Bollen, der splitter nationen

Læs tid
5 min
Bollen, der splitter nationen
Publiceret
15 februar 2022
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Vi danskere ved, hvad vi vil have, når vi vælger fastelavnsbolle. Men vi kan ikke blive enige. De unge vil have den gammeldags fastelavnsbolle, mens den ældre del af befolkningen foretrækker wienerbrødsbollen med flødeskum og creme. Også nordjyderne og sjællænderne står på hver deres side i duellen. Det viser en ny undersøgelse fra Karolines Køkken.

Det er snart den tid på året, hvor børnene klæder sig ud og slår katten af tønden, mens de voksne samles i lange køer foran landets bagerier. Efterspørgslen er stor, og der eksperimenteres med både form og indhold i bagerierne. For selvom den populære fastelavnsbolle er bundet op på en årelang tradition, så er der altså forskellige opfattelser af, hvad en rigtig fastelavnsbolle er. Det viser en ny undersøgelse fra Karolines Køkken.

Hvis man har hængt sin hat på en vinder af fastelavnsbolleduellen, må man gå skuffet hjem. Undersøgelsen viser nemlig, at der er næsten lige mange danskere, der foretrækker den gammeldags fastelavnsbolle, som der er tilhængere af den med wienerbrød, flødeskum og creme. 34 procent synes, at den gammeldags fastelavnsbolle smager bedst, mens 31 procent svarer wienerbrødsfastelavnsbollen.

”Fastelavnsbollen er jo forbundet med traditioner for mange danskere, men det behøver ikke at betyde, at der kun er ét svar på, hvordan fastelavnsbollen skal se ud og smage. Er man til den mere traditionelle type, så går man med den gammeldags, men er man til mere fyld og overdådighed, så stikker man gaflen i en af de nyere. For eksempel er den svenske version semlor også blevet populær herhjemme,” siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken.

De unge vil have den gammeldags, og de ældre er til wienerbrød

Mens fastelavnsbollerne generelt går som varmt brød, er der stor forskel på, hvilken type fastelavnsbolle danskerne foretrækker. Og her er det særligt alderen, der afgør, hvilken version danskerne går efter. Karolines Køkkens undersøgelse viser nemlig, at de yngre i alderen 18-29 år i højere grad foretrækker den gammeldags fastelavnsbolle, mens de ældre i alderen 60-75 år er mere til wienerbrødsversionen.

Det er ikke kun generationer, som fastelavnsbollen splitter. Det gælder også landsdelene. I Hovedstaden og i Nordsjælland er man så splittet, at der ikke kan findes en vinder, hvorimod der på Fyn, Sjælland og i Nordjylland tegner sig et mønster. I Nordjylland og på Fyn vil flertallet helst sætte tænderne i den gammeldags fastelavnsbolle, men sjællænderne er mest til wienerbrødsversionen med flødeskum eller creme.

”Det er sjovt at se forskellen på, hvilken fastelavnsbolle vi foretrækker. Og det hænger sandsynligvis sammen med, hvad man er opvokset med, fordi fastelavn i høj grad er bundet op på traditioner,” siger Tove Færch, og fortsætter:

”Interessen for fastelavnsbollen er steget markant de seneste år, og i januar har der været over 140.000 besøg på fastelavnsbolle-opskrifter på Arla.dk. Det har gjort, at vi danskere er begyndt at udforske både smagen og udseendet på vores boller. Måske en af de nye varianter bliver tradition for den næste generation? Choux au craquelin er et godt bud på næste store fastelavnsbolle hit. De kan allerede findes i nogle bagerier, men man kan også laves hjemme i ens eget køkken, og de smager fantastisk.”

Derfor deler Karolines Køkken deres opskrift på det – måske – næste store fastelavnsbolle hit, choux au craquelin:

Choux au craquelin (12 stk)

Choux au craquelin er en smuk og moderne udgave af den traditionelle fastelavnsbolle. Craquelin fastelavnsboller består af vandbakkelser, som bliver bagt med en lille farvet kiks på toppen. Kiksen giver fastelavnsbollen det karakteristiske krakelerede udseende og et knasende sprødt ydre. Denne choux au craquelin fastelavnsbolle fyldes med en blød vaniljecreme og solbærsyltetøj, men fyldet kan varieres i det uendelige. Choux au craquelin fastelavnsbollerne kan også fyldes med flødeskum, råcreme og tilsættes et friskt bær, lemoncurd, karamel eller dit favorit syltetøj.

