Pressemeddelelse

Ny mærkning gør det lettere at vælge mælk med høj dyrevelfærd

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Fra denne uge vil du opleve, at Danmarks mest solgte mælk Arla24 er blevet udstyret med Fødevarestyrelsens grønne dyrevelfærdsmærke. Den nye mærkning tydeliggør, at mælken er produceret med ekstra fokus på dyrevelfærd, og det gør det lettere for forbrugerne at vælge mejeriprodukter, hvor der er garanteret høj dyrevelfærd. Arla hilser den nye hjertemærkeordning velkommen og glæder sig til at få hjertemærket på en lang række mejeriprodukter.

Forbud mod aflivning af tyrekalve, længere mælkefodringsperiode til kalve og masser af køer på græs. Det er nogle af kravene til den mærkningsordning på mejeriprodukter, som Fødevarestyrelsen har lanceret. I flere år har dyrevelfærdsmærket, der også kaldes Hjertemærket, kun været at finde på gris og kylling, men fra 2020 kan det også findes på mejeriprodukter og oksekød.

Det betyder, at forbrugerne fremover kan købe smør, yoghurt og mælk, der har det statskontrollerede dyrevelfærdsmærke. Og det er en glædelig nyhed hos Danmarks største fødevarevirksomhed Arla, som allerede har implementeret hjertemærket på en række økologiske mejeriprodukter. Og i denne uge bliver Danmarks mest solgte mælk, Arla24, nu også mærket med to hjerter.

”Vi er meget glade for, at Fødevarestyrelsens mærkningsordning er blevet udvidet, og det er dejligt at se de grønne hjerter på vores mejeriprodukter. Hjertemærket er et værdifuldt symbol, der gør det lettere for forbrugerne at vælge mejeriprodukter med ekstra dyrevelfærd. Samtidig giver det Arla mulighed for at fortælle om vores arbejde med dyrevelfærd og skilte med de forbedringer, som vi laver på området,” siger Randi Wahlsten, der er Senior Marketing Director i Arla Danmark, og fortsætter:

”For Arlas konventionelle produkter vil Hjertemærket være med til at indfri forbrugernes ønske om højere dyrevelfærd. Mens mærket for de økologiske mejeriprodukter vil cementere det høje niveau af dyrevelfærd, som vi allerede har.”

Et, to eller tre hjerter
Mærkningsordningen giver et, to eller tre grønne hjerter afhængigt af, hvor meget dyrevelfærd der er lagt oven i de eksisterende regler. Ét hjerte for eksempel kræver løsdrift, hvorfor ingen køer må stå bundet i staldene. De to hjerter som A24-mælken og Arlas økologiske mejeriprodukter har fået kræver desuden, at køerne kommer på græs i sommerhalvåret samt mor-kalv-tid på mindst 12 timer. Tre hjerter indebærer et skærpet krav om plads pr. ko samt mor-kalv-tid på mindst 24 timer.

”Forbrugerne har store forventninger til Arlas arbejde med dyrevelfærd, og det er forventninger, der er med til at afgøre, hvilken mælk de vælger i supermarkedet – og om de overhovedet vælger mælk. Sidste sommer kunne vi garantere, at Arla24-mælk udelukkende kommer fra køer på græs, så på den måde ligger det nye hjertemærke i naturlig forlængelse af vores dyrevelfærdsindsatser,” siger Randi Wahlsten.

Danskerne køber mindre mælk i dag, end de gjorde tidligere - især de unge danskere. En af årsagerne er forbrugernes øgede fokus på dyrevelfærd. Derfor er dette emne naturligt i fokus.

”71 procent af forbrugerne siger, at de er optaget af dyrevelfærd. Derfor kan det nye Hjertemærke fra Fødevarestyrelsen blive et værdifuldt symbol, der giver Arla og de øvrige danske mejerier mulighed for at vise, at dyrevelfærd er en naturlig del af vores landmænds daglige arbejde med køerne,” siger Randi Wahlsten.

Dyrevelfærdsmærket findes allerede nu med to hjerter på Arla ØKO mælk, Arla ØKO Yoghurt 1 liter samt Karolines Køkkens økologisk fløde og cremefraiche. Hjertemærket findes ligeledes på Arla24-mælk, og i løbet af året implementeres det på en række andre Arla-mejeriprodukter.

Krav til Hjertemærket
Her er nogle af kravene:

  • Et hjerte: Mejeriprodukterne stammer fra besætninger, hvor kalvene har fået en længere mælkefodringsperiode og har haft bedre staldforhold end konventionelle kalve.
  • To hjerter: Pladskravet er skærpet, kalvenes mælkefodringsperiode har været længere, og køerne skal på græs om sommeren.
  • Tre hjerter: Alle dyrene kommer på græs i sommerperioden, der skal være minimum 24 timers samvær mellem kalv og ko inden adskillelse, og pladskravet er yderligere skærpet.

Se den fulde liste over Fødevarestyrelsens krav her.

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 9.700 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Primær kontaktperson

Arla Pressevagt

Kun henvendelser fra pressen.

Jonas Barfoed
Primær kontaktperson

Jonas BarfoedPressemedarbejder

Susie Munk Jensen
Primær kontaktperson

Susie Munk Jensen PR & Communication Manager

Download Billeder & Videoer