Danmarks ældste mejerifødselar åbner mejeributik
- Læs tid
- 2 min
- Publiceret
- 04 juni 2008
- Kontaktpersoner:
- Skrevet af
![](/imagehandler.ashx?f=/Upload/News/Crawled/ArlaFoodsDk/10693_1674_fa2b9c6f.gif&w=470&h=226&r=0&o=&k=False&cr=x0y0w0h0&crcwp=&crchp=&rc=0)
Når Tistrup Mejeri på søndag åbner en mejeributik, sker det præcis 125 år efter mælkevognen kørte sin første indsamlingsrunde til mejeriet - år til dato. Tistrup skriver sig samtidig ind i Danmarkshistorien som det ældste eksisterende andelsmejeri.
Præcis 125 år siden mejeriets mælkevogn kørte ud på sin første rute den 8 juni 1883, åbner Tistrup Mejeri Arlas første mejeributik.
Fra butikken kan man se ind i mejeriet gennem en glasvæg, og købe oste fra mejeriet i den størrelse, man vil have. Det er erfarne Tistrup-mejerister, der står for betjeningen, så der er mulighed for at få stillet sin spørgelyst. På den måde fortsætter mejeriet sin tætte tilknytning til lokalsamfundet.
"Vi glæder os som små børn til åbningen af butikken på søndag. Alle er velkomne, og vores håb er, at det bliver et sted, hvor alle familier kan komme og få en oplevelse af mejeriet og vores historie," siger mejerichef Lars Nissen (se foto).
Jubilæet markeres også med et åbent hus arrangement søndag d 8 juni fra 11.00 til 14.00.
Alle er velkomne til at komme og deltage i de mange aktiviteter, såsom rundvisning med indbygget tipskupon og præmier, lykkehjul og filmfremvisning. Naturligvis er der smagsprøver og en sodavand eller øl til alle gæster.
Leverandør til de fineste gourmetrestauranter
Tistup Mejeris oste er regulære præmieelever. Eksempelvis har Tistrup fire år i træk vundet Børsens Fødevarepris i kategorien for oste.
Det sidste skud på stammen er en kornmodnet gourmetost Kornly, som er blevet til i samarbejde mellem Arla Foods' innovationsafdeling og danske gourmetkokke i Arlas kokkeprojekt, der sætter det nordiske køkken i højsædet.
I udviklingen af osten har mejeriet grebet til en historisk lagringsmetode. Osten modnes i korn, i sin tid opfundet for at holde musene væk, da de ikke kan grave tunneler i det løse korn. Men metoden giver også helt unikke modningsbetingelser og dermed en markant og rig smag.
Osten bliver fremstillet i små håndholdte mængder og sælges kun til Danmarks fineste gourmetrestauranter.
-
-
-
- **FAKTA: Kulturarv gennem 125 år - - - - - -**
Tistrup Mejeri er en del af den danske kulturarv. Mejeriet blev grundlagt i 1883, da den første bølge af andelsmejerier skyllede hen over landet, og er i dag Danmarks ældste andelsmejeri. Mejeriet ligger på samme sted som det blev grundlagt, men er moderniseret så det lever op til nutidens krav.
Ostene der i dag fremstilles på mejeriet har rødder i håndværksmæssige traditioner. Den særlige Tistrup syrnekultur, brugen af osteklæde der giver en særlig skorpe, og rødkitten, der giver smag er eksempler på traditioner der er videreført.
-
-
-
- **Kontakt: - - - - -**
Mejerichef Lars Nissen på tlf. 7529 9065
Journalist Winnie B. Arnold på tlf. 8938 1233 for yderligere baggrundsmateriale og billeder.
Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.