Ingredienser:
Vaniljecreme
4 dl mælk
2 æg
4 spsk sukker
2 spsk hvedemel eller majsstivelse
2 tsk vaniljesukker

Kiks
100 g sukker
100 g hvedemel
100 g koldt smør i tern
½ tsk pink pastafarve

Vandbakkelser
2 dl vand
100 g smør
100 g hvedemel
150 (ca. 3 stk) sammenpiskede æg
½ liter Karolines Køkken Piskefløde 38%
Ca. ½ dl solbærmarmelade eller anden syrlig marmelade

Pynt
Flormelis
Knust frysetørret hindbær eller hindbærstøv

Sådan gør du:

Vaniljecreme:

  1. Pisk mælk og æg let sammen i en gryde.
  2. Pisk sukker, mel og vaniljesukker i gryden.
  3. Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i ca. 3 minutter – eller til melsmagen er væk og cremen tykner.
  4. Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle helt af i køleskabet.

Kiks:

  1. Hæld sukker, mel og smør i en skål og brug fingrene til at samle dejen. ’Ælt’ derefter farven ind i dejen, brug evt. en ske, hvis du ikke vil have farve på fingrene.
  2. Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir – dejpladsen skal være ca. 3 mm. Tyk.
  3. Læg dejpladsen i køleskabet til den er fast og stik herefter 12 cirkler ud (ca. 6 cm i diameter). Brug et glas eller en udstikker.
  4. Læg de små dejplader tilbage i køleskabet til du skal bruge dem – de er lettere at håndtere, når de er helt kolde.

Vandbakkelser:

  1. Bring vand og smør i kog i en gryde. Kom melet i, på én gang, og rør dejen kraftigt til den slipper gryde og ske.
  2. Kom dejen i en skål og lad den køle af i ca. 5 min.
  3. Pisk kraftigt, lidt efter lidt, ¾ af æggene i dejen.
  4. Tilsæt evt. resten – dejen er blank og skal kunne formes til toppe.
  5. Sæt dejen i 12 toppe på en plade med bagepapir (brug evt. en sprøjtepose).
  6. Placer en ubagt kiks oven på hver vandbakkelse. Bag dem midt i ovnen – åbn ikke ovndøren under bagning.
  7. Tag en enkelt vandbakkelse ud og se om den holder formen. Hvis vandbakkelsen falder sammen, så bag de resterende et par minutter længere.
  8. Tag herefter resten af vandbakkelserne ud og lad dem køle helt af på en bagerist.

Sådan samler du choux au craquelin fastelavnsbollerne:

  1. Pisk den kolde vaniljecreme igennem.
  2. Pisk fløden til et fast skum og vend vaniljecremen heri.
  3. Fyld cremen i en sprøjtepose med en stjernetylle. Lav et lille hul i bunden af hver vandbakkelse - brug fx en lille saks.
  4. Fyld vandbakkelserne næsten helt op med creme.
  5. Fyld solbærmarmelade på en sprøjtepose, klip et lille hul i posen og sprøjt lidt marmelade i hver. 'Luk' hullet med lidt creme..
  6. Drys fastelavnsbollerne med formelis gennem en sigte.
  7. Sprøjt små toppe af vaniljecreme på fastelavnsbollerne og drys med frystetørret hindbær. Server strakt.

Nøgletal fra Karolines Køkkens undersøgelse:

Hvilken fastelavnsbolle synes du, smager bedst?

  • Gammeldags fastelavnsbolle (med gærdej, vaniljecreme og/eller remonce): 34 procent
  • Wienerbrødsfastelavnsbolle (med wienerbrødsdej, flødeskum, syltetøj og/eller creme): 31 procent
  • Jeg har ingen præferencer: 21 procent
  • Jeg kan slet ikke lide fastelavnsboller: 10 procent
  • Ved ikke: 5 procent

18-29 år:

  • Gammeldags fastelavnsbolle (med gærdej, vaniljecreme og/eller remonce): 44 procent
  • Wienerbrødsfastelavnsbolle (med wienerbrødsdej, flødeskum, syltetøj og/eller creme): 27 procent

60-75 år:

  • Gammeldags fastelavnsbolle (med gærdej, vaniljecreme og/eller remonce): 29 procent
  • Wienerbrødsfastelavnsbolle (med wienerbrødsdej, flødeskum, syltetøj og/eller creme): 35 procent

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 1000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions Danmarks panel i perioden 12. januar til 19. januar 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663