Pionérvirksomhed fylder 25 år

Læs tid
1 min
Publiceret
23 maj 2005
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Mandag 23. maj er det 25 år siden, at Danmark Protein indviede sin fabrik i Nr. Vium.

Fabrikken var fra starten en moderne og højteknologisk virksomhed. Alligevel har den siden udvidet og flerdoblet sin produktion.

”Danmark Protein er en milepæl i dansk mejeribrug. Det var første gang, man for alvor industrialiserede og brugte helt ny teknologi. Danmark Protein er også en pionervirksomhed, når det gælder om at arbejde med kvalitetsstyring i fødevarebranchen”, siger Finn Simonsen, der var fabrikschef/-direktør på Danmark Protein fra 1988 til 1999.

I et skrift, der udgives i forbindelse med jubilæet, ser han og andre af virksomhedens tidligere ledere tilbage på historien, mens Danmark Proteins nuværende fabriksdirektør Hans Jørgen Lauridsen skuer ud i fremtiden.

”Vi skal fortsat stå i spidsen for produktudviklingen inden for vores område. I fremtiden bliver det nødvendigt at komme ind på nye markedsområder, og vi vil møde andre og nye kundekrav. Derfor har vi stadig brug for den pionerånd, der har kendetegnet Danmark Protein fra sin start”, siger Hans Jørgen Lauridsen.

______________________________

Åbent hus
Jubilæet fejres med manér på Danmark Protein på lørdag 28. maj, hvor der fra klokken 9 til 13 vil være åbent hus for folk fra nærmiljøet. Fra klokken 15 til 20 er der desuden et arrangement for medarbejdere og andre inbudte.

Fra husdyrfoder til specialprodukter
Danmark Protein modtager vallen fra de fleste Arla-ostemejerier i Danmark, fra Arla Foods’ anlæg i Kalmar og Falkenberg samt fra det svenske mejeriselskab Skånemejerier.
På fabrikken forarbejdes vallen til proteinkoncentrat og mælkesukker, og produkterne er med tiden blevet mere og mere specialiserede.

Før fabrikken begyndte sin produktion blev vallen fra ostemejerierne typisk kørt tilbage til landmanden, som brugte den som husdyrfoder, men med en voldsomt voksende osteproduktion i 70'erne, voksede mængden af valle til et problem for miljøet. Samtidig fandt man ud af, at valle indeholder flere værdiprodukter, navnlig protein, som kunne udnyttes bedre. Danmark Protein blev altså skabt både for at løse et miljøproblem og for at få mest muligt ud af mælken.

_______________________________

FAKTA
Danmark Protein i tal

  • I 2004 blev der indvejet 666.630 tons valle på Danmark Protein, svarende til ca. 2 mia. kg valle, hvis den ikke var blev opkoncentret på mejerierne.

  • Vallen forarbejdes til 250-280 tons valleproteinkoncentrat pr. uge og 330-380 tons mælkesukker og mineraler pr. uge.

  • Danmark Protein fremstiller ca. 140 produkttyper. Heraf 56 valleproteinkoncentrat-produkter, 13 permeat/laktose-produkter og ca. 70 funktionelle mælkeprotein produkter.

  • Antal medarbejdere: 176

  • Ca. 95 procent af produktionen går til eksport til EU, Japan og USA

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663