Her er vinderne af Generation Food Award 2022: Otte ildsjæle hyldet for at forbedre børn og unges madvaner

Læs tid
7 min
Her er vinderne af Generation Food Award 2022: Otte ildsjæle hyldet for at forbedre børn og unges madvaner
Publiceret
04 oktober 2022
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Otte ildsjæle har fået titlen som vinder af Generation Food Award 2022, der mandag aften løb af stablen for fjerde gang. De har alle vundet en pris for at gøre en forskel for sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge. Det er Arla, der står bag prisuddelingen, og overskuddet fra Generation Food Award går til at fortsætte Arla Fondens arbejde med børns madglæde.

En dedikeret dagplejer fra Fyn og en udviklingskonsulent fra Bornholm, der laver madskoler- og fællesskaber for børn og unge, er nogle af dem, der løb med en vindertitel under årets Generation Food Award 2022. Prisuddelingen foregik mandag aften i Industriens Hus i København foran 160 gæster og repræsentanter fra hele Danmarks fødevarebranche.

Generation Food Award, som Arla står bag, hylder de initiativer og ildsjæle, der gør en forskel for sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge.

”For at kunne leve sundt og bæredygtigt, skal vi have gode erfaringer med måltidet. Derfor er det helt afgørende, at børn og unge får et godt forhold til mad så tidligt som muligt. Det får de blandt andet gennem de mange lokale madhelte, der findes rundt omkring i landet,” siger Helle Müller Petersen, der er landedirektør i Arla Danmark. Hun fortsætter:

”De madhelte tager et stort ansvar hver eneste dag, og det gør mig simpelthen så glad, at vi til Generation Food Award kan fejre dem og deres indsats sammen med aktører fra forskellige dele af fødevarebranchen.”

Børnepanel kårede ildsjæl i helt ny kategori

Vinderne af de otte priser har været indstillet til en Generation Food Award-nominering af danskere fra hele landet via en mælkekartonkampagne. Men i år var der særligt én kategori, der skilte sig ud.

For første gang nogensinde var det nemlig et helt nyt børnepanel, der havde indstillet og nomineret hele tre madhelte til ’Årets Børnepris’.

”Vi voksne har nogle klare idéer om, hvad der er gode initiativer, men det er også oplagt at spørge børnene, hvad de synes er inspirerende, og hvem der er madhelte i deres øjne. Så i år har vi børnene med helt op på forreste række med deres egen pris,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden og juryformand til Generation Food Award 2022.

Et kæmpe klap på skulderen

Årets vindere blev fundet i otte kategorier, der fra hver deres vinkel hylder de ildsjæle, der gør en forskel for børns madglæde.

Bag voteringen af vinderne stod en jury, der bestod af Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, Jon Fuglsang, lektor og forsker i børns maddannelse, Judith Kyst, direktør for Madkulturen, Claus Hjortdal, forman for Skolelederforeningen, Louisa Lorang, kok og opskriftsudvikling, Sanne Vinther, direktør for Arla Fonden og Mie Reihs, sidste års vinder af prisen ’Årets Madsjæl’.

”Der var tæt løb i alle kategorierne, for alle de nominerede har gjort sig fortjent til en vinderpris for den utrolige indsats, de gør for at forbedre børn og unges madvaner i Danmark. De kan alle klappe sig selv på skulderen, og vi håber selvfølgelig, at de vil fortsætte med deres fantastiske arbejde,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden og formand for årets jury.

Alle otte kategorier til Generation Food Award 2022 er bakket op af forskellige aktører fra fødevarebranchen, herunder blandt andre Too Good To Go, Madkulturen, Dansk Industri og Arla selv.

Awardpartnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens aktiviteter for at fremme sundere og mere bæredygtige madvaner hos den næste generation.

Vinderne af Generation Food Award 2022 er:

1. ’Børnenes Pris’ – uddeles af Arla Fondens Børnepanel

Ildsjæl, som inspirerer børn til at gå i køkkenet og lave mad – udpeget af børnene selv.

