Arla investerer 615 millioner kroner i osteproduktion

Læs tid
3 min
Publiceret
13 april 2011
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Produktionen af gule skæreoste i Arla skal rationaliseres for at kunne følge med den internationale konkurrence og den faldende mængde mælk i Sverige. Derfor har Arlas bestyrelse vedtaget en strukturplan, der har til formål at samle en del af gulost-produktionen på anlæggene i Nr. Vium og Taulov, som skal udbygges betragteligt. Investeringen vil få konsekvenser for Falkenberg Mejeri i Sverige og muligvis de to danske mejerier i Klovborg og Hjørring.

Den internationale konkurrence på markedet for gule skæreoste er hård, og hvis Arla i fremtiden vil gøre sig gældende, er der behov for større ændringer. Derfor besluttede Arlas bestyrelse i går at investere over 615 millioner kroner i mejerierne i Nr. Vium og Taulov. I forbindelse med investeringen forventer Arla senere hen at lukke de to danske mejerier i Klovborg og Hjørring. Det skal sikre, at Arla også i fremtiden kan producere et varieret sortiment af gule skæreoste til konkurrencedygtige priser.

”Det er et hårdt marked, og hvis ikke vi gør noget nu, vil det komme til at koste endnu flere arbejdspladser om nogle år. Det er selvfølgelig trist for de mange medarbejdere, som kan komme til at miste deres job, men forhåbentlig betyder det, at vi kan bevare andre job i fremtiden på Arlas mejerier i Danmark og Sverige. Samtidig vil vi kunne udnytte mælken i Sverige bedre til gavn for såvel landmænd som forbrugere,” forklarer Executive Vice President i Arla Foods, Jais Valeur.

Svensk mælkebalance skal genoprettes
Siden 2003 er der blevet mindre og mindre mælk i Sverige, og for ikke at stå med tomme anlæg, er Arla nødt til at reagere. Der er ganske enkelt en overkapacitet på de svenske mejerier, hvilket er med til at skabe forhøjede produktionsomkostninger. For at holde disse omkostninger nede og skabe den højest mulige mælkepris til ejerne er det nødvendigt at lukke anlægget i Falkenberg.

Osteproduktionen fra Falkenberg skal flyttes til det danske mejeri i Nr. Vium, der over det kommende år skal udbygges for 125 millioner kroner.

”Vi har lige nu en udfordring i Sverige med at få fyldt vores anlæg op. Derfor bliver vi nødt til at reagere nu for ikke at stå med tomme anlæg om få år. Hvis ikke vi gør dette, vil produktionsomkostningerne blive højere og vores mælkepris til ejerne vil tilsvarende falde. Og det er vi naturligvis ikke interesseret i,” fortæller Jais Valeur.

Langsigtet plan
Arla vil over en treårig periode også udbygge mejeriet i Taulov, hvilket vil give en mere effektiv produktion og i sidste ende sikre en bedre konkurrenceevne og dermed fremtidens arbejdspladser i Danmark og Sverige.

Med den planlagte investering vil mejeriet i Taulov opnå en produktion på 45.000 ton ost om året. Det vil forøge kapaciteten på mejeriet med over 60 procent. Samtidig øges kapaciteten i Nr. Vium til 59.000 ton, hvilket er en stigning på 34 procent. Dermed vil det være muligt at producere oste til lavere omkostninger, hvilket sikre en bedre konkurrenceevne internationalt.

Det er i forbindelse med udvidelsen af mejeriet i Taulov, at Arla forventer at lukke mejerierne i Hjørring og Klovborg. Dette skal dog besluttes særskilt på et senere tidspunkt af Arlas bestyrelse.

”Vi mener, at disse ændringer vil skabe en sund fremtid for produktionen af gule skæreoste i Arla. Omkring en fjerdedel af al mælken i Arla går til gulostprodukter i dag, så det er et vigtigt forretningsområde for os, som vi hele tiden skal være i stand til at udvikle og være konkurrencedygtige på,” siger Jais Valeur.

Fakta:
Antal stillinger i Hjørring: 106
Antal stillinger i Klovborg: 37
Antal stillinger i Falkenberg: 150
Antal nye stillinger i Nr. Vium: 10
Antal nye stillinger i Taulov: 43

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663