Pressemeddelelse

Træf sundere valg med nøglehulsmærkede opskrifter fra Karolines Køkken

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Midt i hverdagens mange gøremål med arbejde, afhentning af børn i institutionen og fritidsaktiviteter kan det være svært at planlægge et sundt aftensmåltid. Men nu bliver det lettere at finde en opskrift, der lever op til de officielle kostråd i hverdagen. Karolines Køkken er nemlig klar med 135 nøglehulsmærkede opskrifter til hverdagsmaden. Arbejdet er foregået i tæt samarbejde med Fødevarestyrelsen.

30 millioner. Så mange opskriftssøgninger er der årligt i Karoline Køkkens opskriftsdatabase. Karolines Køkken er dermed blandt Danmarks mest populære steder at hente inspiration til aftensmåltidet. For Karolines Køkken er det vigtigt at hjælpe forbrugerne med at finde sunde opskrifter, og derfor lancerer Karolines Køkken nu 135 hverdagsopskrifter med Nøglehulsmærket, som er danskernes garanti for at måltidet lever op til de ernæringsmæssige krav, som Fødevarestyrelsen stiller til en nøglehulsmærket opskrift.

”Som en af danskernes mest populære kilder til at søge inspiration til aftensmåltidet føler vi også et stort ansvar for danskernes madvaner. Vi har derfor valgt at arbejde med Nøglehulsmærket, fordi det er et godt redskab til at gøre det let for forbrugerne at identificere sundere hverdagsopskrifter. Opskrifter med nøglehullet lever nemlig op til krav for indholdet af energi, fedt, sukker, salt, kostfibre samt frugt og grønt,” fortæller Tove Færch, leder af Karolines Køkken. Hun fortsætter:

”Hos Karolines Køkken har vi i forvejen fem produkter, som bærer Nøglehulsmærket. Det har derfor været naturligt for os at arbejde skridtet videre og tage fat på vores opskrifter. Vi kommer løbende til at arbejde med at få Nøglehulsmærket på flere opskrifter for at sikre en så bred variation som muligt, når danskerne skal tilberede aftensmåltidet og sikre den gode smagsoplevelse i en travl hverdag med mange gøremål.

Fødevarestyrelsen har været med i hele processen

Det har været et omfattende arbejde at Nøglehulsmærke opskrifterne. Der er nemlig krav til både opskriftens indhold og billedet til opskriften, som fx skal afspejle forholdet mellem ingredienserne i måltidet. Derfor har arbejdet foregået i tæt samarbejde med Fødevarestyrelsen, som har været med i hele processen.

”Vi har været i tæt dialog med Fødevarestyrelsen under hele forløbet. De har rådgivet os i forhold til de ernæringsmæssige krav og billeder, som gør at opskriften lever op til nøglehulsmærkningen. Når vi fremover udvikler opskrifter, vil vi sørge for, at vores opskrifter, der indeholder et af vores nøglehulsmærkede produkter, lever op til nøglehulskriterierne for opskrifter,” siger Tove Færch.

Plads til balance i kosten

Karolines Køkken oplever, at det oftest er i hverdagen, at danskerne mangler inspiration til et sundt aftensmåltid og kommer til at vælge en mindre sund løsning i supermarkedet. De 130 nøglehulsmærkede opskrifter i Karolines Køkkens database dækker derfor over hverdagsmåltider. Men der skal være plads til balance i kosten:

”Det skal være nemt at finde sundere opskrifter til hverdagsmaden. Og vi tror på, at Nøglehullet vil gøre det nemmere for danskerne at træffe et sundere valg i en hverdag, hvor det nogle gange går lidt stærkt. Det betyder dog ikke, at der ikke er plads til retter med fuldfed ost eller en dessert med fløde i en varieret kost. Det handler om, at der er balance i kosten, og at vi fx vælger fuldkorn og spiser mange grøntsager i hovedmåltiderne,” slutter Tove Færch.

De nøglehulsmærkede opskrifter fra Karolines Køkken kan tilgås på Arla.dk. Klik i søgefeltet øverst i højre hjørne og vælg kategorien ”Andet.” Her kan du vælge Nøglehulsmærket.

Fakta

 • Karolines Køkken lancerer nu 135 opskrifter, som bærer Nøglehulsmærket. Det betyder, at opskrifterne lever op til Fødevarestyrelsens krav om en sund ernæringsmæssig sammensætning. For den generelle madret, som udgør et helt måltid, indbefatter det følgende:
  • Et energiindhold på 400-750 kcal per portion
  • Højst 30 pct. af energiindholdet kan komme fra fedt. Dog max 40 pct. i retter med fisk med mere end 10 pct. fedt.
  • Rodfrugter, bælgfrugter og andre grøntsager samt frugt og bær skal udgøre mindst 25 gram per 100 gram
  • Tilsatte sukkerarter må højst udgøre 3 gram per 100 gram
  • Salt må højst udgøre 1 gram per 100 gram
  • Indeholder retten cerealier skal kravet til fuldkorn i den relevante fødevaregruppe, fx rugbrød, være opfyldt
 • Karolines Køkken har valgt at starte ud med at Nøglehulsmærke opskrifter, som indeholder mindst ét af Karolines Køkkens nøglehulsmærkede produkter. Karolines Køkken har fem nøglehulsmærkede produkter:
  • Karolines Køkken Hytteost 4,5 pct.
  • Karolines Køkken Kvark 1 pct.
  • Karolines Køkken Revet Mozzarella 16 pct.
  • Karolines Køkken Skyr 0,2 pct.
  • Karolines Køkken Økologiske Hytteost 4,5 pct.
 • Arbejdet er forgået i tæt samarbejde med Fødevarestyrelsen, der blandt andet har rådgivet om ernæringsmæssige krav og billedet til opskriften. 

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 12.700 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland og Luxemburg. Arla Foods er en af de stærkeste aktører i den internationale mejeriverden, med et bredt sortiment af mejeriprodukter af højeste kvalitet. Velkendte mærker som Lurpak® og Castello® hører til Arla familien. Arla Foods er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPressechef for Arla i Danmark

Arla Danmark

Download Billeder & Videoer