Pressemeddelelse

Første produktion af Arla produkter i Rusland sat i gang

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

For nylig blev den første russiske produktion af Arla produkter nogensinde indviet. Produktionen udføres som lønproduktion af Ruslands tredjestørste mejeriselskab Molvest Group på et nyligt ombygget gulost-mejeri, der skal supplere lokalt fremstillede produkter til Arlas hastigt voksende import fra Danmark.

Det var begyndelsen på et nyt kapitel i Arlas historie på det russiske marked, da knappen til gul-ost produktionen blev trykket i bund på mejeriet i Kalacheevsky i det sydvestlige Rusland for nylig. Det skete foran snurrende russiske TV-kameraer og særligt indbudte gæster.

Produktionen blev officielt trykket i gang af koncerndirektøren for Arlas internationale forretning, Finn Hansen, sammen med guvernør Alexey Gordeev fra Voronez-regionen, Danmarks ambassadør i Rusland Thomas Winkler samt ejeren af Molvest Group, Arkady Ponomarev.

Et ekstra ben at stå på
I 2013 voksede Arlas salg i Rusland med 35 procent til over 850 millioner kr., og målet er at nå en samlet omsætning på 2,4 milliarder kr. i 2017. Opstarten af lokal produktion er et vigtigt skridt på vejen til at nå det mål.

”I samme øjeblik produktionsknappen blev trykket i bund fik Arla et ekstra ben at stå på i Rusland. Man skal ikke underkende de muligheder, det skaber for os, at vi investerer i russisk mejeri-produktion og viser kunder og myndigheder, at vores interesse i landet er langsigtet. Det bygger tillid, der åbner døre. Men ikke mindst er det en forretningsmæssig fordel for Arla, at vi fremover kan producere de mere almindelige havartioste lokalt og fokusere eksporten fra Skandinavien omkring de mere forædlede varer. Det kan bedre betale sig for Arla, og det bidrager samtidig til udviklingen af den russiske mejeribranche, som vi agter at være en langsigtet del af,” siger Senior Vice President Hans Christensen, der har ansvaret for Arlas forretning i Rusland og Nordamerika.

Arla vinder frem i millionbyer
Produktionen i Kalacheevsky er et samarbejde mellem Arla og Molvest. Molvest har ansvaret for at indhente mælken fra russiske gårde i området, hvorefter de indvejer og bearbejder mælken på mejeriet. Herefter køber Arla mælken og varetager ansvaret for selve produktionen på Molvests mejeri. De færdige produkter distribueres og sælges af Arlas russiske datterselskab, Arla Foods Artis.

Arla har investeret godt 25 millioner kroner til ombygningen af det eksisterende mejeri. Målet er at producere ca. 1500 tons i 2014 og derefter over 8000 tons om året. De første Arla Natura oste fra Kalacheevsky-mejeriet, bliver sendt ud til de russiske forbrugere dette forår. Produkterne er supplement til eksporten fra Skandinavien af Lurpak smør, Castello specialoste og flødeoste under varemærket Arla Natura.

"Vi har styrket vores position i detailhandlen de seneste år og udviklet forretningen i regionen, primært via vores regionale distributører. I dag er vi til stede i 14 byer med over 1 million mennesker – med Moskva og Sankt Petersborg som vækstlokomotiver, selv om konkurrencen er størst i netop disse to byer. I mange supermarkeder i storbyerne kan du efterhånden i dag finde et større udvalg af Arla-oste end i Skandinavian," siger Hans Christensen

Den russiske produktion af Arla-oste baseres på mælk fra 10 gårde med typisk 500 og op til 3.000 køer.

Samlet set vil Arlas danske produktion af produkter til det russiske marked fortsat vokse henover de kommende år, til trods for at visse oste fremover skal produceres lokalt.

Fakta – Arla i Rusland:

• Strategien for forbrugerprodukter i Rusland er at opbygge stærke markedspositioner med højkvalitetsmærker inden for smør og ost samt at opsøge muligheder for lokal produktion gennem partnerskaber eller opkøb.
• Arla leverer produkter direkte til kunder i 95 byer. I Ruslands 13 byer største byer, alle med over en million indbyggere, har Arla sin egen salgsrepræsentant.
• Produkterne er Lurpak®, Castello®, madlavningsprodukter under Arla Apetina® og flødeoste under varemærket Arla Natura®, som også vil blive mærket for de kommende lokaltproducerede gule oste.
• Arla er markedsleder inden for hvid ost med en markedsandel på 22 procent og går efter at blive et af de ledende mejeriselskaber inden for gul ost i Rusland.

Fakta – Molvest Group:

• Privatejet russisk mejeriselskab med hovedkontor i byen Voronezh.
• Årlig omsætning på ca. 250 millioner Euro.
• Har i dag ni mejerier, hvoraf et ligger i Ukraine.
• Producerer konsummælk, smør, drikkeyoghurt og ost.
• Regnes for at være Ruslands tredjestørste mejeriselskab inden for traditionelle mejeriprodukter.
• Produktionen af Arla-oste foregår på et af Molvests eksisterende mejerier (bygget i 1973) i byen Kalacheevsky beliggende i Central District ca. 200 km øst for grænsen til Ukraine. Mejeriet har i dag 130 medarbejdere.
• Produktionen af Arla-oste baseres på mælk fra 10 gårde i området. Efterhånden som produktionen øges vil flere gårde levere mælk til mejeriet.

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 12.600 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien og Luxemburg. Arla Foods er en af de stærkeste aktører i den internationale mejeriverden, med et bredt sortiment af mejeriprodukter af højeste kvalitet. Velkendte mærker som Lurpak® og Castello® hører til Arla familien. Arla Foods er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt(kun journalister/presse)

Åse Andersson
Primær kontaktperson

Åse AnderssonPressechef

Presseansvarlig i Danmark (kun henvendelser fra pressen).

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPR-chef, Arla Danmark

Kun henvendelser fra pressen.