Vinderen blev:

Gorm Wisweh & Micki Cheng, for deres parterneskab omkring GoCook, hvor de – sagt med børnenes egne ord – tager deres store viden om mad ned på et niveau, så alle kan være med. De formår at formidle i børnehøjde, så børnene aktiveres og inspireres til at være madmodige og dygtiggøre sig. Og så har de en afslappet og humoristisk tilgang til madlavningen, som smitter af på børnene og skaber et sjovt og opløftende rum omkring måltidet.

De øvrige nominerede var:

  • Louise Lyshøj, kendt som Louise og Bearnaisen
  • Mette Ibsen, kendt som Ibsens Mad

2. ’Årets Madspildshelt’ – awardpartner Too Good To Go

Ildsjæl, som gør en forskel for børn og unges forståelse af madspild.

Vinderen blev:

Ida Marie Lüders Rusbjerg, madmor i Vuggestuen og Børnehuset Jægergårdsgade i Aarhus, der indtænker reduktion af madspild i alt, hun foretager sig i køkkenet. Kreativ brug af rester og smittende madglæde er kendetegnende for Ida, der tager alle grød- og supperester i brug, når hun blandt andet bager eftermiddagsbrød til børnene. Al mad laves fra bunden, og når der er jordbær på menuen, bruger Ida toppen af bærret som pynt.

De øvrige nominerede var:

Michael Folman Jensen, konsulent på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, Solrød Strand

Britta Hovad Petersen, madkundskabslærer på Sct. Michaels skole i Kolding

3. ’Årets Råvareinspirator – awardpartner føtex

Ildsjæl, som inspirerer børn og unge til at træffe valg om råvarer med omtanke for dem selv og klimaet.

Vinderen blev:

Martin Robert Bacher, spejderleder i Holbæk, fordi han inviterer børn helt ned til tre år ind i spejderfællesskabet, hvor de blandt andet kan tage mærket ”fra jord til bord”. Martin inspirerer til madmod året rundt. Foråret byder på ramsløgsplukning, sommeren på hyldeblomst-jagt og efteråret byder på æblerov og halloween-græskar, som efterfølgende bliver til suppe, boller og ristede kerner. Børnene bliver klogere på sæsonens råvarer til gavn for madmod, humør og klima.

De øvrige nominerede var:

  • Benita Thygesen, madmor i børnehuset Regnbuen, Mariager
  • Jonas G. Greve, børnehavepædagog og ejer af Instagram- og Facebookprofilen: ”Ud-med-ungerne”

4. ’Årets Madformidler’ – awardpartner Madkulturen

Ildsjæl, som gennem en stærk formidling arbejder for at fremme bedre madvaner blandt børn og unge i grundskolen.

Vinderen blev:

Yves Tra Bi, madkundskabslærer på Birkerød Privatskole, fordi han formår at skabe samspil mellem madkundskab og skolens øvrige fag gennem veludførte restaurantaftener. Her involverer han eleverne, som får lov at søge stillinger som køkkenchef, overtjener eller souschef. I samspil med musik og billedkunst byder aftenen på levende musik og kunst på væggene, og den tre-retters menu introduceres på både tysk og fransk i samspil med sprogfagene. Yves vækker elevernes madglæde og får hver enkelt elev til at skinne.

De øvrige nominerede var:

  • Charlotte Nowak, køkkenchef på Skorpeskolen
  • Julie Kongstad Larsen, madkundskabslærer på Nykøbing Skole, Nykøbing Sjælland

5. ’Årets Fællesskaber’ – awardpartner Dansk Industri Fødevarer

Ildsjæl, som bruger maden og måltidet til at skabe stærke fællesskaber blandt børn og unge.

