Pressemeddelelse

Arlas økologiske landmænd går over til 100 procent grøn el

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arlas økologiske landmænd vil fremover dække hele deres elforbrug med grøn el fra 1. januar 2019. Det har de økologiske andelshavere selv taget initiativ til som et led i at mindske CO2-aftrykket mest muligt.

Arlas godt 200 økologiske danske landmænd har besluttet, at de økologiske gårdes elforbrug fremadrettet skal dækkes af certificeret grøn el. Det betyder, at elforbruget på de økologiske gårde udelukkende skal baseret på vedvarende energikilder som eksempelvis vind- og solenergi. Kravet om grøn el træder i kraft fra 1. januar 2019.

”Vores økologiske landmænd har i fællesskab besluttet, at vores elforbrug fremover skal være dækket af 100 procent grøn el fra vedvarende energi. Det gør vi for at sikre, at vi aktivt er med til at fremme udviklingen og brugen af certificeret grøn el for derigennem at støtte op om et bæredygtigt landbrug. Vi tror på, at det vil skabe værdi både for miljøet og for alle Arlas ejere,” siger Viggo Ø. Bloch, formand for økoudvalget hos Arla.

Certificeret grøn el indgår fremadrettet i økologernes kontrakter
I praksis betyder beslutningen, at Arla fra 1. januar 2019 kun tager imod økomælk fra andelshavere, der udelukkende bruger grøn el. Derfor vil det blive tilføjet til de økologiske andelshaveres kontakt, at de skal tilkøbe et certifikat på grøn el, der dækker gårdens årlige forbrug af el.

Andelshaveren køber et certifikatet på grøn el hos et elselskab, som kan garantere et års forbrug af grønt el på den enkelte gård. Certifikatet indsender de til Arla inden den 1. januar 2019. Det betyder, at mange økologiske landmænd allerede i løbet af 2018 vil gå over til grøn el.

Landmændene vil derudover følge det Økologiske Råds anbefalinger og købe grøn el i klasse A eller B. Det betyder kort fortalt, at Arlas økologer vælger deres grønne el fra de produktklasser, som har den mindst negative effekt for klimaet.

Mælken bliver endnu grønnere
Arlas danske direktør, Jakob B. Knudsen, hilser de økologiske andelshaveres initiativ velkommen og roser økologernes for at gå skridtet videre i arbejdet med at reducere deres CO2-aftryk.

”Det er et stærkt signal om, at andelshaverne vil bidrage til, at mælken bliver endnu mere klimavenlig. Det går hånd i hanke med vores øvrige initiativer i Arla, hvor klimavenlig produktion er på toppen af dagsordenen. Derfor bakker vi op om andelshavernes beslutning og efter deres ønske bliver grøn el nu en del af økokontrakten,” siger Jakob B. Knudsen, landedirektør i Arla Danmark.

Mere information om grøn el

  • Arlas økologiske andelshavere har besluttet at dække deres netto elforbrug ved certificeret grøn el fra 1. januar 2019.
  • Det er Arlas økologiske andelshavere, der har selv truffet beslutning om at gå over til grøn el.
  • Grøn el bliver en del af Arlas økologers øko-kontrakt. Økoproducenten skal tilkøbe et grøn el-certifikat fra sin el-leverandør, der dækker 100 procent af økoproducentens årlige netto elforbrug.
  • Arlas økologer dækker sit netto elforbrug med klimavenlig el i klasse A eller B. Læs mere om Økologisk Råds vejledning til grøn el og de forskellige klasser her.

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 11.200 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Holland og Luxemburg. Arla Foods er en af de stærkeste aktører i den internationale mejeriverden, med et bredt sortiment af mejeriprodukter af højeste kvalitet. Velkendte mærker som Arla®Lurpak® og Castello® hører til Arla familien. Arla Foods er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPR-chef, Arla Danmark

Kun henvendelser fra pressen.