Pressemeddelelse

Arla trodser økonomisk krise i Europa

Arla leverer to-cifrede vækstrater i både omsætning og indtjening i 2011. Det sker selvom 80 procent af Arlas forretning ligger i Europa, hvor gældskrisen i 2011 skabte tilbageholdenhed blandt forbrugerne.

I et år, hvor krisebevidstheden blev hængende over de fleste europæere og hvor varemærker var vejen til vækst uden for Europa, formåede Arla at øge indtjeningen til sine ejere – de ca. 8.200 andelshavere i Danmark, Sverige og Tyskland – betydeligt. For hvert kilo mælk, andelshaverne leverede til selskabet, genererede Arla en indtjening på 2,80 DKK i 2011 (11 procent højere end 2,52 DKK i 2010).

Omsætningen steg med 12 procent til knap 55 mia. DKK (ca. 49 mia. DKK i 2010). I løbet af 2011 betalte Arla 1,6 mia. DKK mere ud til andelshaverne end året før, og koncernens nettoresultat er herefter 1,311 mia. DKK (1,268 mia. DKK i 2010).

”Det er et stærkt resultat i en svær tid. Først og fremmest fordi vi har forbedret indtjeningen til vores ejere til et niveau, der næsten matcher det bedste, vi nogensinde har leveret,” siger Arla Foods’ adm. direktør Peder Tuborgh.

Årsregnskabet blev præsenteret for Arlas bestyrelse i går. Disponeringen af årets resultat besluttes af repræsentantskabet 1. marts 2012, hvor regnskabet endeligt godkendes.

Vækst uden for Europa
Mejeribranchen havde som de fleste andre brancher sine problemer i 2011 – især i Europa, hvor gældskriser og økonomisk usikkerhed har sat sine spor i europæernes indkøbsmønstre.

”Under en økonomisk krise vælger flere forbrugere at købe discountprodukter og færre mærkevarer. Dette påvirker vores indtjening. Samtidig ser vi i Arla en voksende efterspørgsel på markeder uden for Europa, og det kompenserer for en fladere vækstkurve i Europa,” siger Peder Tuborgh

Mens Arla samlet set opretholdt status quo på de europæiske markeder, fortsatte selskabet med at vinde markedsandele uden for Europa.

”Vi har haft succes på nye markeder, især i MENA (Mellemøsten og Nordafrika) og Rusland, hvor vi har udvidet vores position i markedet med hhv. 27 og 33 procent. I Tyskland har vi dog også haft et stort gennembrud som følge af vores fusion med Hansa-Milch og vores opkøb af Allgäuland-Käsereien. Det er et afgørende skridt i vores udvikling hen imod at blive en betydelig aktør på det tyske marked,” siger Peder Tuborgh.

Globale varemærker vokser videre
Halvdelen af Arlas omsætningsvækst var organisk vækst, bl.a. drevet af voksende omsætning fra Arlas tre globale varemærker: Arla, Lurpak og Castello. Arla-varemærket viste en betydelig vækst på otte procent i 2011 til en global omsætning på 20,6 mia. DKK. Lanceringen af Castello som et globalt varemærke for højkvalitetsoste blev gennemført i 2011 og fik en lovende start med en vækst på otte procent globalt. Lurpak viste en imponerende vækst på 13 procent globalt.

”Vi har samlet set en organisk vækst på seks procent i 2011, og det må betegnes som ganske flot. Det skyldes dels generelle prisstigninger i Europa og dels øget salg uden for Europa. At vores tre globale varemærker i Arla, Castello og Lurpak alle vokser hurtigere end resten af virksomheden samlet set og dermed trækker den organiske vækst opad i Arla, er ekstra positivt. Det understreger, at kvaliteten af Arlas vækst er høj, fordi væksten i overvejende grad leveres af strategisk vigtige produkter med høj forædlingsniveau,” siger finansdirektør Frederik Lotz med henvisning til Arlas koncernstrategi om at satse på udvalgte globale varemærker.

Ingrediensen til succes
Men når det kommer til organisk vækst, så er der lige nu få forretningsområder i Arla, der kan fremvise lige så høje vækstrater, som Arla Foods Ingredients (AFI), der er ansvarlig for Arlas globale produktion af valle, valleproteiner og ingredienser til fødevareindustrien.

”AFI har haft et stærkt år og sluttede 2011 som et af Arlas mest lønsomme forretningsområder. På trods af stigning i råvarepriserne har AFI formået at lancere nye produkter og øge omsætningen med 25 procent. Det er en vækst, der bygger på en meget høj grad af forædling, og der er udsigt til at den flotte udvikling fortsætter i 2012,” siger Frederik Lotz.

Forventninger til 2012
Arla forventer, at væksten fortsætter i 2012, men ikke uden udfordringer.

”Selvom 2011 var et godt år for Arla, viste sidste kvartal et vist pres på resultaterne, hvilket afspejler en forværring af erhvervsklimaet i Europa, som er fortsat ind i 2012. Vi forventer en betydelig vækst i vores omsætning, og at koncernens indtjening vil være på niveau med 2011, dog med udsving i mælkeprisen til andelshaverne henover året,” siger Peder Tuborgh.

”For at sikre at væksten i omsætning slår klart igennem på bundlinjen, arbejder vi på alle fronter med at forbedre vores interne effektivitet yderligere. For koncernen som helhed sigter vi mod at øge omsætningen betydeligt hurtigere end omkostningerne. Vi har gjort fremskridt i denne retning, men der er stadig et stykke vej at gå. Derfor fokuserer vi netop nu på at skabe en mere struktureret og forenklet måde at arbejde på, og vi forventer at kunne præsentere nogle konkrete tiltag i den retning i 2012.”

Arlas koncernstrategi 2015 indebærer bl.a. en målsætning om at nå en årlig omsætning på 75 mia. DKK i 2015, og målet om lønsom vækst vil præge Arlas arbejde i det kommende år.

”At deltage aktivt i konsolideringen af den europæiske mejerisektor er en af hjørnestenene i vores strategi. Det vil være højt på agendaen for 2012 og hele vejen frem til 2015,” siger han.

Download et overblik over, hvordan 2011 udviklede sig på Arlas kerne- og vækstmarkeder

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager