Pressemeddelelse

Karoline fylder rundt

Berømt ko samler danske kulturforskere til et historisk måltid i Københavns Madhus.

Der er lang venteliste til Karolinekoens 50 års fødselsdag, der fejres 27. maj med festskrift og taler fra toneangivende debattører og forskere. Et webcam transmitterer live ud til hele Danmark. Den åndelige føde ledsages på dagen af et historisk måltid - Karoline gennem tiderne - fortolket af Katrine Klinken og Københavns Madhus.

”Vi fejrer dagen, fordi Karolinekoen er en del af vores arvesølv. Hun står for positive værdier som godhed, trivsel og folkelighed, men vi måtte sende hende på græs i 1990’erne sammen med retten til fri og generøs brug af fløde og smør. I Karolines Køkken udviklede vi os i mager retning og Karoline var nærmest blevet ikon for smør og fløde. Men navnet, folkeligheden og måltidsværdierne lever videre i Karolines Køkken i dag,” fortæller Tove Færch, der leder Karolines Køkken.

Karoline kogebøgerne er tidligere blevet kaldt det gastronomiske svar på højskolesangbogen, og det fremgår også af festskriftet, at de har haft en enestående betydning for dansk madkultur.
”Karolines Køkken har diskret fornyet det danske familiemåltid så tilberedningsprincipper, rækkefølger og råvarer, vi ellers mest har kendt fra det franske, italienske og græske er blevet kulturelt oversat til dansk,” skriver fx. Karen Klitgaard fra Århus Universitet i sit bidrag til festskriftet.

Karoline vækker stærke erindringer hos alle skribenterne. Henrik Dahl opfordrer ligefrem til at genlæse kogebøgerne:
”Jeg kan anbefale enhver at sætte sig ned og gennembladre de i alt ni Karolinebøger, der gennem tre årtier både definerede og afspejlede flertallets madkultur. Er man som jeg omkring halvtreds år gammel, er det ikke bare den danske madkultur, der passerer revy. Det er også ens egen livs­historie.”

Karoline kogebøgerne er en del af dansk kulturarv og at de fortsat ikke har udspillet deres rolle. Nu er de også skrevet ind i historien med et festskrift.

Festskriftet Det gode Madliv. Karoline, maden og måltidet i kulturen, udgives på dagen. Bidrag af Henrik Dahl, Jørgen Carlsen, Lotte Holm, Birgitte Hornbek, Jan Krag Jacobsen, Dorthe Jørgensen, Niels Kayser Nielsen, Karen Klitgaard, Poul Joachim Stender
112 sider. Pris 150 kr. Distribueres i boghandlen og på www.arla.dk/karoline

Webcasting – og mere information og billedmateriale:
Oplæggene webcastes og kan ses på www.arla.dk/symposie fra den 27. maj kl. 10. Derefter kan de podcastes.

Find billedmateriale på www.arla.dk/presserum
Om Karolinekoens historie: www.arla.dk/karoline-koen

For mere info, kontakt:
Tove Færch, leder af Karolines Køkken: 8938 1674 eller 24491986

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager