tyskland er to ud af tre liter mælk langtidsholdbar. Og i Belgien er UHT-mælken helt dominerende. UHT-mælkens sejrsgang skyldes især, at den er lettere at producere og distribuere.

I Danmark går udviklingen den stik modsatte vej. Over halvdelen af forbrugerne fravælger en butik, hvis den gentagne gange ikke kan byde på frisk mælk, viser en ny AIM-undersøgelse gennemført for Arla Foods, Division Danmark. Jo flere børn, der er i en familie, desto større krav til friskhed.

Selv såkaldt frisk mælk har i mange vestlige lande flere dage på bagen, når den ender i butikkerne. Men hovedparten af de danske forbrugere definerer kun mælken som frisk, hvisden er tappet samme dag eller dagen i forvejen, fremgår det af undersøgelsen.

Over halvdelen af forbrugerne bruger tappedatoen som rettesnor for deres køb. Hvis mælken ikke er helt frisk, putter 78 pct. af forbrugerne færre liter mælk i indkøbskurven.

Danmark har da også verdens friskeste mælk, viser en sammenfatning af opgørelser fra myndigheder, organisationer og mejeriselskaber i Europa, Nordamerika, Japan, Australien og New Zealand. Baggrunden for topplaceringen er ikke mindst Arla Foods’ store investeringer i indsamling, produktion og distribution af mælk.

”Den position er muliggjort gennem et stort stykke arbejde hos landmændene og Arla Foods’ medarbejdere. En konsekvens er blandt andet, at næsten 1.000 Arla-medarbejdere har fået lagt deres arbejdstid om til aften- og natarbejde”, siger kategorichef Karsten Jeppesen.

Ved fremstilling af langtidsholdbar UHT-mælk (Ultra High Temperature) opvarmes mælken til mere end 135 grader i mindst ét sekund. Når frisk mælk pasteuriseres, opvarmes den til 72 grader i 15 sekunder.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt(kun journalister/presse)

Åse Andersson
Primær kontaktperson

Åse AnderssonPressechef

Presseansvarlig i Danmark (kun henvendelser fra pressen).

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPR-chef, Arla Danmark