Arla Foods Ingredients vil reducere CO2-udledningen med varmepumpeteknologi

Læs tid
1 min
Arla Foods Ingredients vil reducere CO2-udledningen med varmepumpeteknologi
Publiceret
07 marts 2024
Kontaktpersoner:
Skrevet af

Arla Foods Ingredients (AFI) tager et stort skridt mod målet om at reducere CO2-udledningen ved at opføre et eldrevet varmepumpesystem på virksomhedens primære forarbejdningsanlæg i Danmark. Projektet til 32 millioner EUR er Arlas hidtil største enkeltinvestering i reduktion af CO2-udledning.

Varmepumpesystemet på Danmark Protein-sitet, som forventes at være i drift i 2025, vil kunne omdanne 2,8 MW elektricitet til 8 MW varme. Med skiftet fra gas- til eldrevet varmeproduktion anslås det, at det kan reducere anlæggets drivhusgasemissioner med ca. 14.500 tons CO2-ækvivalenter om året - en reduktion på 22% sammenlignet med 2023.

Dermed vil det bidrage betydeligt til Arlas overordnede mål om at reducere CO2-udledningen fra produktionen med 63% sammenlignet med basisåret 2015 inden 2030. Sammen med tiltag for at nå målet om 100% vedvarende el på alle dets europæiske sites inden udgangen af 2025, er varmepumpesystemet på Danmark Protein et af de største skridt, Arla har taget mod indfrielsen af sine reduktionsmål.

Investeringen er kulminationen på mange års arbejde hos Arla Foods Ingredients, der har en lang historie med at indføre teknologi til elektrificering af produktionsanlæggene. Erfaringerne fra mindre varmepumpeinvesteringer har dannet grundlag for designet af det fuldt integrerede system, der vil opsamle energi fra kølevandet. Den afledte varme vil blive tilført anlæggets 90°C centralvarmesystem, der leverer varme til processer som rengøring og spraytørring, som er nødvendige for fremstillingen af pulveriserede valleingredienser.

Paul van Rooij, Vice President, Supply Chain hos Arla Foods Ingredients, siger:
"Der er en stigende efterspørgsel efter vores produkter over hele verden, men det er afgørende, at vi vokser bæredygtigt. Effektiv elektrificering og en overgang til vedvarende energi er centralt i Arlas forpligtelse til at reducere afhængigheden af fossile brændstoffer. Denne innovative varmepumpeteknologi vil tillade os at opdele vores energisystem, så vi kan producere varmen mere bæredygtigt til vores brugere ved lavere temperaturbehov, samtidig med at vi kan udvikle bedre løsninger til vores få højtemperaturbehov. Det er endnu en vigtig milepæl på vores rejse mod at reducere CO2-udledningen."

Varmepumpesystemet på Danmark Protein vil fungere som en reference for lignende projekter på andre Arla Foods Ingredients-anlæg.

Arla Foods er et internationalt mejeriselskab ejet af 8000 landmænd fra Danmark, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland. Arla Foods er en af de førende aktører inden for den internationale mejeriverden, med kendte mærker som Arla®, Lurpak®, Puck® og Castello®. Arla Foods fokuserer på at levere mejeriprodukter fra bæredygtigt landbrug og drift, og er også verdens største producent af økologiske mejeriprodukter.

Skrevet af

Arla Pressevagt
Arla Pressevagt Kun henvendelser fra pressen.
Bjarke Munk Kamstrup
Bjarke Munk Kamstrup Pressechef bjaka@arlafoods.com +45 2452 6956
Jonas Barfoed
Jonas Barfoed Pressemedarbejder jbark@arlafoods.com +45 9131 1260
Susie Munk Jensen
Susie Munk Jensen PR & Communication Manager susie.jensen@arlafoods.com +45 24640663