Vinderen blev:

Sussie Holmtoft, folkeskolelærer samt idékvinde og leder af 4H på Bornholm, knokler for, at børn og unge på Bornholm får sjove og lærerige oplevelser med mad. Sussie har startet Det levende Køkken og samlet 100 frivillige i en lille på Bornholm, så byen emmer af liv. Hun tager afsæt i sundhed, natur og madglæde og samler hele byen. Gennem maden og måltider skaber Sussie fællesskaber blandt børn og unge og store dele af Bornholms befolkning.

De øvrige nominerede var:

  • Christina May Jørgensen, lærer i specialafdeling, Korup Skole i Odense
  • Mathilde Baade Høberg, frivillig i DFUNK Madmekka i Aarhus

6. ’Årets Stjerneskud’ – awardpartner Danmarks Fiskeriforening

Ildsjæl, som inspirerer børn og unge til at dykke ned i havets spisekammer.

Vinderen blev:

Sanne Busk Hansen, tovholder og madmor i Egense Sejlklubs børneklub, fordi hun aktivt bruger havnen og havet til at udvide børnenes madkendskab og madmod. Sammen med børnene dykker Sanne ned i havets skatkammer og arrangerer natur-skattejagt på havnen, hvor der samles østers, muslinger og rejer, som tilberedes i fællesskab. Sanne er børneklubbens personlige madhelt.

De øvrige nominerede var:

  • Jakob Clausen, P. Clausens Fiskehandel i Aarhus
  • Marie Mejlhede Krog, grundlægger af Krog Nobis

7. ’Årets Butikspioner’ – Awardpartner FødevareDanmark

Ildsjæl i små og mellemstore butikker, som tager et ansvar for at fremme gode madvaner blandt børn og unge.

Vinderen blev:

Gitte Sjøltov, ejer af ostehandel Lynhjem eftf. Ole Jensen i Helsingør, fordi hun inspirerer til god kvalitet og store smagsoplevelser for børn, unge og familier. Hun skaber oplevelser omkring og med en råvare, som for mange børn og unge kræver lidt ekstra madmod. Gitte insisterer på sanser og smagninger, som kan følge børnene op gennem livet, og så trækker hendes arbejde ind i lokalmiljøet.

De øvrige nominerede var:

  • Rune Ring, slagtermester Islands Brygge
  • Tommy Raabo Fischer, ejer af fiskehandlen Hav i Torvehallerne

8. Hovedprisen: ’Årets Madsjæl 2022’ – Awardpartner Arla

Madsjæl, som gør en ekstraordinær forskel for børn og unges madvaner.

Vinderen blev:

Lisbeth Pedersen, dagplejer i Agedrup, fordi hun med stort engagement og kreativitet inddrager dagplejebørnene i alt fra havedyrkning, hvor hvert barn har egen køkkenhave, til indkøb, hvor børnene inddrages med egen rygsæk, til affaldssortering, hvor ladcyklen til formålet omdannes til en skraldebil. Lisbeth bruger sit erhverv til tidligt at klæde børnene på og danne et godt fundament for deres videre maddannelse. Hos Lisbeth inddrages børnene fra jord til bord.

De øvrige nominerede var:

  • Henrik Byrial, frivillig samt skolehaveleder og underviser på Vibevadgaard i Lejre
  • Michael Dinesen, kantinechef på Hotel og Restaurantskolen i København

Fakta om Generation Food Award

Generation Food Award er et initiativ fra Arla, der blev afholdt første gang i 2017. I år afholdes prisuddelingen mandag den 3. oktober i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København.

Generation Food Award hylder de aktører, som har gjort noget særligt i årets løb for at skabe bedre madvaner til næste generation. Awardpartnernes bidrag går ubeskåret til Arla Fondens arbejde for at fremme sundere og mere bæredygtige madvaner hos den næste generation.

Årets Awardpartnere er Too Good To Go, føtex, Madkulturen, DI Fødevarer, Danmarks Fiskeriforening, FødevareDanmark og Arla.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663