Pressemeddelelse

Dansk mejeribranche et skridt nærmere råmælksoste

Repræsentanter fra en række af landets mindre mejerier bakkede torsdag op bag Arlas initiativ om at bane vejen for en produktion af danske råmælksoste.

Stemningen var positiv, men afventende, hos repræsentanterne fra de 12 mindre danske mejerier, der torsdag var samlet i den gule festsal på Steensgaard Herregård på Sydfyn til et seminar om danske råmælksoste. Seminaret var arrangeret af Arla ud fra ønsket om, at dansk mejeribranche i fællesskab løfter opgaven med at lave gode og sikre råmælksoste.

”Det er et spændende initiativ. For mig er det nyt, at Arla inviterer de mindre mejerier til samarbejde, men jeg ser muligheder frem for begrænsninger. Jeg er nu spændt på at se, om Arlas udmeldinger hænger sammen med hjertet, eller der er en skjult dagsorden”, lød det fra mejerichef Steen Aalund Olesen fra Løgismose Mejeri.

Blandt oplægsholderne på seminaret var kok og gastronomisk iværksætter Claus Meyer, der oplever en stigende efterspørgsel og et stort markedspotentiale for råmælksoste med en unik smag og en autentisk historie. Han beskrev desuden hvordan de danske klimaforhold giver planterne – og dermed køernes foder – optimale vækstbetingelser og skaber potentiale for at producere danske råmælksoste af ypperste kvalitet.

På seminaret var der bred enighed om, at sikkerheden fra jord til bord er den største udfordring i arbejdet samt en forudsætning for at få myndighedernes tilladelse til at producere råmælksoste. Der var således opbakning til et forslag om, at Arlas arbejde med fødevaresikkerheden gøres tilgængelig for alle mejerier. Konkret sker det ved at Arla laver et forslag til et sæt af minimumsgrænser for mælken og en produktionsvejledning. ”Vi bliver nødt til at tage fødevaremyndighedernes og forbrugernes usikkerhed omkring råmælksoste alvorligt. Vi skal have fuldstændig styr på sikkerheden, og det kræver en målrettet indsats og en stor viden i hele fødevareprocessen fra jord til bord,” understregede Erik Øgaard, kvalitetskoordinator hos Arla.
Mulighederne for at de danske mejerier sammen kan søge støttekroner til at forske i bl.a. foderets betydning for ostens smag blev også diskuteret på seminaret. Konkret blev det besluttet at nedsætte en branchegruppe, der skal se på mulighederne for at lave et uddannelsesmodul om råmælksoste på mejeriskolen.

Katrine Hvid Ellegård, der er New Venture Manager i Arla, og divisionsdirektør Tim Ørting var begge tilfredse med forløbet af råmælksseminaret.

”Det har været en spændende dag, og det har været sjovt at møde folk fra branchen. Vi har inviteret til dette seminar ud fra et oprigtigt ønske om at Danmark kommer på landkortet med råmælksost,” sagde Tim Ørting.

”Dette kan vise sig at blive en stor dag for dansk mejeribrug. Vi glæder os i hvert fald til at lave nogle rigtig gode oste, som gerne skulle lyse op i verden,” sagde Katrine Hvid Ellegård, der koordinerer det videre arbejde.

Læs også

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager