Pressemeddelelse

Danskerne vil se lokale råvarer og mindsket madspild, når de spiser ude

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Vi stiller ikke kun krav om lækker mad og god service hos de danske restauranter. Det viser en undersøgelse fra Arla Pro, hvor 6 ud af 10 danskere blandt andet svarer, at brugen af lokale råvarer har betydning for deres valg af spisested. Ifølge Jesper Vanghøj, marketingansvarlig hos Arla Pro, er det udtryk for en ny bevidsthed hos forbrugerne, som skal tages alvorligt.

Hvad ligger bag beslutningerne, når vi danskere vælger restaurant? Det har Arla Pro, som er leverandør af mejeriprodukter til de danske restauranter og storkøkkener, spurgt danskerne om. Og det er ikke kun den gode mad og service, der har indflydelse på, hvilket spisested vi ender med at booke.

62 procent af danskerne svarer nemlig i en befolkningsundersøgelse lavet på vegne af Arla Pro, at det har betydning for deres valg af restaurant, at køkkenet gør brug af lokale råvarer. Derudover svarer 6 ud af 10, at det har betydning for dem, at spisestedet gør noget aktivt for at mindske sit madspild.

”Inden for de seneste år er der kommet øget fokus på bæredygtig madlavning. Derfor er det en naturlig reaktion, at de krav vi fx stiller til vores egen madlavning, også smitter af på vores forventninger til de restauranter og caféer, vi besøger,” siger Jesper Vanghøj, der er marketingansvarlig hos Arla Pro.

Danskernes ønske om at få serveret lokale råvarer ses også i en undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer, der viser, at Covid-19 pandemien har forstærket vores fokus på at handle lokalt, både i forhold til butikker, restauranter og caféer. Og at denne stigende opmærksom på lokale råvarer forventes at fortsætte.

”Undersøgelsen fra Landbrug og Fødevarer matcher godt med resultaterne fra vores undersøgelse og bekræfter, at restauranterne med fordel kan begynde at indkøbe lokale råvarer, hvis de ikke allerede gør det den dag i dag,” siger Jesper Vanghøj.

De 30-39-årige stiller de højeste krav

Det er ikke kun madspild og lokale råvarer, der vægtes højt hos de madglade danskere. 62 procent svarer også i Arla Pros undersøgelse, at det har betydning for dem, at restauranten har fokus på dyrevelfærd, mens det for 54 procent af danskerne er vigtigt, at der bliver brugt økologiske råvarer. 25 procent svarer desuden, at det har betydning, at spisestedet tilbyder vegetariske retter.

På tværs af langt de fleste kategorier er det danskerne i aldersgruppen 30-39 år, der stiller de højeste krav til deres restauranter og caféer – ofte efterfulgt af de 18-29-årige. Det er en indsigt, der er værd at holde øje med, mener Jesper Vanghøj.

”Undersøgelsen viser en øget bevidsthed hos forbrugerne, som restauranterne bør tænke ind i deres indkøb, markedsføring, planlægning af menuer osv. Det kan de fx gøre ved at tydeliggøre, at det smør der serveres, kommer fra Arlas mejeri i Holstebro osv. På den måde er forbrugerne ikke er i tvivl om, hvor madvarerne stammer fra,” siger han.

At det er de to ”yngste” aldersgrupper i undersøgelsen, der stiller de højeste krav til deres spisesteder, er også værd at bemærke, siger Jesper Vanghøj.

”Dette fokus vil formentlig følge dem i fremtiden og påvirke deres valg at restaurant i mange, mange år fremover. Derfor kan de restauranter, der ikke arbejder med fx lokale råvarer, økologi og madspild i dag, risikere at blive fravalgt på længere sigt.”

Tal fra undersøgelsen:

 • 62 procent af danskerne svarer, at det i meget høj grad, høj grad eller nogen grad er vigtigt for deres valg af restaurant, at restauranten gør brug af lokale råvarer.
  • Gælder for 57 procent 18-29-årige, 70 procent af de 30-39-årige, 57 procent 40-49-årige, 60 procent af de 50-59-årige og 67 procent af de 60-65-årige
 • 61 procent af danskerne svarer, at det i meget høj grad, høj grad eller nogen grad er vigtigt for deres valg af restaurant, at restauranten gør noget aktivt for at mindske sit madspild.
  • Gælder for 64 procent 18-29-årige, 66 procent af de 30-39-årige, 56 procent 40-49-årige, 57 procent af de 50-59-årige og 63 procent af de 60-65-årige
 • 55 procent af danskerne svarer, at det i meget høj grad, høj grad eller nogen grad er vigtigt for deres valg af restaurant, at restauranten gør brug af økologiske råvarer.
  • Gælder for 53 procent 18-29-årige, 61 procent af de 30-39-årige, 48 procent 40-49-årige, 48 procent af de 50-59-årige og 55 procent af de 60-65-årige
 • 62 procent af danskerne svarer, at det i meget høj grad, høj grad eller nogen grad er vigtigt for deres valg af restaurant, at restauranten har fokus på dyrevelfærd.
  • Gælder for 70 procent 18-29-årige, 65 procent af de 30-39-årige, 59 procent 40-49-årige, 56 procent af de 50-59-årige og 58 procent af de 60-65-årige
 • 25 procent af danskerne svarer, at det i meget høj grad, høj grad eller nogen grad er vigtigt for deres valg af restaurant, at restauranten tilbyder vegetariske retter.
  • Gælder for 32 procent 18-29-årige, 30 procent af de 30-39-årige, 24 procent 40-49-årige, 17 procent af de 50-59-årige og 15 procent af de 60-65-årige

Om undersøgelsen:

Eniro har spurgt 2.000 danskere i alderen 18-65 år om deres forventninger til genåbningen, deres holdning til restaurantbesøg og kantineordninger. Data er indsamlet i perioden 5. marts -19. marts 2021 via Epinions online Danmarks panel. Undersøgelsens resultater er repræsentative for den danske befolkning i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

Undersøgelse fra Landbrug og Fødevarer: Hvad forstår danskerne ved at købe ’lokalt’, og hvilken betydning har det ved køb af fødevarer?, 17. maj 2021: https://lf.dk/~/media/lf/tal-og-analyser/forbrug-og-detail/2021/lf-rapport-forstaaelse-af-begrebet-lokalt.ashx

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 9.700 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPressechef for Arla i Danmark

Arla Danmark

Download Billeder & Videoer