Pressemeddelelse

​Småtspisende kan nu hente hjælp i supermarkederne

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Tusindvis af danskere er underernærede eller risikerer at blive det på grund af nedsat appetit. Det gælder blandt andet mange ældre. Arla Protino er en serie af friske mejeriprodukter, der kombinerer et ekstra højt indhold af valleprotein og energi i små portioner med god smag. Produkterne forhandles nu i supermarkeder, danskerne kender landet over.

Underernæring er et overset samfundsproblem, som kun de færreste kender. Lidelsen rammer mange og især nogle af landets svageste. Tilstanden rammer op mod hele 40 procent af alle patienter og 60 procent af alle ældre på plejehjem. Samtidig tyder noget på, at antallet af underernærede vil vokse markant i fremtiden og endda være fordoblet allerede i 2035, i takt med at danskerne lever længere og længere. Erfaringer viser samtidig at god smag og små, indbydende portioner kan hjælpe lysten til at spise og drikke på vej. Det er baggrunden for, at Arla Foods i samarbejde med syge- og plejesektoren har udviklet Arla Protino.

Sundhed handler også om smag

Arla Protino består af to typer drikkeyoghurter og en dessert i en lille størrelse og kan købes i udvalgte supermarkeder eller leveres til døren via online bestilling for de svækkede eller gangbesværede.

”En del ældre har en lille appetit og efterspørger et godt udvalg af velsmagende produkter med et højt koncentreret indhold af protein og energi,” siger Henrik Linderberg, kategoridirektør i Arla Foods og fortsætter:

”Derfor valgte vi i et tæt og givende samarbejde med brugerne og eksperter på området at udvikle en serie nye friske mejeriprodukter, som forener det nødvendige næringsindhold med overkommelige portioner og god smag. Resultatet er Arla Protino, og ambitionen er, at de forskellige produkter gør det let og lækkert at spise en lille ekstra portion med højt næringsindhold.”

Valleprotein er nøglen til muskler

Produktserien er rig på valleproteiner, som er velegnet til human og klinisk ernæring ifølge Ane Rytter, som er cand. scient. i klinisk ernæring, klinisk diætist og leder af Rigshospitalets Ernæringsenhed:

”Der er forskel på kvaliteten af protein og på proteiners sammensætning. Valleprotein er en velegnet kilde til ekstra protein, da det optages effektivt i kroppen. Det er afgørende for ældre og svagelige at indtage tilstrækkeligt med energi og protein for at bevare vægt og især muskelmassen og muliggøre opbygning af muskelmasse ved fysisk aktivitet også. I en tid hvor overvægt optager mediebilledet, overses forekomsten af underernæring ofte.”

Arla Protino kan nu købes i Meny-butikker landet over, på Nemlig.com og på Intervarer.dk. Arla Protino-drik fås i varianterne citron/vanilje og hindbær, som indeholder 13,6 gram protein og 13,6 gram energi per 125 ml. portion. Arla Protino æble/kanel flødedessert indeholder 6,1 gram protein og 6,2 gram energi per portion à 80 gram. Arla Protino erstatter ikke klinisk ernæring.


Fakta:

  • Op imod 40 procent af alle patienter og op til 60 procent af de ældre på plejehjemmene er i risiko for at blive underernærede.
  • Antallet af ældre – og dermed også underernærede – vil vokse markant i fremtiden og være fordoblet allerede i 2035, i takt med at vi bliver flere ældre.
  • Underernæring resulterer i flere, længere og dyrere indlæggelser, øget medicinforbrug, svækket immunforsvar, hyppigere infektioner, længere genoptræning, dårligere livskvalitet og også øget dødelighed.
  • Hos den svækkede er der brug for næringsstoffer. Kroppen arbejder på højtryk for at holde immunforsvaret i gang for at forsvare sig mod fx bakterier. Kræfterne i musklerne forsvinder, fordi kroppen omprioriterer til at holde de essentielle funktioner i gang. 
  • Statistikker viser, at underernærede ældres indlæggelseshyppighed er tre gange så høj som andres, og indlæggelserne tilmed er dyrere og mere langvarige. Imellem indlæggelserne er der desuden typisk stigning i antal besøg hos den praktiserende læge. Dette medfører store omkostninger for sundhedsvæsenet og samfundet i helhed og især for den indlagte.

Kilde: Underernæring – det skjulte samfundsproblem. Publikationen er udgivet af Arla og Kost- og Ernæringsforbundet i 2014.

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 13.500 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland og Luxemburg. Arla Foods er en af de stærkeste aktører i den internationale mejeriverden, med et bredt sortiment af mejeriprodukter af højeste kvalitet. Velkendte mærker som Lurpak® og Castello® hører til Arla familien. Arla Foods er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt(kun journalister/presse)

Åse Andersson
Primær kontaktperson

Åse AnderssonPressechef

Presseansvarlig i Danmark (kun henvendelser fra pressen).

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPR-chef, Arla Danmark

Theis Brøgger
Primær kontaktperson

Theis BrøggerKommunikationsdirektør

Globalt ansvarlig for koncernkommunikation i Arla.

Download Billeder & Videoer