Pressemeddelelse

Ny vindmøllepark sikrer Arlas mål om 100 procent grøn strøm i Danmark i 2025

Modules.WebCore.Models.ViewModels.Layout.MultilineHeadingViewModel

Arla og Eurowind Energy har netop indgået en 10-årig strømaftale, der sikrer, at Arla når i mål med sin ambition om at være dækket af 100 procent grøn strøm til mejerier og produktion i Danmark inden udgangen 2025. Strømmen kommer fra en støttefri vindmøllepark i Jammerbugt Kommune, der skal levere 137 GW/h strøm, svarende til 34.000 danske husstandes årlige elforbrug.

I januar fremlagde Arla en ambitiøs målsætning om at bruge 100 procent grøn strøm i Danmark til mejerier og produktion inden udgangen af 2025. Og nu kan andelsselskabet offentliggøre en 10-årig strømsalgsaftale med Eurowind Energy, der sikrer, at Arla er sikker på at nå målsætningen.

Med denne strømsalgsaftale, der træder i kraft senest 1.januar 2025, forpligter Arla sig nemlig til at aftage strømmen fra en støttefri vindmøllepark ved Nørre Økse Sø nær Brovst i Jammerbugt Kommune, som skal bestå af 11 nyopførte vindmøller.

Der eksisterer allerede en vindmøllepark på grunden, men den skal erstattes af nye og tidssvarende møller, der forventes at blive sat i drift i november 2024. De 11 nye vindmøller vil kunne levere 137 GW/h strøm om året, svarende til 34.000 danske husstandes årlige elforbrug.

”Det her er en milepæl for Arla. Vi arbejder hver dag benhårdt for at nå vores bæredygtighedsmål – både i produktionen og ude blandt vores ejere. Og jeg er stolt over, at der allerede nu er klarhed om vejen til at levere på denne del af ambitionen,” siger Hanne Søndergaard, bæredygtighedsdirektør i Arla Foods.

I løbet af de 10 år, som aftalen varer, vil den grønne energi fra vindmøllerne give en årlig besparelse på 58.000 tons CO2, som svarer til 17% af Arlas danske CO2-aftryk for scope 1+2.

Arlas produktion kører på vind, sol og biogas

Den nye aftale omkring vindmølleparken Nørre Økse Sø er blot et af mange initiativer, der sikrer, at energiforbruget på Arlas mejerier og produktion dækkes af grøn strøm. Udover de 137 GW/h strøm, som vindmølleparken forventes at levere til elnettet, sikrer andelsselskabet desuden, at der leveres vedvarende energi fra solceller, biogasmotorer samt køb af grøn strøm produceret fra en række Arla-gårde i Danmark.

Strøm fra vedvarende energikilder er en del af Arlas samlede klimamål om at reducere CO2-udslippet i produktionen med 63 procent inden 2030.

”I Arla er vi stærkt opsat på at reducere vores klimaaftryk, så danskerne fortsat kan have glæde af vores mejeriprodukter. I hele vores produktion har vi derfor fordoblet vores målsætning og har nu som mål at reducere vores CO2-udslip med 63 procent. At vi nu har nået vores mål om at være dækket af 100 procent grøn strøm til mejerier og produktion i Danmark, er et godt skridt på vejen,” siger Hanne Søndergaard.

Samlet set har Arla allerede nu reduceret udledning fra produktionen med 25 procent siden 2015.

Det glæder Jens Rasmussen, som er administrerende direktør i Eurowind Energy, at aftalen kan bidrage til Arlas klimaambitioner.

”Vi er stolte over, at Arla har valgt at indgå aftalen med os. Arla er med sin ambitiøse klimastrategi på mange måder en rollemodel og vi er glade for at kunne levere grøn strøm, således Arla kan forfølge sine mål og bidrage til den grønne omstilling. Aftalen gør også, at vi kan opføre endnu et støttefrit grønt energianlæg. I fremtiden kommer vi til at indgå flere af denne type aftaler for at accelerere den grønne omstilling yderligere,” siger Jens Rasmussen.

De 11 vindmøller til vindmølleparken Nørre Økse Sø leveres af Vestas og forventes leveret i 2023.

Fakta om vindmølleparken

  • Arla har indgået en 10-årig aftale med Eurowind Energy om at aftage strømmen fra vindmølleparken Nørre Økse Sø nær Brovst i Jammerbugt Kommune.
  • Aftalen sikrer Eurowind Energy sin første støttefrie vindmøllepark.
  • Parken forventes at starte i drift fra november 2024, og aftalen med Arla træder i kraft senest 1. januar 2025.
  • I løbet af de 10 år, som aftalen varer, vil den grønne energi fra vindmøllerne give en årlig besparelse på 58.000 tons CO2, som svarer til 17% af Arlas danske CO2-aftryk for scope 1+2.
  • Eurowind Energy har indgået en aftale med Vestas om leveringen af 11 V126 3,6 MW møller til Nørre Økse Sø. Vindmølleparken vil få en effekt på 39,6 MW.

Fakta om Arlas klimaambitioner

  • Vindmølleparken er en del af at levere Arlas skærpede klimamål fra januar 2022, hvor Arla Foods mere end fordoblede sin målsætning for at reducere udledning af drivhusgasser i driften fra 30 til 63 procent frem mod 2030.
  • 2030-målet er godkendt af Science Based Targets-initiativet (SBTi) i overensstemmelse med de reduktioner, der kræves i scope 1 og 2 for at holde opvarmningen på maksimalt 1,5 °C, som er det mest ambitiøse mål i Paris-aftalen.
  • Arla er en af blot 61 føde- og drikkevareproducenter i verden, og et af de første andelsmejerier, der har fået godkendt en 1,5 °C-målsætning af SBTi.

_______________________________________________________________________________

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8900 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPressechef for Arla i Danmark

Arla Danmark

Jesper Skovlund
Primær kontaktperson

Jesper SkovlundPressechef for Arla i Danmark

Arla Danmark

Download Billeder & Videoer