Choux au craquelin

Choux au craquelin

60+ min
Choux au craquelin er en smuk og moderne udgave af den traditionelle fastelavnsbolle. Craquelin fastelavnsboller består af vandbakkelser, som bliver bagt med en lille farvet kiks på toppen. Kiksen giver fastelavnsbollen det karakteristiske krakelerede udseende og et knasende sprødt ydre. Denne choux au craquelin fastelavnsbolle fyldes med en blød vaniljecreme og solbærsyltetøj, men fyldet kan varieres i det uendelige. Choux au craquelin fastelavnsbollerne kan også fyldes med flødeskum, råcreme og tilsættes et friskt bær, lemoncurd, karamel eller dit favorit syltetøj.

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 25 min. ved 200° - traditionel ovn.

Vaniljecreme
  • Pisk mælk og æg let sammen i en gryde.
  • Pisk sukker, mel og vaniljesukker i gryden.
  • Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i ca. 3 min. - eller til melsmagen er væk og cremen tykner.
  • Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle helt af i køleskabet.
Kiks
  • Hæld sukker, mel og smør i en skål og brug fingrene til at samle dejen. 'Ælt' derefter farven ind i dejen, brug evt. en ske, hvis du ikke vil have farve på fingrene.
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir - dejpladen skal være ca. 3 mm. tyk.
  • Læg dejpladen i køleskabet til den er fast og stik herefter 12 cirkler ud (ca. 6 cm i diameter). Brug et glas eller en udstikker.
  • Læg de små dejplader tilbage i køleskabet til du skal bruge dem - de er lettere at håndtere, når de er helt kolde.
Vandbakkelser
  • Bring vand og smør i kog i en gryde. Kom melet i, på én gang, og rør dejen kraftigt til den slipper gryde og ske.
  • Kom dejen i en skål og lad den køle af i ca. 5 min.
  • Pisk kraftigt, lidt efter lidt, ¾ af æggene i dejen.
  • Tilsæt evt. resten - dejen er blank og skal kunne formes til toppe.
  • Sæt dejen i 12 toppe på en plade med bagepapir (brug evt. en sprøjtepose).
  • Placer en ubagt kiks oven på hver vandbakkelse. Bag dem midt i ovnen - åbn ikke ovndøren under bagningen.
  • Tag en enkelt vandbakkelse ud og se om den holder formen. Hvis vandbakkelsen falder sammen, så bag de resterende et par minutter længere.
  • Tag herefter resten af vandbakkelserne ud og lad dem køle helt af på en bagerist.
Sådan samler du choux au craquelin fastelavnsbollerne
  • Pisk den kolde vaniljecreme igennem.
  • Pisk fløden til et fast skum og vend vaniljecremen heri.
  • Fyld cremen i en sprøjtepose med en stjernetylle.
  • Lav et lille hul i bunden af hver vandbakkelse - brug fx en lille saks.
  • Fyld vandbakkelserne næsten helt op med creme.
  • Fyld solbærmarmelade på en sprøjtepose, klip et lille hul i posen og sprøjt lidt marmelade i hver. 'Luk' hullet med lidt creme.
  • Drys fastelavnsbollerne med flormelis gennem en sigte.
  • Sprøjt små toppe af vaniljecreme på fastelavnsbollerne og drys med frysetørret hindbær. Server straks.

Lav gerne vaniljecremen dagen før. Vandbakkelserne kan fryses inden bagning. Bag de rå, frosne vandbakkelser som anvist i opskriften. Fyld først vandbakkelserne lige inden servering - ellers bliver de bløde.

Størrelsen på vandbakkelserne kan variere en del fra gang til gang. Derfor kan du også risikere at have en del vaniljecreme tilbage, efter fastelavnsbollerne er fyldt. Brug den resterende creme til at sætte toppe oven på fastelavnsbollerne: store toppe, hvis du har meget creme tilbage og små dutter, hvis du kun har en smule creme tilbage.

Du kan sagtens bage fastelavnsbollerne uden pastafarve i kiksen. Så bliver toppen blot lysebrun, men vandbakkelsen får stadig det sprøde og søde ydre.

Energiindhold for hele retten:

21925 kJ / 5240 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1110 kJ / 265 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,4 g
Protein: 5,8 % 3,8 g
Kulhydrat: 29,5 % 19,3 g
Fedt: 64,7 % 19,4 g
Mere inspiration

Her finder du den bedste opskrift på de traditionelle fastelavnsboller bestående af en sød gærdej med creme og remonce indeni.

Relateret video
Choux au craquelin

Se her hvordan du laver de smukke og indbydende choux au craquelins.

Ingredienser

Vaniljecreme
4 dl Mælk
2 Æg
4 spsk Sukker
2 spsk Hvedemel eller majsstivelse
2 tsk Vaniljesukker
Kiks
100 g Sukker
100 g Hvedemel
100 g Koldt smør i tern
½ tsk Pink pastafarve
Vandbakkelser
2 dl Vand
100 g Smør
100 g Hvedemel
150 g Sammenpiskede æg (ca. 3)
½ liter Piskefløde
ca. ½ dl Solbærmarmelade eller anden syrlig marmelade
Pynt
Flormelis
Knust frysetørrede hindbær eller hindbærstøv