Pressemeddelelse

Arla Fonden laver MADlejr på Helnæs Højskole

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arla Fondens lejrskole, MADlejr, får permanent hjemsted i den nedlagte Helnæs Højskole i Assens Kommune på Sydfyn. Dermed bliver Helnæs rammen om et nyt lejrskolekoncept, der skal inspirere børn i folkeskolens 6. og 7. klasser til gode madvaner og en bæredygtig livsstil.

Det kommer til at summe af liv og syde af madoplevelser, når Arla Fondens lejrskole MADlejr næste år rykker ind på Helnæs Højskole på SydFyn. Den nedlagte fynske højskole er blevet udvalgt blandt 57 indsendte bud, som Arla Fonden har modtaget fra kommuner og organisationer over hele landet.

”Vi har fået mange spændende ansøgninger, og jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle dem, der har engageret sig i at finde det helt rigtige sted til os. Det har været en stor udfordring at indsnævre feltet til én, og derfor er det en stor glæde for mig endelig at kunne offentliggøre, at vi nu har indgået en købsaftale med konkursboet efter Helnæs Højskole,” siger Arla Fondens direktør, Sanne Vinther.

Helnæs Højskole har stået tom siden højskolen indstillede sine aktiviteter i sommeren 2012. Nu får højskolen nyt liv som rammen om Arla Fondens MADlejr, der har til formål at give børn på 6. og 7. klassetrin oplevelser med råvarer, madlavning og måltider.

”Der er mange gode grunde til, at vi har valgt Helnæs Højskole som det fremtidige hjemsted for Arla Fondens MADlejr. Højskolen er en klassisk gammel bygning, som ligger placeret i en smuk og varieret natur, på én gang centralt i Danmark og lidt væk fra ”det hele”. Vi vil gerne skabe en lejrskoleoplevelse ud over det sædvanlige, og har ledt efter et sted, der giver mange muligheder for oplevelser med natur og råvarer, og hvor der er plads til fordybelse og fællesskab. Det har vi fundet i Helnæs Højskole,” siger direktør i Arla Fonden, Sanne Vinther.

I Assens Kommune ser man frem til, at den nedlagte højskole får nyt liv:

”Vi er rigtig glade for, at valget faldt på Helnæs Højskole. Både fordi vi på den måde kan være en del af et vigtigt projekt, som bidrager til at sættemadkultur på skoleskemaet, men også fordi det sætter Assens Kommune og Helnæs på landkortet, når skoleelever kommer hertil på lejrskole. Vi ser frem til at tage imod dem,” siger borgmester i Assens Kommune, Finn Brunse.

Arla Fonden tager nu fat på at renovere og ombygge den nedlagte højskole, der skal stå klar til at modtage de første skoleklasser i august 2014.

”Værelsesfaciliteterne er rigtig gode, men der skal laves nye klasseværelser, køkken og spisesal, som skal være lejrskolens hjerte. Derudover skal vi have etableret udekøkken, køkkenhave, urtebede, bålpladser og med tiden får vi også dyrehold,” fortæller Sanne Vinther, og slår samtidig fast, at når en skoleklasse tager på MADlejr, handler det ikke kun om at lære at lave mad.

”Mad handler også om jord-til-bord-tankegangen, dyrke en køkkenhave, og samle urter i skoven. Det handler om at kende råvarernes oprindelse, om at kende til madspild og ressourceforbrug, om fællesskab omkring måltidet og om at kunne smage, dufte og nyde,” siger hun.

MADlejr følger folkeskolens læreplaner for 6.-og 7. klasse og anvender både nye og kendte undervisningsmetoder. Konceptet for MADlejr er udviklet i samarbejde med Madkulturen, der er en selvejende institution under Fødevareministeriet.

For yderligere oplysninger kontakt:
Sanne Vinther, direktør, Arla Fonden, 40 33 23 33

Fakta om danske børns maddannelse

·  Ét ud af ti børn har fast maddag en gang om ugen (Madkulturen/Epinion)

·  På en almindelig hverdag er det kun ét ud af 25 børn som hjælper til med aftensmaden (COOP)

·  56 % af forældrene hjalp selv til i køkkenet (Madkulturen/Epinion)

·  Blandt børn under 12 år er der ingen, der smører deres egen madpakke. I 4 % af familier med teenagere smører de 13-18-årige selv madpakken. (Madkulturen/Epinion)

·   82% af forældrene synes det er vigtigt, at børn ved noget om madlavning og råvarer (Arla/YouGov)

·  41% af forældrene synes ikke at deres eget barn ved nok om madlavning og råvarer (Arla/YouGov)

Fakta om Arla Fonden

Arla Fonden blev etableret af Arla Foods d. 16. november 2012. Arla Fondens mission er at overlevere den almene dannelse omkring fødevarer og natur til den næste generation. Fondens formål er at bidrage til, at børn og unge får mere viden om madkultur og maddannelse, som kan føre til en sundere og bedre livsstil. I forbindelse med  udvikling af MADlejr har Arla Fonden etableret et samarbejde med Fødevareministeriets initiativ Madkulturen og forventer at indgå yderligere partnerskaber. Direktør og daglig leder for fonden er Sanne Vinther. Arla Foods donerer hvert år 10 millioner kroner til Arla Fonden.

I Arla Fondens bestyrelse sidder

·  Peter Giørtz-Carlsen, administrerende direktør for Arla Danmark (formand)

·  Ida Husby, ph.d. i folkesundhedsvidenskab med speciale i børn og unges madvaner (næstformand)

·  Alfred Josefsen, tidligere adm. direktør for Irma, nu foredragsholder i bl.a. ledelse

·  Nicolai Moltke-Leth, sociolog, master i positiv psykologi og direktør for True North som arbejder med børn og unges livsduelighedskompetencer

·  Jakob Bernhard Knudsen, marketingdirektør i Arla Danmark

·  Hanne Søndergaard, global marketingdirektør, Arla Foods

·  Maja Møller, CSR-chef i Arla Danmark


_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 12.000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien og Luxemburg. Arla Foods er en af de stærkeste aktører i den internationale mejeriverden, med et bredt sortiment af mejeriprodukter af højeste kvalitet. Velkendte mærker som Lurpak® og Castello® hører til Arla familien. Arla Foods er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt(kun journalister/presse)

Åse Andersson
Primær kontaktperson

Åse AnderssonGlobal Pressechef

(kun henvendelser fra pressen)

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPR-chef, Arla Danmark

Kun henvendelser fra pressen.

Download Billeder & Videoer