Pressemeddelelse

De nominerede til Generation Food Award 2020: Ildsjæle, der forbedrer danske børn og unges madvaner

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Gode madvaner hos børn og unge er nøglen til et sundt og godt liv på sigt, og de ildsjæle og initiativer, der gør en ekstraordinær indsats på netop dét område, skal hyldes. Derfor står onsdag den 26. februar i de gode madvaners navn, når Generation Food Award løber af stablen for tredje gang. Det er Arla, der står bag prisuddelingen, hvis overskud sikrer, at endnu flere danske børn lærer om sunde madvaner.

Unge, der laver mad til sygdomsramte familier, en køkkenskole med fokus på fædre og børn, mad-temadage i dagtilbud, inspirerende madkundskabslærere og passionerede slagtermestre er blot få blandt en lang række nominerede til Generation Food Award 2020, som Arla står bag. De 21 nominerede ildsjæle og initiativer bliver hyldet inden for syv kategorier, der alle har én ting til fælles: Fokus på gode madvaner hos børn og unge.

”Rigtig mange danske børn kan ikke finde rundt i et køkken og kender ofte meget lidt til råvarerne, og det har betydning for deres sundhed på sigt. Generation Food Award er skabt for at sætte skarpt fokus på netop at skabe bedre madvaner for den næste generation. Vi mener, det er vigtigt at sætte området på dagsordenen, samtidig med, at vi kan hylde dem, der allerede har gjort noget exceptionelt for børnene og de unge,” siger Jakob Bernhard Knudsen, der er landedirektør i Arla Danmark.

Ildsjælene fortjener en hyldest

Prisuddelingen foregår i år onsdag den 26. februar i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København, og en nøje udvalgt jury skal udpege vinderne i de syv kategorier. Juryen består af professor i smagsdidaktik Karen Wistoft, ernæringsekspert og forfatter Christian Bitz, direktør for Arla Fonden Sanne Vinther, formand for Rådet for Børns Læring Charlotte Rønhof og direktør for Madkulturen Judith Kyst.

”Jeg bliver glad og fuld af håb for børnenes madvaner i fremtiden, når jeg ser, hvor mange ildsjæle og gode initiativer, der er derude, der virkelig lægger liv og sjæl i at forbedre næste generations sundhed. Fra madkundskabslærere og spejderledere, der lærer deres elever at bruge ingredienser direkte fra naturen til projekter, der skaber sunde hyggevaner og fokuserer på sund mad,” siger Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden og medlem af årets jury.

En hyldest i en god sags tjeneste

Udover at hylde initiativer og ildsjæle, skal prisuddelingen også være med til at sikre endnu flere børn og unges gode madvaner. Alle indtægter og sponsorater fra Generation Food Award går nemlig ubeskåret til Arla Fondens initiativ MADlejr, en madlejrskole, hvor 6. og 7. klasser lærer om bæredygtighed og sunde madvaner. MADlejr findes på både Helnæs på Sydfyn og i Højer i Sønderjylland.

Industriens Hus på Rådhuspladsen i København har sponsoreret lokaler, og indtægterne fra en charity bar med drikkevarer sponsoreret af Carlsberg går ubeskåret til MADlejren. Det gør også indtægterne fra de virksomheder, der har sponsoreret de enkelte priser: Madkulturen, DI Fødevarer, Danish Crown, Fireball, føtex, Danske Slagtermestre og Arla selv.

”Som Danmarks største fødevarevirksomhed er det naturligt for os at tage et ansvar for, at børn og unges madvaner forbedres. Og vi er glade for, at så prominente spillere i fødevarebranchen vil være med til at støtte Generation Food Award,” siger Jakob Knudsen.

De nominerede til Generation Food Award 2020 er:

Mini Food Hero – sponseret af Fireball
Bedste i daginstitutioner
De nominerede er:

 • Maddag 2019 – Sammen om Maden, Kost & Ernæringsforbundet, FOA, m.fl.
 • Børnenes Maddannelse, Børne- og Undervisningsministeriet, UCL Erhvervsakademi, m.fl.
 • Nana Lyzet, børnekogebogsforfatter og køkkenleder

School Food Hero – sponseret af Madkulturen
Bedste for madkundskab i grundskolen
De nominerede er:

 • Rasmus Breuning, madkundskabslærer på Asgård Skole i Køge
 • Morten Tido Madsen, madkundskabslærer på Bankagerskolen i Horsens
 • Mie Reihs Hegnar, medstifter af Madfærd

Youth Food Hero – sponseret af Danish Crown
Bedste inden for bedre madvaner til unge
De nominerede er:

 • Tyg på det, Forbrugerrådet Tænk
 • DM i Skills – konkurrencefag inden for fødevarehåndværk, SkillsDenmark
 • Jens Janniche, underviser

Food Skills Hero – sponseret af Danske Slagtermestre
Bedste inden for fødevarehåndværk: Slagter
De nominerede er:

 • Claus Jensen, slagtermester i Gistrup
 • Palle Christensen, slagtermester i Roskilde
 • René Madsen, slagtermester i Viborg

Social Food Hero – sponseret af føtex
Bedste i forenings- og fritidslivet
De nominerede er:

 • Det Kærlige Måltid, nonprofit-organisation i Aarhus
 • Fars Køkkenskole, Hello Kitchen
 • Hanne Nikolajsen, spejderleder i Tåstrup

Digital Food Hero – sponseret af DI Fødevarer
Bedste digitale initiativ
De nominerede er:

 • GoCook – kokkeskole-app, Cook Danmark
 • Vild Mad – undervisning, website og app, MAD
 • Clio – digital undervisningsportal til madkundskab

Årets Madsjæl – sponseret af Arla
Bedste lokale rollemodel
De nominerede er:

 • Trine Wettendorff Hasling, ernæringsassistent i daginstitutionen Myretuen i Skævinge
 • Keld Svendsen, tovholder på Børnebørnenes Madværksted i Egedal
 • Charlotte Thyberg, stifter af nonprofit-organisationen Det Kærlige Måltid i Aarhus

Fakta om Generation Food Award
Generation Food Award er et initiativ fra Arla, der blev afholdt for første gang i 2017. I år afholdes prisuddelingen onsdag den 26. februar i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København. Juryen til Generation Food Award 2020 består professor i smagsdidaktik Karen Wistoft, ernæringsekspert og forfatter Christian Bitz, direktør for Arla Fonden Sanne Vinther, formand for Rådet for Børns Læring Charlotte Rønhof og direktør for Madkulturen Judith Kyst.

Awardshowet hylder de aktører, som har gjort noget særligt i årets løb for at skabe bedre madvaner til næste generation. Overskuddet går ubeskåret til Arla Fondens to MADlejre, som hvert år tilbyder mere end 3000 børn at lære at lave mad, blive inspireret til at finde glæden ved madlavning og få viden om gode madvaner. Arla Fonden har en vision om, at hele 10.000 børn årligt skal lære om mad og sundhed.

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 9.700 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPR-chef, Arla Danmark

Kun henvendelser fra pressen.

Download Billeder & Videoer